|

Yayınevleri CNR Kitap Fuarı’na hazır

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen CNR Kitap Fuarı başladı. Her yaştan kitapseverin ilgi gösterdiği organizasyon 13 Mart’a kadar devam edecek. Katılımcı yayınevleri yeni eserlerin yanı sıra imza günü, konferans ve söyleşi etkinlikleriyle de fuar alanında olacaklar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/03/2016 Cuma
Güncelleme: 20:41 - 3/03/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Basın Yayın Birliği'nin desteğiyle CNR Holding tarafından düzenlenen CNR Kitap Fuarı'na 19 ülkeden 104 yayınevi katılıyor. Ülkeler arasında Almanya, Meksika, Bosna Hersek, İngiltere, Makedonya, Arnavutluk, Arjantin, Kolombiya, Bolivya bulunuyor. Fuarın 'Arap Ülkeleri Yayıncıları Özel Bölümü'nde ise ana dili Arapça olan Filistin, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Ürdün ve Yemen ülkelerinden 85 yayınevi konuk edilecek. Bu yılki teması 'Engelsiz Bir Dünya' olan CNR'ın diğer kitap fuarlardan ayrılan en önemli özelliği ise ulaşım kolaylığı. 13 Mart'a kadar devam edecek olan organizasyonda 600 marka yer alacak. Okurların merakla beklediği fuarın alanı da geçen yıla göre genişletildi. Metrobüs, otobüs ve metro hatları üzerinde olan fuar merkezinin bu yılki onur konuğu Osmanlı ve Bizans sanatına ilişkin çalışmaları ile tanınmış ve 30 bin kitaplık kütüphanesi bulunan bilim insanı Prof. Dr. Semavi Eyice olacak.



ENGELLER KİTAPLA AŞILIYOR


CNR Kitap Fuarı; Alfa, Martı Nesil, Doğan Kitap, Timaş, Tübitak, Profil, Beyaz Balina, İz, Kırmızı Kedi, Yeditepe, Ötüken, Everest, Kaknüs, Yakamoz, Edam,Yapı Kredi Yayınları, Şule, Edam, İşbankası Yayınları, Semerkand, Damla, Nobel, Tezkire, İnsan, Diyanet, Sedir, Pegasus gibi yayınevlerinin katılımı ile yapılacak.


Teması “Engelsiz Bir Dünya” olan CNR Kitap Fuarı'nda engelliler tarafından yayınlanmış eserlere yer verilirken, engelliler tarafından yapılan kültürel faaliyetlerle ilgili etkinlikler de yapılacak. Fuar kapsamında Engelsiz Dünya Platformu'nun düzenlediği '9 dakikada Engelsiz Dünya Platformu Gönüllüsü Ol Eğitim Programı', 'Kör Topal Konferanslar', 'İşaret Dili Şarkı Etkinliği', 'Özel Canlandırma', 'Sessiz Konferans' gibi etkinlikler organize edilecek. Fuarı bu yıl 400 bin kitapseverin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar alanında bulunan



ALBAYRAK MEDYA GRUBU DA FUARDA


Yeşilköy CNR Expo Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen organizasyonun 3 salonu bulunuyor. Her gün imza etkinlikleri, konferanslar, söyleşiler ve eğitim seminerleri düzenlenecek. Albayrak Medya Grubu bünyesinde bulunan Derin Ekonomi, Gerçek Hayat, Derin Tarih, Cins, Nihayet, Lokma dergileri Mart sayıları başta olmak üzere tüm sayılarıyla CNR Kitap Fuarı'nda olacaklar. Yeni Şafak Kitap Eki'nin fuara özel sayısı ise fuar boyunca kitap kurtlarına hediye edilecek.



YÜKSELEN BİR DEĞER


Kitap fuarına özel olarak hazırlanan Adem Güneş'in “Çocuk Neyi Neden Yapar – 2” kitabı Nesil Yayınları etiketiyle okurla buluşacak. Yayınevinin Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Orhan Mahşer, “CNR Kitap Fuarı konum itibarıyla gayet iyi bir noktada. Okur kitlesi şu an yetişkin olarak görülse de Milli Eğitim camiasının desteği, öğrencilerin katılımını çoğaltacaktır. Fuarın geçen yıllara göre daha çok katılımcı alması ve daha çok okurla temas etmesi noktasında beklentimiz var” diyor.



Duyuru ve reklam konusunda artış olursa ziyaretçi sayısında da artış olacağını belirten Şule Yayınları Tasarım Sorumlusu Yasin Çetin, “Yeni bir okur kitlesinin yavaş yavaş oluştuğunu gözlemleyebiliyoruz. Yayıncıları ilgilendiren ufak tefek teknik sorunlar var, onlar da zamanla aşılacaktır. Fuar her geçen yıl daha iyiye gidiyor” diyor. Çetin, edebiyat dünyasına yeni adım atmış ve deneyimli edebiyatçıların bir arada bulunduğu imza günü etkinliklerinin de düzenleneceğini ifade etti. Ali Ural'ın “Peygamberin Aynaları” ve Hakan – Türkan Alvan'ın hazırladığı “Saz ve Söz Meclisi” kitapları Şule Yayınları'nın fuarda öne çıkacak kitapları.


Profil Kitap Satış Sorumlusu Osman Küçük, fuar alanının tek salondan üç salona genişlediğini ve daha fazla yayıncının katılacağını belirterek ziyaretçi sayısının da artış göstereceğine dikkati çekti. Roman ve kişisel gelişim türünde de eserler yayınlayan Profil Kitap'ın deneme türündeki yeni eserleri ise Fatma Barbarosoğlu'ndan “Hayat Teselli Olmaktır” ve Etyen Mahçupyan'dan “Tımarhane Günlerim”. Küçük, son günlerde çocuk edebiyatının yükselişte olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu: “Zeynep Sevde Paksu'nun “İstanbul'da Bir Kaplumbağa” kitabından sonra şimdi de “Kudüs'te Bir Kaplumbağa” yayımlandı. Battuta isimli kaplumbağa Kudüs sokaklarında, tarihi yerlerde gezip cami ve müzeleri ziyaret ediyor. Eğlenceli ve öğretici şekilde şehrin tanıtımının yapıldığı çalışma, fuarda minik kitapseverlerle buluşuyor.”





İz Yayıncılık editörü Hamdi Akyol, Muhayyel Edebiyat Serisi'nden çıkacak 4 yeni kitabın müjdesini verdi. 8 kitaplık bir toplama ulaşan seride Osman Cihangir, Aykut Ertuğrul ve Akif Hasan Kaya'nın yanına Doğukan İşler ve Senem Gezeroğlu'nun kitapları da eklenecek. Ayrıca Hasan Aycın'ın “İftah” adlı son çalışması da CNR Kitap Fuarı'nda okurla buluşacak. Fuarı önemsediklerini belirten Akyol, şöyle devam etti: “Yükselen bir değeri olduğuna inanıyoruz. Ulaşım kolay, yayıncılara ve ziyaretçilere ayırlan alanlar diğer fuarlara göre daha geniş. Böylece aynı anda birçok etkinlik yapılabiliyor.”


Kaknüs Yayınları Dağıtım Sorumlusu Sami Hasat ise, “Geçen yıla göre hem katılım hem de imkânlar anlamında bir gelişim olacağını umut ediyoruz. Montessori Eğitim Serisi'nden yayınladığımız çocuk kitaplarının devamı fuarda minik okurlarla buluşacak” diyor.



Everest Yayınları Editörü Mehmet Said Aydın, daha önce Halit Ziya'nın Aşkı Memnu'da olduğu gibi Mai ve Siyah'ın da tıpkı basımı yayımlanacak. Daha önceki baskılar yazarı tarafından sadeleştirilmiş, N. Ahmet Özalp tarafından yayına hazırlanan bu çalışmayla ilk defa tam metin olarak yayınlanacak. Ayrıca Melih Cevdet Anday'ın bütün şiirleri, “Sözcükler”de bir araya geliyor. Sevengül Sönmez'in hazırladığı çalışmanın hacmi eski baskıya göre küçülürken dipnotları yenilendi. Adalet Ağaoğlu'nun günlükleri 4 cilt halinde yayımlandı. Roni Margulies'in “Batı'nın Gördüğü Türk: the Terrible Turk” de fuarda yerini alacak. “Kitapları yan yana görmek fuarın sağladığı imkânlardan biri. Kurt okuyucu, “yayınevi bir yılda ne yapmış”a verilen cevabı toplu olarak görme fırsatı buluyor” diyen Aydın, ekliyor: “Ayrıca kitapların hitap ettiği kitle gözlemlenerek yeni eserler için test imkânı sunuyor.”


Ayda ortalama 12 kitap yayımlayan Everest, öykü alanında da atılım hedefinde. Bahri Vardarlılar, Türker Ayyıldız, Ferat Emen ve Nazlı Karabıyıkoğlu yeni kitaplarıyla okur karşısında olacak. Aydın, “Hem mevcut, bize göre, iyi öykücüleri toplamak hem de yeni genç isimleri Everest çatısı altında toplamak istedik” diyor. Mehmet Said Aydın, fuarın şehrin içinde olduğuna ve ulaşımın kolaylığına dikkat çekerek şunları ekledi: “Fuar alanı da hem gezmek hem de etkinlikler için ferah. Sıfırdan bir şey ortaya koymak kolay değil. TÜYAP'a alternatif olarak başarılı olduklarını düşünüyorum.”



EDEBİYAT VE TARİH TİMAŞ RAFLARINDA


Mart ayında Timaş'ta edebiyat ağırlıklı bir yayın listesi var. Öncelikle Sibel Eraslan'a Necip Fazıl Öykü Ödülü'nü kazandıran öyküler Babam İçin Beyaz Bir Kuğu adıyla bir araya toplandı. Timaş Yayınları Basın ve Medya Sorumlusu Nalan Yıldırım yazar hakkında “Daha çok gazeteci ve aktivist kimliği ile tanınsa da Eraslan'ın öyküleri bugünle geçmişi birbirine çok iyi bağlayan, gündelik hayatın, sanatın, kadın olmanın yüklerini de inceliklerini de gösteren, duyuşu yüksek metinler. Modern hayatı ve metropol kadınını iyi okuyan öyküler” diyor. Edebiyat kitaplığına eklenen yeni bir kitap ise yine “baba” temalı bir metin olan Babamın Yalnızlığı. Paul Harding'e ilk romanıyla Pulitzer Ödülü getiren eser, eleştirmenler tarafından “sıradan adamların olağanüstü düşüncelerine hayat veren” bir roman olarak anılıyor.



Timaş Tarih'in bu ayki kitaplarından Son Sultan, Sultan Vahideddin'in ölümü konusunda 80 küsur sene boyunca tasnif edilmeden kalmış belgeleri ilk defa kullanan ve son padişahın ölümünün pek “olağan” olmadığını anlatan, ilgi çekici bir çalışma. Nihayet, Feza Özemre tarafından Türkçeye kazandırıldı. Yine Tarih kitaplığında Halil İnalcık'ın Akademik Ders Notları adıyla sunulan kitabının çok önemli bir kaynak olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Dünyanın sayılı tarihçileri arasında anılan ve bu yıl 100 yaşına ulaşan İnalcık'ın Osmanlı ve Türkiye üzerine verdiği derslerin notları ilk defa yayınlanıyor.



İSTANBUL İÇİN AVANTAJ


Fuar için yoğun bir hazırlık dönemi geçirdiklerini söyleyen Edam Yayınları Editörü Hatice Işılak Durmuş birçok yeni eserin haberini verdi. İlk defa British Museum tarafından düzenlenen bir sergi kapsamında yayımlanmış “Hac: İslam'ın Kalbine Yolculuk” adlı eser, önde gelen uzmanların katkılarıyla ritüellere, Mekke'ye giden ana güzergâhlara ve bizzat hacıların yaşayıp hissettiklerine odaklanarak başlangıcından günümüze haccı anlatıyor. Durmuş, “Türkçe yayın haklarını üç yıl önce aldığımız bu eseri değerine yakışır bir şekilde büyük bir özenle Türkçeye çevirdik. Dünya okuyucularının olduğu gibi Türkiye'deki okurların da kitabı beğeni ile karşılayacaklarını bekliyoruz” diyor. “Esrarengiz Bahçe” boyama kitabı serisiyle yeni bir furya başlatan Edam, Usta çizer Oğan Kandemiroğlu'nun hazırladığı “Senin Şehrin, Senin Renklerin... İstanbul” adlı kitapla türün meraklılarına yeni bir kapı aralayacak. Yayınevi ayrıca fuarın temasına uygun olarak hazırlanan ve görme engelli bir çocuğun dilinden renklerin anlatıldığı “Renklerin Kara Kitabı” adlı eser CNR Kitap Fuarı'na özel olarak hazırlandı.



CNR Kitap Fuarı'nı İstanbul için avantaj olarak gören Durmuş, “Öncelikle geçen yıla kıyasla ürün çeşitlerimizde ciddi bir artış var. Son bir yılda yayınladığımız ve takipçilerimiz tarafından büyük ilgiyle karşılanan kitaplarımız ve yan ürünlerimizin CNR Kitap Fuarı vesilesiyle yeni bir okur kitlesiyle daha buluşacağını ümit ediyoruz. Ayrıca birçok yabancı yayınevinin olması bizi heyecanlandırıyor. Uluslararası iş birlikleri için CNR Kitap Fuarı'nın iyi bir zemin olacağını düşünüyoruz” diyor.


#CNR Kitap Fuarı
#Alfa
#Martı Nesil
#Doğan Kitap
#Timaş
#Tübitak
#Profil
#Beyaz Balina
#İz
#Kırmızı Kedi
#Yeditepe
#Ötüken
#Everest
#Kaknüs
#Yakamoz
#Yapı Kredi Yayınları
#Şule
#Edam
#İşbankası Yayınları
#Semerkand
#Damla
#Nobel
#Tezkire
#İnsan
#Diyanet
#Sedir
#Pegasus
#Sultan Vahideddin
8 yıl önce