|

Maske indi grip yayıldı

Ağustos ortasından itibaren grip vakalarındaki artış dikkat çekti. Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, ‘hijyen’, ‘maske’ ve ‘mesafe’de ihmallerin, bu sonuca yol açtığını belirterek, “Özellikle maske kullanımında bu yaz istikrarı muhafaza edemedik” dedi. Oğuztürk, grip ve delta benzerliği dolayısıyla mutlaka PCR testi yaptırılmasını önerdi.

Haber Merkezi
00:18 - 28/08/2021 Cumartesi
Güncelleme: 02:16 - 28/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, ağustosta yoğun bir şekilde görüldüğü ifade edilen, belirtileri sebebiyle de Kovid-19 ile benzeşen grip vakalarının durumuna ilişkin bilgileri paylaştı. Delta varyantının Kovid-19’un bilinen belirtilerinden farklılıklar gösterebildiğine işaret eden Oğuztürk, “Delta varyantında ‘3B’ dediğimiz baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı şikayetleri ile ciddi anlamda karşı karşıya kalıyoruz. Bu belirtiler, grip hastalığında da karşımıza çıkıyor. Fakat şunu net olarak ifade etmek gerekiyor; Kovid-19 hastalığına Delta varyantı nedeniyle yakalanmış kişilerde, bu şikayetler gribe göre bir miktar daha ağır seyrediyor.” ifadesini kullandı.

GRİP BELİRTİNİZ VARSA PCR YAPTIRIN

“Grip vakaları özellikle ağustosun 15’inden sonraki süreçte görülmeye başladı. Kovid-19 negatif çıkıyor ama şikayetleri var” diyen Oğuztürk, baş, boğaz ağrısı ve burun akıntısı belirtilerini ağır yaşayanlara olası bulaştırıcılığın önüne geçmek ve tedavilerine hızlı başlanması açısından PCR testi yaptırmalarını önerdi. Prof. Dr. Oğuztürk, geçen yaz grip gibi hastalıkların daha az görüldüğüne işaret ederek, “Ağustos ayında grip vakalarının görülmesinin en büyük sebebini bireysel hijyen kurallarına uymadaki gevşemeye yorumluyorum. Maske takmada uygulanabilirlik anlamında bu yaz istikrarı muhafaza edemedik.” diye konuştu.


HİJYEN VİRÜSLERE KARŞI BARİYER

Sosyal hareketliliğin artması, mesafe kurallarına uymama ve maske takma konusundaki istikrarın bozulmasının virüslere fırsat verdiğini, bu süreçte solunum yoluyla bulaşan, koronavirüs ailesinden grip ve benzeri diğer hastalıkların da aktive olduğunu anlatan Oğuztürk, şunları kaydetti: “Bireysel hijyen kurallarına uyma, hem Kovid-19 hem de diğer virüslerin aktive olmasına karşı bir bariyer oluşturuyor. Bu anlamda maske takmaya devam etmemiz gerekiyor."

İSTANBUL'A MAVİ ÇOK YAKIŞTI


İstanbul, dün 20.00 itibarıyla aşılama oranının yüzde 75’e ulaşmasıyla Kovid-19 aşı haritasında mavi renge döndü. Müjdeyi Twitter hesabından duyuran İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul’umuza mavi renk çok yakıştı. 27 Ağustos saat 20.00 itibarıyla aşılama oranımız yüzde 75. Toplam 16 milyon 288 bin 115 doz aşı yapıldı. Aşısını yaptıran hemşehrilerime teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

#​Ankara Şehir Hastanesi
#Koronavirüs
#Hakan Oğuztürk
#Delta Varyantı
3 yıl önce