|

Kasabanın imamı gruba ilham verdi

Bosna Savaşı'nın sürdüğü yıllarda yaşadıkları kasabadaki imamın adını kurdukları müzik grubuna veren Grup Seyfullah, Türkiye'deki dinleyicileriyle buluştu.

Murat Palavar
00:00 - 2/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 23:52 - 1/01/2008 Salı
Yeni Şafak
Kasabanın imamı gruba ilham verdi
Kasabanın imamı gruba ilham verdi

Bosna Savaşı'nda Saraybosna ve Mostar arasında Konjik Kasabası'na aileleriyle göç eden 6 Bosnalı idealist genç, bombaların gölgesinde müzik eğitimlerini sürdürerek yerleştikleri kasabanın imamı Seyfullah'ın adıyla grup kurdu. Grup üyeleri arasında yer alan, aynı zamanda asker olan Edin Scukulj, Bosna Savaşı'nda şehit oldu. Son albümlerini Edin Scukulj'a ithaf eden grup, Bosna Savaşı'ndan bu yana dünyanın bir çok yerinde konser verdi. Grup Seyfullah, dün Abdi İpekçi Spor Salonu'nda verdiği konserle Türkiye'deki hayranlarına ulaştı. Elemanların kendilerinin yazdığı besteleri seslendiren grup, geleneksel müzik anlayışını Batı modunda seslendirerek konserde Türkçe, Boşnakça, İngilizce ve Farsça ilahiler söyledi.

Solistliğini Zeyt Sato'nun yaptığı Grup Seyfullah'ın diğer üyeleri Eldin Hüseyinbegoviç, Elmin Sultanic, Elmir Herakavic, Aliya Koric, Ragıp Habibiya. Türkiye'yi çok beğendiklerini dile getiren grup üyeleri, Türkçe ve İngilizce şarkılardan oluşacak yeni bir single çıkaracaklarını ve ilk klibi Türkiye'de çekmeyi planladıklarını söylediler.

SAVAŞLA GELEN KARİYER

Küçük yaşlardan itibaren müzikle uğraşmaya başlayan grubun solisti Zeyt Sato, savaşın başladığı yıllarda eğitim gördüğü müzik okulu Sırplar tarafından yıkılınca kısa süre de olsa eğitimine ara verdi.

Savaş nedeniyle ailesiyle Saraybosna ile Mostar arasındaki Konjik Kasabası'na göç eden Sato burada kasabanın imamının kurduğu ilahi grubuna katıldı. Kasabanın korosunda ilahiler söyleyerek yarım kalan eğitimine devam eden Sato, burada tanıştığı 6 gençle grup kurdu ve müzik kariyerinin ilk adımlarını attı.


Osmanlı aşk şarkılarını söyleyeceğiz

Bosna'nın ünlü pop starları arasında yer alan aynı zamanda Devlet Opera sanatçısı olan Eldin Hüseyinbegoviç, savaşla birlikte Bosnalı gençler arsında maneviyatın yükseldiğini söylüyor. Şarkılarını MS hastası eşine itaf ettiğini söyleyen Hüseyinbegoviç, hedeflerinde Osmanlı dönemindeki aşk şarkılarını Bosna Sevdası adlı bir eserde toplamak olduğunu kaydetti. Grubun en yaşlı üyesi olan fakat kendini en genç ruhlu üye olduğunu söyleyen Ragıp Habibiya, çok farklı müzikler yaptıklarını belirtiyor. Habibiya, "Uzun yıllar Yugoslavya'da tanınmış ve büyük bir şöhrete sahip Neretva Kızları korosunu yönettim. Ama burada yaptığımız müzik diğerlerinden çok farklı. Biz çok sesli müzik yapıyoruz. Bosna'nın halk melodileriyle ilahi söylüyoruz. Bu da çok ilgi görüyor" dedi.



16 yıl önce