|

Üretici yetiştirmeliyiz

Çocuk ve gençlik edebiyatının emektar kalemi Sara Gürbüz Özeren, “Becerikli Aslı” adlı kitap serisine başladı. Özeren, “Dengeli beslenmek ne kadar önemliyse iyi bir kitap da çocuk için o kadar önemlidir” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2016 Cuma
Güncelleme: 20:49 - 3/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak
ZEYNEP CERAN


Daha önce yayınladığı “Sarıkamış”, “Vatanın Kilidi Çanakkale”, “Yeditepede Bir Gezgin”, “Yaşayan Atasözlerimiz” kitaplarıyla tanınan Sara Gürbüz Özeren, Damla Yayınları'ndan çıkan “Becerikli Aslı” serisiyle minik kitapseverlerin karşısında. “İyi kitap nedir?” sorusunu, “Okuyucu beğenmişse, çevresindekilere tavsiye etmişse o kitap iyi kitaptır” şeklinde cevaplayan Özeren ile edebiyat ve fuar üzerine konuştuk.



Eserlerinizi oluşturma, kurgulama aşamasında nelere dikkat ediyor, konuları neye göre belirliyorsunuz?

Konular muhtelif. Hiç ummadığınız bir şey, duyduğunuz bir haber, rastgeldiğiniz bir olay kitabınıza konu olabiliyor. Bir de tarih konusu var. Mesleğim öğretmenlik olduğu için tarihe ilgi duyuyorum. Birçok kitap da bu ilginin sonucu ortaya çıktı.



EBEVEYN ELİNDE KİTAP OLMALI


Hemen her alanda çocuk gelişimi için projeler üretilmekte, yeni eserler ortaya konmakta. Peki, gençlere kitabı sevdirme konusunda neler yapılabilir?

Kitabı sevdirmek istiyorsak çocuk küçük yaşlarda iken anne ve babasının elinde kitap görmeli. Kitap okumanın herhangi bir ihtiyaçtan biri olduğunu hissettirmek lazım. Çevrede bu kadar uyarıcı varken “Hadi oku!..” demekle olmaz. Kitabın çocuk gelişimine katkısına gelince, dengeli beslenmek ne kadar önemliyse iyi bir kitap da çocuk için o kadar önemlidir.



Özellikle fuarları dolaştığımızda, çocuk kitaplarının hayli revaçta olduğunu görüyoruz. Peki, her kitap çocuklarımızın ihtiyacına cevap verebilmekte midir? İyi bir kitabın piyasaya çıkış yolculuğunda hangi süreçler yaşanmaktadır?

Her kitap çocuğun ihtiyacına cevap vermeyebilir. Okuyup bilinçlendikçe çocuk kendi yolunu çizecektir. İyi kitap nedir? Buna okuyucu karar verir. Okuyucu beğenmişse, çevresindekilere tavsiye etmişse o kitap iyi kitaptır.



Fuarlarda düzenlenen imza ve söyleşi gibi etkinliklerde genç okurlarınızla buluşuyor, birebir etkileşimde bulunuyorsunuz. Bu zaviyeden bakarsak bu etkileşimler size ne tür katkılar sunmaktadır?

O buluşmalarda eksiğinizi görme fırsatı buluyorsunuz. Gençlerin ilgi ve isteğini ölçüyorsunuz. Bu tür karşılaşmalar yazarlığınızı kamçılıyor, daha iyisini yapma isteği uyandırıyor.



Damla Yayınları'ndan çıkan hikâye kitabınız “Becerikli Aslı” serisi, ilginç bir çalışma. Becerikli Aslı karakteri nasıl ortaya çıktı? Kitabı okuyacak genç kardeşlerimizi bu seride neler bekliyor? Kitabınız hakkında biraz ipuçları verebilir misiniz?

Becerikli Aslı, içimizden biri. Biraz şımarık, biraz nazlı ama akıllı. Günümüzde çocuklar el becerilerinden yoksun büyüyor. İleride girecekleri sınavlara ta birinci sınıftan itibaren hazırlanmaya başlıyorlar. Bana göre bu gereksiz çaba, çocukları gerçek hayata hazırlamıyor. Üretici yerine tüketici yetiştiriyoruz. İstedim ki çocuklar Becerikli Aslı'ya özensin, hayatın test çözmekten ibaret olmadığını anlasınlar. Kendilerine bir hobi geliştirsinler. El becerilerine ilgi duysunlar.



Yeni çalışmalarınızı sabırsızlıkla bekleyen genç okurlarımıza sürprizleriniz olacak mı?

Çok yakında inşallah. Derslere paralel hikâyeler olacağı gibi tarih konulu kitaplar da olabilir. Yeter ki gençler kitaplara ilgi duysun ve okusun.


#Becerikli Aslı
#Dengeli beslenmek
#Sarıkamış
#Vatanın Kilidi Çanakkale
#Yeditepede Bir Gezgin
8 yıl önce