|

Protezler de hissedecek

Yıldız Teknik Üniversitesi geliştirdiği yapay deriyle bir ilki başardı. İnsanın dokunma hassasiyetine sahip olan yapay deri sayesinde, artık protez organlar da ''hissedecek''.

.
00:00 - 15/07/2014 Salı
Güncelleme: 22:56 - 14/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Protezler de hissedecek
Protezler de hissedecek

Otobüste gördüğü protezli gençten etkilenen Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin, uzvunu kaybetmiş insanlar için dokunma hissine sahip yapay deri üretti. Büyükşahin''in geliştirdiği ''özel'' deriyle kaplanan protezler, uzvunu kaybetmiş kişiler tarafından dokunulduğunda hissedilebilecek. Utku Büyükşahin, yaptığı açıklamada, projeye 5 yıl önce otobüste gördüğü protezli gençten etkilenerek başladığını söyledi.

5 YILLIK BİR ÇALIŞMA SONUCU GELİŞTİRİLDİ

Otobüste koluna çarptığı gençten özür dilediğini anlatan Büyükşahin, şöyle devam etti: ''Gencin durumdan haberdar olmadığı izlenimi edindim. Daha sonra fark ettim ki gencin kolu aslında protez. Bunun üzerine protezli insanlara kaybettikleri uzuvlarını tekrar hissettirebilir miyiz diye düşündüm. Sonra aklıma bu çalışma geldi. 5 yıldır üzerinde çalışıyorum. Büyük bir aşama kaydettim. Yaklaşık 2 yıl sonra bu amacıma ulaşmayı hedefliyorum. O gence ve onun durumunda olanlara uzuvlarını tekrar hissettirebilmenin gururu ve heyecanı içerisindeyim.''

ALGILA VE BEYNE AKTAR

Büyükşahin, protezleri dokunma hissine sahip yapay deriyle kaplayacaklarını dile getirerek, böylece derinin algıladığı dokunma duyusunun insan beynine aktarılmasıyla kişinin protezini kendi uzvu gibi hissetmesini sağlayacaklarını kaydetti. Ulusal ve uluslararası patent başvurularını yaptıkları sistem ile dokunma ve sıcaklık algılama özelliğine sahip yapay deri ürettiklerini ifade eden Büyükşahin, üretim için gün sayan projenin insanın dokunma hassasiyetinin üzerine çıkabilen ilk ürün olduğunu vurguladı.

Türk bilimadamı yaptı

İnsan dokunma hissine sahip ilk yapay deriyi yapan Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin, proje sayesinde robotlara dokunma hissi gönderebildiklerini belirtti. Büyükşahin, mikro cerrah ve nörologlarla çalıştıklarını dile getirerek, ''İki yıl içerisinde protez kullanan vatandaşlarımızın protezlerini hissetmelerini sağlamayı hedefliyoruz'' dedi. Büyükşahin sistemin, birçok farklı alana hitap ettiği için piyasa hedefinin çok geniş, iç ve dış ticaret potansiyelinin çok yüksek olduğuna işaret etti.

10 yıl önce