|

Şehir Rehberi

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/12/2016 Pazar
Güncelleme: 23:54 - 10/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Ringlerdeki Ali'yi yakından tanıyın





Çıplak ve Ölü romanıyla dünya çapında tanınan Pulitzer ve Légion d'honneur sahibi, ABD'li romancı Norman Mailer, Dövüş alı eserinde Muhammed Ali'nin maçlarından birini mercek altına alıyor. Vietnam Savaşı'na katılmayı reddetmesi üzerine tüm unvanları elinden alınan, lisansı iptal edildiği için kariyerinin en verimli yıllarında ringlerden uzak kalan, yokluk içinde kendisini Amerika'daki siyahların davasına adayarak siyasi mücadelesini sürdüren Muhammed Ali'nin muazzam geri dönüşüne bizzat tanıklık ediyor. Mailer, dövüşün dramatik akışını son derece incelikli bir dille aktarırken, Zaire'ye, Afrika inanışlarına dair gözlemlerini, boksun ardındaki strateji ve felsefeye ilişkin izlenimlerini de aktarıyor.



Temmuz bu ay da dopdolu





Aylık edebiyat, sanat ve fikriyat dergisi Temmuz'un Aralık sayısı, Hasan Aycın'ın bir çizgisiyle açılıyor. Enes Talha Tüfekçi, Emre Miyasoğlu, Mustafa Halil, Mehmet Aycı, Adem Turan, Sadık Koç, Ahmet Laçin, Mehmet Gemci, Erol Yılmaz ve Zeki Altın bu sayının şairleri olarak karşımıza çıkıyor. Ercan Ata'nın bir öyküsüyle yer aldığı dergiye, Hale Beyza da bir denemesiyle katkıda bulunuyor. Serkan Akın'ın George Orwell ve Aldous Huxley'in kitapları üzerinden geliştirdiği “Distopyaların Anatomisi” yazısı ile Erkam Kuşçu'nun Mecidi'nin filmi hakkındaki değerlendirmesi de bu sayıda dikkat çeken yazılardan. Derginin 15 Temmuz Şehitleri köşesinde bu ay Sinan Özyurt'un Şehit İlhan Varank'la ilgili bir yazısı var.



Godot'yu Beklerken Zorlu PSM'de





Şahika Tekand ve Studio Oyuncuları, 1990'da Samuel Beckett'le başladıkları serüvenlerini, 2016'da, yine ve bu kez yazarın en önemli tiyatro metinlerinden Godot'yu Beklerken ile Zorlu PSM sahnesinde sürdürüyor. İlk kez Mayıs 2016'da 20. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nin açılış oyunu olarak sahnelenen oyunun kadrosunda Cem Bender, Yiğit Özşener, Sedat Kalkavan, Onur Berk Arslanoğlu ve Mehmet Okuroğlu, Nilgün Kurtar ve N. Deniz Korkmaz yer alıyor. 19 Aralık, 16 ve 30 Ocak tarihlerinde gösterilecek oyunun biletlerine www.biletix.com, www.zorlupsm.com siteleri ile Zorlu PSM gişelerinden temin edilebilirsiniz.



Bu tasarımlar Halepli kadınlar için





17-18 Aralık tarihleri arasında Hilton Kozyatağı'nda tesettür alışveriş festivali Trend Fest düzenlenecek. Gelirinin önemli bir kısmı Halepli kadınlara gidecek olan festivalde, Halepli Kadınlar Standı' oluşturulacak. Bu standa 60 önemli markanın vereceği sonbahar-kış kreasyonları satışa çıkacak. Halepli Kadınlar Standı'nın gelirinin tamamı Halepli kadınlara gönderilecek. Trend Fest İstanbul'un organizatörleri Semra Alpak ve Elif Almak, yaptıkları açıklamada, Halepli kadınların yaşadığı acıların uzun süre gündemlerinde olduğunu ve Başbakan Binali Yıldırım'ın çağrısının Halepli kadınların acılarına odaklanmalarını sağladığını söyledi.



Sahra Çölü'nden misafirimiz var



Ünlü Nijerli Çöl Blues grubu Etran Finatawa'nın vokalisti ve gitaristi Alhousseini Anivolla,





14 Aralık Çarşamba günü, Akbank Sanat Dünya Müziği Günleri'nde sahne alacak. Anivolla, yeni projesi ANEWAL ile doğduğu toprakların geleneksel melodileriyle, Afro-Amerikan blues'un kesişme noktalarında keşfe çıkacak. ANEWAL ile değişen dünyada kültürel çeşitlilik için bir elçi olmaya devam eden Alhousseini Anivolla, Akbank Sanat'taki konserinde iki akorlu hipnotize edici doğaçlamalar, transa geçiren ritimler, bluesdan ilham alan gitarlar ve yerel dille yaptığı keyifli vokaller ile müzikseverleri Sahra Çölü ve Afrika'da unutulmaz bir yolculuğa çıkaracak.



Dünyaca ünlü operalar İstanbul'a taşındı





Kapılarını 1883'te açan 'Metropolitan Opera' New York'tan canlı yayınla Akmerkez'e taşınıyor. Dün L'amour de Loin operasını sanatseverlerle buluşturan Akmerkez Cinemapink, dünyaca ünlü 10 operayı da seyircinin beğenisine sunacak. Metropolitan Opera programını 7 Ocak'ta Giuseppe Verdi'nin unutulmaz eseri Nabucco ile sürdürecek. 21 Ocak'ta Charles Gound'tan Romeo et Juliette, 4 Şubat'taysa Wolfgang Amadeus Mozart'ın 'Cosi fan tutte'si seyirciyle buluşacak. Çek müzisyen Antonín Dvořák'ın Rusalka'sı 25 Şubat'ta opera severlerin karşısına çıkacak. İtalyan besteci Giacomo Puccini'nin La Boheme'si 8 Nisan'da, Peter Tchaikovsky'nin lirik operası Eugene Onegin 22 Nisan'da, Richard Strauss'un komedisi Der Rosenkavalier (Pembe şövalye) 13 Mayıs'ta izleyiciyle buluşacak.



Bir barok düellosu





Opera dünyasının zirvesindeki iki yorumcu, Alaska doğumlu mezzo-soprano Vivica Genaux ve Alman koloratur soprano Simone Kermes, barok ve klasik dönem eserlerine getirdikleri yorumla dikkatleri üzerine çeken Capella Gabetta eşliğinde olağanüstü bir barok düellosu sergilemek üzere İş Sanat'a geliyor. Sıra dışı bir ses aralığına sahip ödüllü solistlerin güçlü yorumlarının yanı sıra şova dönüştürdükleri performanslarıyla da göz dolduracağı gecenin programı 18. yüzyılda yaşanan gerçek bir barok çekişmesinden esinle oluşturuldu. Abba'dan Madonna şarkılarına uzanan renkli repertuvarıyla izleyicileri büyüleyen Kermes ve Genaux'un başarılı keman virtüözü Andrés Gabetta'nın yönetimindeki Capella Gabetta eşliğinde vereceği bu çok özel konseri kaçırmak istemeyenler, 12 Ocak 2016, Perşembe akşamı saat 20.30'u ajandalarına şimdiden not edebilirler.



Acımasız iş dünyası sahnede






İspanyol Jordi Galceran tarafından 2003 yılında kaleme alınan Metot adlı tiyatro oyunu bir iş görüşmesine gelen dört kişinin tüm hünerlerini ortaya koyup işi kapmak için gizem dolu çeşitli sınavlardan geçmelerini konu alıyor. Yazara dünya çapında ün getiren oyun, günümüz iş dünyasının acımasız yönlerini ortaya koyuyor. Mustafa Kırantepe, Sarp Aydınoğlu, Serkan Keskin ve Sezin Bozacı'nın oyuncu olarak yer aldığı, müzikleri Alper Maral'a ait bu oyun Serkan Keskin'in yönetmenliğinde izleyicilere gerilimli anlar yaşatacak.


#Şehir rehberi
#Konserler
#Aktiviteler
#Galeriler
#Opera
7 yıl önce