|

Sınırlar yapay göçmenler gerçek

Brezilyalı sanatçı Victor Leguy'ın, mültecilerden takas yoluyla aldığı eşyalardan oluşan "Görünmez Sınırlar İçin Yapılar" başlıklı işi 15. İstanbul Bienali'nde. Leguy "Amacım hiçbir tarih kitabının yazmadığı, mülteci olarak etiketlenen insanları gündeme getirmekti" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/10/2017 Salı
Güncelleme: 04:10 - 10/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Victor Leguy'ın "Görünmez Sınırlar İçin Yapılar"ı İstanbul Bienal'de.
Victor Leguy'ın "Görünmez Sınırlar İçin Yapılar"ı İstanbul Bienal'de.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali tüm hızıyla sürüyor. Bu yıl “iyi bir komşu” temasıyla yola çıkan bienalin en ilgi çeken çalışmalarından biri, Sao Paulolu sanatçı Victor Leguy'ın "Görünmez Sınırlar İçin Yapılar"ı. Leguy göçlerin ve yerinden edilmelerin tarihine ve izlediği güzergahlara odaklanıyor.

TAKAS USÜLÜ ÇALIŞIYOR

İşlerinde birçok insanla birlikte çalışan sanatçının amacı bir bağ oluşturmak. Leguy, sergilenen malzemelerin birçoğunu taksa usülüyle elde ediyor ve insanlarla bir iletişim kuruyor. Son işi ise kendi ülkesinden başlayarak Türkiye'deki göç akışları üzerine doğru genişlettiği "Görünmez Sınırlar İçin Yapılar başlıklı proje. İstanbul Modern'de sergilenen işi sanatçıdan dinledik.

PASAPORTA İŞLİYOR

Sanaçtı burada göçmenlerin kendileriyle ya da yakın akrabalarıyla bağlantı kurarak metin, belge ve fotoğrafları sergiliyor. Leguy şunları söylüyor: "Bir tarih kitabını okuduktan sonra bunun içinde yer verilmeyen insanlar var. Bunların bir çoğu mülteciler. Yapılmaya çalışılan bu olayı yıkmaya çalışmak ve etiketlendirilen insanları gündeme getirmek. Onlara bir birey olarak, aktif bir şekilde odaklanmak." Sanatçı bu kapsamda hazırladığı beyaz pasaportlarda görüştüğü ve işlerine konu ettiği insanları hikayelerini anlatıyor. Onlarla görüşürken yanına kendi için bir değer taşıyan, çocukluğu ve gençliğiyle özel bir bağ kuran eşyaları yanına alıyor. Karşılığında da mültecilerden kendileri için özel olan bir obje alıyor. Her iki objeninin geçmiş anılara dem vurması gerek. Leguy, bu objelerin ne olduğunun önemi olmadığını, ona yüklenen anlamın önemli olduğunu belirtiyor.


Elimizde kalan son eşya

Beyaz pasaportta yer alan, 52 yaşındaki Suriyeli fotoğrafçı Obar B. "2013'te rejim tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda fotoğraflarım olmadan Türkiye'ye gelmek zorunda kaldım. Büyük koleksiyonlarımın yarısı suya batmıştı" diyor. 23 yaşındaki Libyalı mimar Kousai'den alınan eşya ise farklı şehirleri gezip bildiklerini anlatan Libyalı bir öğrenci grubuna ait bir tişört. Şam'da yaşayan sanatçı Ghaith M. ise Suriye'den elinde kalan tek şeyi Victor Leguy'a bırakmış. Bu eserleri 12 Kasım'a dek İstanbul Modern'de görebilirsiniz.

#Victor Leguy
#Bienal
7 yıl önce