|

Şefkat eli

Türkiye, gayrisafi milli hasılasına oranla en çok insanî yardım yapan ülkeler sıralamasında zirvedeki yerini koruyor. Dünyanın dört bir yanındaki muhtaçların himayesi bir devlet politikası haline gelirken, resmî kurumların yanı sıra STK’lar da sürece yoğun biçimde iştirak ediyor.

04:00 - 8/05/2023 Pazartesi
Güncelleme: 02:19 - 8/05/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye'nin insanî yardım faaliyetleri.
Türkiye'nin insanî yardım faaliyetleri.

Türkiye, dünyanın dört bir yanında devam ettirdiği insanî yardım faaliyetleriyle, uluslararası camiada haklı bir şöhret kazandı. Devlet politikası haline getirilen bu faaliyetler, din ve ırk ayırt etmeksizin sürdürülürken, resmî kurumların yanı sıra STK’lar, vakıf ve dernekler de sürece yoğun biçimde iştirak ediyor. Türkiye’nin yardım elini uzattığı ülkeler arasında Fiji, Mozambik, Saint Vincent ve Honduras gibi uzak coğrafyalar da yer alıyor. İnsanî yardımlar doğal afetlerden savaşlara, orman yangınlarından yanardağ patlamalarına kadar oldukça geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

İlgili ülkelerdeki Türk büyükelçilik ve diplomatik misyonları, söz konusu süreçte aktif biçimde rol oynuyor ve koordinasyon vazifesi görüyor. Dünyanın farklı bölgelerindeki faaliyetler, hem devlet kurumlarına hem de STK’lara çok önemli tecrübeler kazandırıyor.

KALICI DESTEK

Türkiye’nin öncülük ettiği yardım faaliyetleri, kısa vadeli ve geçici olmasıyla değil, kalıcı tesirler bırakmasıyla da dikkat çekiyor. Bu bağlamda kurumsallaşmaya, üretime ve eğitim faaliyetlerine önem verilerek muhtaç coğrafyaların bir an önce kendi ayaklarının üzerinde durması hedefleniyor. Bir yandan dönemlik yardımlar sürdürülürken, diğer yandan bu tür faaliyetler yoluyla toplumsal kalkınmanın sürekli hale gelmesine çalışılıyor.

MERHAMET SOLUĞU

Resmî ve özel kanallarla dünyanın dört bir yanına ulaştırılan yardımlar, Türkiye’ye ve Türk insanına sempati olarak geri dönüyor. Özellikle Batılı devletlerin sömürgeci mantıklarla yaklaştığı mahrumiyet bölgelerinde Türkiye’nin insanî duruş ve vicdandan başka hiçbir amaç taşımayan faaliyetleri büyük takdir topluyor.

Rakamlarla insanî yardım

İngiltere merkezli “Development Initiatives” adlı kuruluş tarafından hazırlanan Küresel İnsani Yardım 2022 Raporu, Türkiye’nin bu alandaki liderliğini bir kez daha ortaya koydu. 5 milyar 587 milyon dolarla ABD’nin hemen arkasında yer alan Türkiye, gayrisafi milli hasıla bakımından ise en çok insanî yardım yapan ülke oldu. 2013, 2014 ve 2015’te listenin üçüncü sırasında yer alan Türkiye, 2016 ve 2020’deki ikinciliğin ardından 2017’den günümüze zirveyi başka hiçbir ülkeye bırakmadı. Söz konusu rapora devlet kurumlarının yanı sıra özel vakıf ve derneklerin yardım faaliyetleri eklendiğinde, Türkiye’nin rolünün daha da belirginleşeceğinin altı çiziliyor.



#İnsani Yardım
#STK
#Türkiye
#Fiji
#Mozambik
1 yıl önce