|

Şehir Rehberi

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/10/2016 Pazar
Güncelleme: 20:03 - 15/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Post Öykü'den 15 Temmuz sayısı





Post Öykü, Eylül-Ekim sayısı ile okuyucusuyla buluştu. Edebiyat dünyasında ikinci yılını tamamlayan öykü dergisi, on ikinci sayısıyla yayın hayatına kaldığı yerden devam ediyor. Birbirinden etkileyici eserlerle serüvene çağıran Post Öykü'de, Arda Arel, M. Melikşah Polat, Bülent Ayyıldız, Onur Selamet, Ahmet Kırtekin, Bünyamin K., Remzi Şimşek ve Aykut Ertuğrul bu sayının öykücüleri olarak karşımıza çıkıyor. Post Öykü'de bu ay fikir ve eleştiri köşesi de oldukça kuvvetli. Dergide “Ursula K. Le Guin ile Bir Röportaj” Selma Aksoy Türköz'ün çevirisiyle yer alıyor. Cemal Şakar'ın “Metropol Edebiyatı” ile Akif Hasan Kaya'nın da “Hikayemize Dönmek” yazıları bu sayıda yer alıyor. Post Öykü, dergicilik hayatında ikinci yılını tamamlarken, ardında bir de 15 Temmuz dosyası bırakıyor. Post Öykü'nüzü bayinizden isterken 15 Temmuz posterinizi de almayı unutmayın.



Tasarımın kalbi İstanbul'da atacak





Tasarım dünyası, 19-23 Ekim tarihlerinde İstanbul'da ilk kez düzenlenecek olan Türkiye Tasarım Haftası'nda/Design Week Turkey'de bir araya gelecek. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı'nda Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ve TİM işbirliğinde gerçekleşecek etkinlikte, endüstriyel tasarım, moda ve görsel iletişim tasarımında dünyanın önde gelen isimlerine ev sahipliği yapacak. Etkinlik boyunca uluslararası ve Türk sergiler, tasarımla fark atan ürünler, Design Turkey Ödülleri ve sergisi, tasarım ofisleri, tasarım okulları ve tasarıma dair daha pek çok şey ziyaretçilerle buluşacak. Türkiye ve dünyadaki trendleri takip etmek, en yeni ürünlerini yakından görmek ve dünyaca ünlü tasarımcıların ilham veren konuşmalarını dinlemek için Türkiye Tasarım Haftası sizleri bekliyor.



Purnima'nın orman macerası





Hint prensesi Purnima, Wenteka dağlarının ardındaki Indra nehrinin suyundan içerek sonsuz güzelliğe kavuşulabileceğini öğrenir. Hemen yollara düşer ve sırlarla dolu ormandan geçerek Indra'ya ulaşmaya çalışır. Bu yolculuk sırasında bir sürü hayvan dostu olur, onlardan bir sürü ibret hikâyesi dinler ve sonunda Indra nehrine ulaşır. Bakalım Purnima sonsuz güzelliğe kavuşabilecek mi? Günay Ertekin ve Handan Ergiydiren Doğan'ın yazıp yönettiği Purnima ve Sırlar Orman, bugün Şişli Cevahir Alışveriş Merkezi'nde saat 14.00'te minik tiyatroseverleri bekliyor.



Şehri iyi robotlar kurtaracak





Orijinalini Taylor Kitsch, Carlo Gugino ve Tom Green gibi oyuncuların seslendirdiği 82 dakikalık animasyon filmi En Süper Kahramanlar, Sam'in, sevdiği kızı ve şehrini korkunç bir saldırıdan korumasını anlatıyor. 21 Ekim'de vizyona girecek çizgi filmde tematik parkta tamircilik yapan Sam'in tek dileği çocukluk aşkı Sue ile evlenmektir. Sadece parlak bir altın yüzüğün onun kalbini kazanmasını sağlayacağına dair yanlış bir inancı olan Sam, bir akşam ona evlenme teklif etmek için her şeyi hazırlar. Ancak kötü kalpli Oscar da şeytani bir plan ve elinde Sam'in aldığı yüzüğün aynısıyla ortaya çıkınca işler karışır. Sam, Oscar'ın kötü planlarını engelleyebilmek ve Oscar'ınkiyle karışan yüzüğünü geri alabilmek için süper iyi robotlarla işbirliği yapar ve şehri kurtarmak için kolları sıvar.



Kendi tablonuzu kendiniz yapın





Keyifli bir ortamda güzel müzikler eşliğinde, kendinizi bile şaşırtacak tablolar yapmaya ne dersiniz? Daha önce resim yapmadıysanız bu deneyim sizin içib daha da keyifli olabilir. Beyoğlu Galata'da bulunan Masterpiece resim ile dolu 3 saat geçireceğiniz bir keyif seansı olma özelliğiyle sizleri bekliyor. Siz de bugün saat 13.00'teki etkinliğe katılarak evinize, ofisinize götürüp asabileceğiniz, arkadaşlarınıza hediye edebileceğiniz eserlere imza atabilirsiniz.



Dört şehir ilk roman





Erzurum, Kars, Bartın ve İstanbul… Dört farklı şehrin dört farklı zamanı. Nejat, nereden gelip nereye gittiğini arayan, hayat ve ölümle rekabet halinde bir yazar. Bir yanda Nejat'ın annesi, babası, hayatına giren kadınlar ve hayatını karartan insanlar, diğer yanda hayatına giremeyen kendi benliği, kendi zamanı, kendi mekanı... Tezcan Topal'ın İthaki yayınlarından çıkan 152 sayfalık ilk romanında, dünyası giderek kararan bir zamane kahramanının portresini çiziyor bize. 'Noterler Hep İkinci Kattadır' vakit öldürmek için değil, bizi öldüren vakti yargılamak için raflardaki yerini aldı.



Kukla festivali perdelerini açılıyor





Dünyanın en renkli ve başarılı kukla oyunlarını her yıl İstanbul'da bir araya getiren Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, bu yıl 30 Ekim tarihine kadar sanatseverlerle buluşuyor. İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından organize edilen festival, Unesco kültür mirası taşıyıcısı Karagöz sanatçısı Cengiz Özek sanat yönetmenliğinde gerçekleşiyor. Festivalde 10 ülkeden 12 yabancı topluluk yer alıyor. Ayrıca festivalde Meddah Yapım, Tiyatrotem, Cengiz Özek, Gösteri Sanatları Merkezi, Emin Şenyer ve Tiyatro Gülgeç'ten oluşan yerli gruplar da bulunuyor. Festivalin oyunlar dışında küçük kukla severler için bir de sürprizi var: Cengiz Özek'in yürüteceği bir atölye çalışmasıyla Karagöz figürlerin yapımı öğretilecek.



Lena Chamamyan Zorlu PSM'ye geliyor



Geleneksel doğu melodilerini batı klasikleriyle bir araya getiren Suriyeli-Ermeni müzisyen Lena Chamamyan, 22 Ekim'de Zorlu Performans Sanatları Merkezi'ne konuk olacak. Meredith Monk ve Hüsnü Şenlendirici gibi isimlerle birbirinden farklı pek çok projeye imza atan sanatçı, Arap dünyasındaki en etkili 500 kişiden biri olarak görülüyor.





İlk albümü “Hal Asmar El-lon”u 2006 yılında yayımlayan Chamamyan, hemen ardından, Türkiye'den Hüsnü Şenlendirici ve Volkan Çanakkaleli gibi müzisyenlere de yer verdiği ikinci albümü “Shamat”ı dinleyicileriyle paylaştı. Meredith Monk ve Manfred Leuchter gibi isimlerle dünya müziği ve caz, Arax Tchekidjian'la da geleneksel Ermeni müziği üzerine çalışmalara imza atan Chamamyan, konser sonrası 'Lawnan' (2 Renk) albümünü de imzalayacak.



Evler yeniden kuruluyor





Kadir Has Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Galeri Khas, yeni döneme küratörlüğünü Prof.Dr. Hasan Kahraman'ın yaptığı "Evi Yeniden Kurmak" isimli sergiyle açıyor. Eda Soylu'nun mekan düşüncesinin ve özel olarak da ev kavramının yeniden kurulmasına dayanan çalışması geçtiğimiz Perşembe günü kapılarını sanatseverlere açtı. Soylu, galeri mekanına betonla bütünleştirdiği gerçek kurutulmuş çiçekleri uygulayarak ve bunları çiğneyerek yok etmesini isteyerek izleyiciyi karmaşık ve kendisiyle çelişen bir eyleme sürüklüyor.







#Şehir Rehberi
#Moda
#Aktiviteler
#Galeriler
#Konser
8 yıl önce