|

Takıda Taş devri

Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak kabul gören taşlar son yıllarda büyük rağbet görüyor. Evler artık biblo yerine değerli taşlarla süsleniyor. Takılar arasında taşlar ayrı bir önem taşıyor. Taşlara olan merakı yüzünden mesleğini değiştiren Baki Cihangiroğlu ile taşların büyüLü dünyasını konuştuk.

Ayşe Olgun
00:00 - 22/04/2007 Pazar
Güncelleme: 22:36 - 21/04/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Takıda Taş devri
Takıda Taş devri

Takılardan sonra güzellik merkezlerinde görmeye alıştığımız yarı değerli taşlar artık evlerimizi de süslemeye başladı. Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak kabul gören taşlar hiçbir işleme tabi tutulmadan doğal olarak satılıyor ve bu taş parçaları evlerde ve işyerlerinde dekorasyonda ya da süs eşyası olarak kullanılıyor. Özellikle ruhsal sıkıltılara ve bazı psikolojik sorunlara iyi geldiğine inanılıyor. Dün olduğu gibi bugün de yarı değerli taşlar arasında akik, müslümanlar için ayrı bir önem taşıyor.

Üç yıl önce asıl mesleği tekstilciliği bırakarak taşlarla uğraşan Baki Cihangiroğlu, dünyanın dört bir yanından doğal yarı değerli taşları getiriyor. Tahtakale'deki dükkanının üst katı bu taşlarla dolu. Akademisyenler, güzellik merkezi sahipleri, taşlara meraklı insanlar, Kapalıçarşı esnafı, koleksiyonerler bu dükkanın müdavimleri arasında. Rengarenk irili ufaklı taşların her birinin ayrı öyküsü var. Ametist, sitrin, opal, inci ne ararsan bu asma katta bulmak mümkün. Hatta aralarında avuçiçi büyüklüğünde açık kahverengi bir uzay taşı bile var.

Takı için alınan taşlar arasında akik ve ametistin ilk sırada olduğunu söyleyen Baki Cihangiroğlu, yine takıda tercih edilen inci ve mercanın tahtını hep koruduğunu dile getiriyor. Ev aksesuvarı olarak satılan taşlar arasında ametist, kuvars kristali, sitrinin yanında son zamanlarda turmalinin de rağbet gördüğünü belirtiyor.

Cennetin güzelliği taşlarla anlatılır

Cihangiroğlu'nun taş merakı eskilere dayanıyor. Tekstilcilik yaparken gittiği ülkelerden bir yandan taş toplarken diğer yandan da taşlarla ilgili araştırmalar yaptığını söylüyor. Bu araştırmalar ışığında Beyazıt Kütüphanesi'nde taşların büyülü dünyasını anlatan el yazması bir esere ulaşıyor. Yine Bediuzzaman Said-i Nursi'nin sözlerinde taşların şifalı dünyası ile ilgili bilgiler not alıyor. Sonuçta Cihangiroğlu, Kur'an-ı Kerim'de cennetin zümrüt ve yakut taşlarıyla tarif edilmesinin boşuna olmadığını fark ettiğini belirtiyor. Akik kullanmanın sünnet olduğunu hatırlatan Cihangiroğlu, aslında taşların şifa kaynağı olduğunu sadece bizim dinimizde vurgulanmadığını dile getiriyor. Mesela kızılderili kültüründe pirit taşının aileye uyum getirdiğine inanıldığını ve bu inancın uzantısı olarak Amerika'da inşaatların temellerinin dört köşesine pirit parçaları konulduğunu dile getiriyor. Yine Çinliler yeşim taşına, İranlılar turkuaza, Avrupalılar ise kuvartza ayrı bir önem veriyor. Yurt dışı gezilerinin birinde bir akademisyenin odasının bir köşesine yerleştirdiği uzay taşına rastgeldiğini ve odaya gelen kişilerin bir sobanın etrafında ısınır gibi taşın etrafında dizilip ellerini o taşa doğru uzattıp terapi uyguladıklarına tanık olduğunu anlatan Cihangiroğlu, burada önemli bir noktanın altını çiziyor: “Taşların bir enerjisi var ve bu enerji insandaki olumsuz enerjiyi alıp kendi enerjisini insana yüklüyor. Yoksa taşların şans getirdiği, uğur sayıldığı bir düşünce bizim inancımızda yok. Bu daha çok Uzak Doğu'daki kültürden bize yerleşmiş.”

Kanserli hastaya kuvars taşı

Her taşın enerjisi farklı. Tıpkı insanların enerjisi gibi. Bu yüzden her taş her insana farklı şekilde enerji veriyor. Yani her taş herkese aynı faydayı sağlamıyor. Yine bazı taşları birlikte kullanmanın sakıncası olduğunu mesela kaplan gözü ile hematitin birbirleriyle temasının olumsuz bir enerji açığa çıkardığını hatta kişiyi şizofreniye kadar götürdüğü dile getiren Cihangiroğlu, “Malahit taşı ise size ilk karşılaşmada olumlu bir enerji avermediyse almayın, çünkü kişiyi kararsız yapar” diyor. Sitrin taşını daha çok işine ve dersine konsantrasyon sorunu yaşayan kişiler tercih ediyor. Bilgisayar ile çok fazla uğraşanlara ametist verdiklerini ayrıca doktor tavsiyesi ile şua tedavisi gören kanserli hastalara v dumanlı kuvars taşı sattıklarını anlatıyor.


Vitrindekiler
Collezione'da fiyatlar şaşırtıyor

Dünya modasının trendlerini, adil fiyat felsefesiyle genç ve kendini genç hissedenlere, eş zamanlı olarak sunan Collezione fiyatlarıyla müşterilerini şaşırtıyor. Yeni sezonun koleksiyonunda fiyatlar t-shirt 9.99, gömlek 14.99, Jean 19.99, pantolon 24.99, sweat 19.99, triko 24.99 ve ayakkabı 44.99 YTL'den başlıyor.

Abiyelerde dore rengi moda

Dünya modasında farklı model ve trendleri yakalayan Lamedore, butik hizmetinin yanında aynı zamanda abiye ve gelinlik giyimde müşterisine özel danışmanlık hizmeti sunuyor. 36 bedenden 50 bedene kadar herkesin rahatlıkla giyebileceği modellerin yer aldığı Lamedore'de gelinlikler bu yıl dantellerle süslü. Abiyelerde ise kırmızı, yeşil ve dore rengi hakim.

Momentus ile zamanı yakala

Momentus S240 modeliyle kadında güzelliğin tamamlayıcı unsuru olmayı hedefliyor. Rahat ve bir o kadar da şık olmayı tercih eden bayanlar için tasarlanan model, çelik kasasını donatan swarowski taşları ile göz kamaştırıyor. Taşlar, kasayı tamamlayan özel klipsli deri kayışla muhteşem bir uyum sergiliyor.

Vanilyalı parfüme ne dersiniz

Yeni bir kokuyu keşfetmeye ne dersiniz? Kek ve çikolata ile buluştuğunda tadından yenmeyen vanilya şimdi parfüm şişesine girdi. Şık mı şık pratik bir kutuda, sevimli bir şişenin içinde, tenimizin emrine amade olarak karşımıza çıkan Angie Vanilya'yı her yerde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

AIDS'e karşı Converse'le durun

AIDS'e karşı mücadeleyi desteklemek için oluşturulan Red Foundation Projesi için Converse'in özel olarak ürettiği ayakkabılar Türkiye'de satışa sunuldu. Bu özel tasarım ayakkabı, neon turuncu, neon sarı ve neon pembe gibi zıt renklerden ve hakiki Afrika çamur bezinden üretiliyor. Ayakkabının satışından elde edilen gelirin yüzde 5'i Küresel Fon'a aktarılacak.

Wenice Kids çocuklara emanet

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda Wenice Kids mağazalarında satış temsilcilerinin hepsi cocuklar olacak. Wenice Kids , Kadir Has Center ve Town Center Alışveriş Merkezinde düzenlenen etkinliklerle 23 Nisan heyecanını çocuklarla beraber yaşıyor.Ayrıca 21-22-23 Nisan tarihlerinde Bakırköy Town Center Alışveriş Merkezi önündekurulan çadırda şenlik yapılacak.


17 yıl önce