|

Üsküdar’da her yer şiir olacak

Dünyanın 15 farklı ülkesinden gelen 33 şair, II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali’nde buluşuyor. Festival Başkanlığı’nı Arif Ay’ın yaptığı etkinlikte Üsküdar’ın çeşitli yerlerinde konser, şiir okumaları ve ödül töreni etkinlikleri gerçekleştirilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/04/2016 Pazar
Güncelleme: 01:06 - 10/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Kız Kulesi başta olmak üzere tarihin çeşitli dönemlerinden kültürel ve çevresel değerlerin toplandığı kara parçası Üsküdar, şimdi de dünya şairlerine ilham kaynağı oluyor. Farklı coğrafyaların sanat ve edebiyat dünyasındaki önemli isimlerini bir araya getirecek olan II. Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali başladı. Açılışı dün Bağlarbaşı Kültür Sanat Merkezi'nde yapıldı.


Üsküdar Belediyesi ve Sancak Medya tarafından düzenlenen organizasyonda Arjantin, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Arnavutluk, Ürdün, Kuzey İrlanda, ABD, Fas, Güney Afrika, İzlanda, Makedonya, Macaristan, İngiltere ve Jamaika gibi ülkelerden 16, Türkiye'den ise 17 şair yer alıyor.



DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN RENKLİ İSİMLER


1952 Jamaika doğumlu Mutabaruka, festivalin renkli isimlerinden. Şair, akademisyen ve reggae müziği sanatçısı Jamaikalı'nın, Amerika ve İngiltere gibi ülkelerden pek çok ödülü bulunuyor. Stalinist rejim döneminde ailesinin muhalefetinden ötürü çocukluğunu ev hapsinde geçirmek zorunda kalan ve Sovyet dönemi sonrası Arnavutluk şiirinin en özgün ve güçlü seslerinden biri kabul edilen Luljeta Lleshanaku ve aile içi şiddet mağdurları konusunda hassasiyeti ile de bilinen Macar şair Janos Csepregi de festivalin diğer dikkat çeken isimleri.





“İyi ki ŞİİR var!” sloganıyla düzenlenen Uluslararası Üsküdar Şiir Festivali'nde Mutabaruka, Achim Wagner, Lebo Mas Hile, Ammar Rajab Tabbab, Eiríkur Örn Norðdahl, Nick Laird, Jen Hadfield, Nucûm El-Gânim, Hisham Bustani, Lul Jeta Lleshanaku, Mel Kenne, Mohammed Bennis, Mahmoud Eltawil, Jona Burghardt, Gjoko Zdraveskı, János Csepregi, Cevdet Karal, Mustafa Muharrem, Ahmet Edip Başaran, Hüseyin Akın, Sıddık Ertaş, İlker Nuri Öztürk, Hayriye Ünal, Ali Ural, Cengizhan Konuş, Mehmet Can Doğan, Baki Ayhan T, Fazıl Baş, Mustafa Akar, Eren Safi, Adem Turan, Mustafa Ruhi Şirin, Tuba Kaplan, Murat Koparan ve Zafer Acar yer alıyor.





MÜZİK ŞİİRLE BULUŞUYOR


Okul, sokak gibi çeşitli alanlarda her yeri ve herkesi şiire katmayı hedefleyen etkinlik Üsküdar Fikir Sanat Merkezi, Validebağ Korusu, Medeniyet Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Çengelköy Çınaraltı Çay Bahçesi, Hacı Selim Ağa Kütüphanesi, Kuzguncuk, Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Burhan Felek Köşkü, Haydarpaşa Lisesi gibi yerler ev sahibi olacak. 80 Kuşağı'nın öncü şairlerinden Arif Ay'ın başkanlığındaki festivalde 13 Nisan Çarşamba 19:30'da Serdar Tuncer'in sesinden “Müzikli Türk Şiiri Tarihi” Beylerbeyi İskele'de olacak. Festivalin son günü 16 Nisan ise Cumartesi akşamı ise şiir ödüllerinin ardından ses sanatçısı Dilek Türkan'ın performansıyla kapanış yapılacak.


#Üsküdar Şiir Festivali
#Arif Ay
#Kız Kulesi
#Eiríkur Örn Norðdahl
#Nick Laird
#Jen Hadfield
#Nucûm El-Gânim
#Hisham Bustani
#Lul Jeta Lleshanaku
#Mel Kenne
#Mohammed Bennis
#Mahmoud Eltawil
#Jona Burghardt
#Gjoko Zdraveskı
#János Csepregi
#Cevdet Karal
#Mustafa Muharrem
#Ahmet Edip Başaran
#Hüseyin Akın
#Sıddık Ertaş
#İlker Nuri Öztürk
#Hayriye Ünal
#Ali Ural
#Cengizhan Konuş
#Mehmet Can Doğan
#Baki Ayhan T
#Fazıl Baş
#Mustafa Akar
#Eren Safi
#Adem Turan
#Mustafa Ruhi Şirin
#Tuba Kaplan
#Murat Koparan
8 yıl önce