|

Bu varyant daha bulaşıcı: Mutant virüsün oranı yüzde 75

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs salgınında gelinen noktaya ilişkin “Mutasyon her geçen gün artıyor ve mutasyonun Türkiye’deki oranı yüzde 75’e ulaştı. Kimi illerimizde yüzde 50 ila 95 arası değiştiği görülüyor. Bu varyantın bulaştırıcılığı çok yüksek” dedi.

Yasemin Asan
00:00 - 31/03/2021 Çarşamba
Güncelleme: 01:40 - 31/03/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mutasyonun Türkiye’nin yüzde 75’ine yayıldığını söyledi. Koca, Mecliste gazetecilerin sorularını cevapladı. Koca, “Mutasyon her geçen gün artıyor.
Mutasyonun Türkiye’deki oranı yüzde 75’lere ulaştı. Bunun dışında ağırlıklı İngiliz mutantı söz konusu. Var olan virüsün yerini artık İngiliz varyantı almaya başladı. Bu varyantın en önemli özelliği; bulaştırıcılığının çok yüksek olduğu ama şimdiye kadar virülansında bir değişiklik olmadığını biliyoruz.
Ayrıca Brezilya ve Güney Afrika mutantı, varyantı söz konusu. Brezilya mutantına ilişkin daha önce bir ilimizde görülen bir vakadan bahsetmiştim. Şimdi 3 vaka oldu. İki vakamız İstanbul, bir vakamız İzmir’de. Güney Afrika varyantı ise şu ana kadar 157 vakamız oldu” dedi.

NAZAL AŞI YIL SONUNA HAZIR

  • Sprey formda (nazal aşı) çalışmasına ilişkin bilgiler veren Koca, “Bir özel şirketin girişimi, 4 üniversitemizin bu noktadaki katkısı ve Bakanlığımızın TÜSEB üzerinden desteğiyle yakinen takip ettiğimiz ve dünyada bu anlamda ilk olacağını düşündüğümüz bir aşı.
    Farklılığı, bu salgının üst solunum yolundan girişi söz konusu olduğu için, bunu önleyen, mukozal immüniteyi sağlayan, bulaşıcılığı da önlemesi. Hayvan çalışmaları bitti. Araştırma için GMP şartlarında üretim hazırlıkları yapıldı. Zannediyorum 2-3 hafta içinde araştırma için üretim GMP şartlarında bittiğinde gönüllülere de hızla Ankara Şehir Hastanemizde Faz-1 çalışmasını başlatmış olacağız.
    Muhtemelen de en geç yıl sonuna doğru ama çalışmanın başarılı olma durumunda daha erken bitirilmesi, ayrıca tek doz uygulaması için de üzerinde ayrıca çalışıyoruz. Bu durumda daha erken gündeme gelebilir” dedi. Bu arada yerli aşının fikri mülkiyet haklarının Sağlık Bakanlığı’na ait olduğu da öğrenildi.

1,7 MİLYON BİONTECH AŞISI GELECEK

Koca, “Biontech aşısı muhtemelen önümüzdeki birkaç gün sonra başlayacak.
Lojistik hazırlıkları tamamlandı. Biontech aşısının şu an Türkiye’ye geldiği doz miktarı 2,8 milyon oldu.
Önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde de 4,5 milyona tamamlanmış olacak” dedi.

TERAVİHLER CAMİDE KILINABİLECEK

  • Koca,
    “Teravihler kapalı olmayacak. Bu noktada hassasiyet gösterilerek, tedbirler alınarak kılınmaya devam edilecek. Sayın Diyanet İşleri Başkanımızın da konuyla ilgili açıklamaları olacak. Ama iftar ve sahur gibi toplu organizasyonlar yasaklandı”
    ifadelerini kullandı.

Kitle bağışıklığı yüzde 10’un üzerinde

Aşılamada 15,5 milyon doza, iyileşen hasta sayısında üç milyona yaklaşan Türkiye’de kitle bağışıklığının yüzde 10’un üzerinde olduğu bildirildi. Kovid-19’la mücadelede aşılama, aşı tedariki, yerli aşı geliştirmeye ilişkin yeni bilgiler geliyor.
Aşı sistemine öğretmenlerin tanımlı olduğu bildirilirken sisteme bu hafta emniyet, jandarma ve yargı personelinin de tanımlanacağı öğrenildi. Bakan Koca da, “60 yaş, riskli ve kronik hasta grubuna aşıya başladık.
Emniyet, güvenlik ve yargıdaki çalışanlarla ilgili de önümüzdeki günlerde başlamış olacağız. Dolayısıyla sıra hizmet sektörü ve sizlere (basına) gelmiş oldu.” dedi.
#Fahrettin Koca
#Koronavirüs
#Mutasyon
3 yıl önce