|

Söylenecek söz yok

Gaziantep'te yaşayan Suriyeliler'den oluşan tiyatro topluluğu, "US-N" oyunuyla İstanbul'da... Suriye'de yaşananları beden diliyle aktaran yönetmen Walid Kowatli, "Gerçeği birebir sunmak istemedik. Çünkü söylenecek söz yok" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:41 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Savaşa başka bir "gözle" bakan oyun metin olmaksızın ışık ve ses yardımıyla sahneleniyor.
Savaşa başka bir "gözle" bakan oyun metin olmaksızın ışık ve ses yardımıyla sahneleniyor.

Suriyeli Cut Academy'nin prodükte ettiği, Walid Kowatli'nin yönettiği "US-N" adlı oyun İstanbullu seyirciyle buluştu. Tamamı beden diline dayanan bu performans Suriye'de yaşanan trajediyi, ışık ve ses yardımıyla gözler önüne seriyor. Oyun seyirciyi savaşın tam ortasına götürürken, kadınların gençlerin içinde bulunduğu çaresizliği, dünyanın bu savaşa kayıtsız kalışını gözler önüne seriyor.

YORUMA AÇIK

Suriye'de deneysel tiyatronun öncü isimlerinden Walid Kowatli ile buluşup oyunu konuştuk. Suriye Ulusal Tiyatrosu'nda Fransa, İtalya ve Almanya'da benzer performanslar sahnelediğini belirten yönetmen, beden dilinin kelimelerden daha etkin olduğunu söylüyor. Kowatli'ye göre; ışık ve ses, kelimelere göre yoruma daha açık.

TİYATRO DENEYİMLERİ YOK

Oyunun kadrosu ise oldukça genç. Ekip Suriye'nin farklı yerlerinden Antep'e göç etmiş isimlerden oluşuyor. Biri dışında hiçbir oyuncunun tiyatro deneyimi yok. Bu tercih performansın etkisini daha da artırıyor. Kowatli, oyun hakkında şunları söylüyor: "Amacımız Suriye'de olanı göstermek değildi. Gerçekte olanı birebir anlatmaktan ziyade yaratıcı bir şekilde sunmak istedik. Söylenecek söz yok." Walid, oyunu yurt dışında da sahnelemek istediklerini fakat yasal engellere takıldıklarını söylüyor. Daha önce Fransa'dan bir davet aldıklarını fakat gidemediklerini belirtiyor. Zira oyuncuların hiçbirinin ikametgahı ve pasaportu yok. US-N bugün saat 20.30'da son kez seyirciyle buluşacak.

#​Gaziantep
#Suriyeliler
7 yıl önce