|

Lezzetli reçel tarifleri

Nerdeyse her meyveden yapılan birbirinden lezzetli reçeller yapmak mümkün. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan reçel ve marmelat tarifleri arasında bu hafta domates reçeli ve ayva marmelatı tarifi var.

Ülkü Menşure Solak
02:55 - 26/09/2021 Pazar
Güncelleme: 03:04 - 26/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Ayva
Ayva

Kış ayları yaklaşırken mutfağımızda tatlıların sayısı artar. Reçeller, marmelatlar, şekerlemeler yapar, meyveleri tatlı bir usulle saklarız. Anadolu’da şekerin kullanımı, şeker fabrikalarının kurulmasıyla yaygınlaştı. Pancar, Alman bilim insanlarınca geliştirilip iyi bir şeker kaynağı haline gelene kadar dünyada bilinen en iyi kaynak şeker kamışıydı. Güney Doğu Asya’nın bir ürünü olan şeker kamışı, Hz. Ömer zamanında Arabistan’a, oradan Endülüs’e, İspanya’ya ulaştı. Kolomb’un İspanya’da ektirdiği kamış, Amerika’ya ulaştığında bir felaketin sebebi oldu. Küba, Jamaika ve Brezilya’da on yılda yüz binden fazla köle şekeri üretebilmek için çalıştı. Afrika’dan yola çıkan milyonlarca köleyse yolda öldü. Şeker piyasası, köleliğin sırtında yükselen, popüler bir gelir kaynağı olarak tıpkı petrol gibi iktidarın da bir aracıydı o zamanlar. Bugün hala, şekeri en çok üreten, gıda piyasasında büyük bir güce sahip olabiliyor. Pancarın tahtınıysa mısırdan üretilen glikoz sarsıyor. Henüz evlerimizde şeker pancarından elde edilen şekeri kullanıyor olsak ta sanayide hakim olan tatlı mısır glikozu. Fakat elbette şeker pancarından elde edilen şeker çok daha sağlıklı. Biz de kış için hazırladığımız ürünleri toz şeker ile yapıyoruz.

REÇELİN PÜF NOKTASI

Daha çok kayısı, elma, ayva, incir gibi meyvelerden reçel yapsak ta, günümüzde çeşitlilik gittikçe artıyor. Domatesin, biberin hatta sütün de reçeli yapılıyor. Reçelde önemli olan kıvamı tutturabilmektir. Eğer yeterince kaynatılmazsa reçel kolaylıkla küflenir. Fazla miktarda kaynatıldığında ise sertleşir. Gelin bugün biz de kışa hazırlanalım ve bir reçel ve marmelat tarifi paylaşalım. Sağlıklı, mutlu bir hafta sonu dilerim.

Domates Reçeli

MALZEMELER

- 15 minik, sert bardak domates

- 4 su bardağı şeker

- 3 su bardağı su

- Yarım limon

YAPILIŞI

Domateslerin altına bıçakla bir çizik açıp kaynar suya, ardından soğuk suya daldıralım. Kabuklarını soyalım. İkiye bölelim ve çekirdeklerini çıkartalım. Bir tencerede su ve şekeri 20 dakika kaynatalım. Domatesleri ilave edip kaynatmaya devam edelim. Bir kaşıkla reçeli karıştırıp, kaşığı baş aşağı havaya kaldıralım. Son damla uzamaya başlayınca limonu sıkalım, bir taşım daha kaynatıp altını kapatalım. Sıcak sıcak kavanozlayabiliriz. Afiyet olsun.


Ayva Marmelatı

MALZEMELER

- 1 kg ayva

- 4 su bardağı şeker

- 2 su bardağı su

- Bir yemek kaşığı limon

- 4-5 tane karanfil

MALZEMELER

Ayvaları 8 parçaya bölelim, çekirdeklerini çıkarıp ayıralım. Çekirdekleri bir beze sarıp ayvalarla aynı tencereye koyalım. Üzerine şeker ve suyu ilave edip, mümkün olduğunca kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirelim. Pişen ayvaları ezelim, limon suyu ve karanfili ekleyip iyice karıştıralım. Ayva çekirdeklerini tencereden çıkartalım. Kıvam aldığında ocağı kapatalım ve kavanozlara alalım. Afiyet olsun.


#Avya
#Domates
#Marmelat
#Yemek Tarigi
#Reçel
3 yıl önce