|

Thales'in ilginç 'evlilik' gerekçesi

Thales, hem ilk filozoflardan, hem de bilimsel konularda önemli buluşların ilklerinin mucididir. Güneş tutulmasını ilk kez o hesaplamıştır. Yıl içindeki mevsimleri bulmuş ve yılı 365 güne bölmüştür. Bununla birlikte, evliliğe de farklı bir bakış açısı vardır Thales'in...

YENİSAFAK.COM.TR / İBRAHİM CAN
00:00 - 3/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 10:27 - 3/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Thales'in ilginç 'evlilik' gerekçesi
Thales'in ilginç 'evlilik' gerekçesi

Bazıları onun evlendiğini ve Kybistos adında bir oğlu olduğunu söylerler, bazılarına göre ise, hiç evlenmemiş ve kız kardeşinin oğlunu evlat edinmiştir. Neden çocuk sahibi olmadığını soranlara, "Çocukları çok sevdiğim için" diye yanıt veriyormuş. Annesi onu evlenmeye zorladığında, "Daha zamanı değil" demiş. Sonra yaşı ilerleyip annesi gene sıkıştırınca, "Artık zamanı değil" demiş. Rodoslu Hieronymos'un Dağınık Anılar adlı eserinin ikinci kitabında anlattığına göre, zengin olmanın kolay olduğunu göstermek için, zeytinin iyi ürün vereceğini tahmin edip, zeytin ezme makinaları kiralamış ve bir sürü para kazanmış.

"365 gün" kuralı ondan geliyor

Thales'e göre her şeyin başlangıcı sudur, evrenin canı vardır ve cinlerle (daimonlarla) doludur. Yıl içindeki mevsimleri de o bulmuş ve yılı üç yüz altmış beş güne bölmüştür.

Hieronymos'un bildirdiğine göre, gölgemizin bizimle aynı uzunlukta olduğu zamanı gözleyerek, piramitleri gölgelerine bakarak ölçmüştür.

Thales'ten...*
"Varlıkların en eskisi tanrıdır: çünkü oluşmamıştır.
En güzel şey evrendir: çünkü tanrının eseridir.
En hızlı şey akıldır: çünkü her yerde dolaşır.
En bilge şey zamandır: çünkü her şeyi ortaya çıkarır."

* Bu bilgiler Diogenes Laertinos'un "Ünlü Filozofların Yaşamları ve Öğretileri" kitabından alınmıştır. (Kitabın çevirmeni: Candan Şentuna, Yapı Kredi Yayınları, 540 sayfa)


11 yıl önce