|

Mıhlama tarifi: Mıhlama (Kuymak) nasıl yapılır?

Mıhlama, muhlama veya kuymak isimleri ile bilinen ve Karadeniz'in önemli tariflerinden biri olan mıhlama kahvaltıların vazgeçilmez tariflerindendir. Özel peyniri ile tavana doğru uzatılarak hem görsel hem de lezzet şölenine sahip olan mıhlama tarifi aslında yapımı kolay bir tariftir. Peki, mıhlama nasıl yapılır? Mıhlama hangi sıralama ile yapılır? Mıhlamaya hangi peynir konulur? Mıhlama ve kuymak arasındaki fark nedir? Kuymak veya mıhlama yapımının püf noktası nelerdir? İşte lezzetli bir mıhlama tarifi için gereken bilgiler haberimizde...

23:40 - 11/10/2021 Pazartesi
Güncelleme: 10:09 - 18/10/2022 Salı
Yeni Şafak
mıhlama
mıhlama

Mıhlama nasıl yapılır? sorusu mıhlamayı ilk kez yapaak olanlar tarafından merak edilir. Mıhlama veya kuymak yapımının en önemli kısmı doğru peyniri seçmektir. Lezzetini gerçek tereyağı ve hakiki peynirinden alan mıhlama kahvaltıların vazgeçilmezlerindendir. İşte lezzetli bir mıhlama tarifi...

MIHLAMA NE DEMEK?

Mıhlama ya da kuymak, Samsun'dan Ardahan'a yani Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya ve Erzurumun Oltu ve İspir ilçerinde yaygın olan, Karadeniz Bölgesi'ne ait bir yemek. Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya'nın bazı bölgelerinde de çok popüler olan tariflerden birisidir. Genellikle kahvaltılarda sıcak olarak servis edilir.

MIHLAMA HANGİ PEYNİR İLE YAPILIR?

  • Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.

MIHLAMA NASIL YAPILIR?

Malzemeler
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 su bardağı su
  • 300 gram Trabzon peyniri
Yapılışı
  1. Tereyağını kısık ateşte eritin.
  2. Üzerine yavaşça mısır unu ekleyip tahta kaşık ile unu kavurun.
  3. Mısır unu renklenince suyu ekleyin.
  4. Kaynayan suda şişen mısır ununun üzerine tel Trabzon peyniri ekleyin.
  5. Mıhlamayı arada karıştırarak kısık ateşte pişirin.
  6. Tereyağı üzerine çıktığında ocaktan alabilirsiniz.

Afiyet olsun.

MIHLAMA İLE KUYMAK FARKLI MIDIR?


En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır. Kuymağa çok fazla peynir koyulmaz. Tereyağının bol kullanılması ve kaliteli olması lezzetini arttırır. Mıhlama yaparken kuymak’a göre daha fazla tereyağı kullanıldığı söylenir.

MIHLAMA NE İLE BİRLİKTE SERVİS EDİLİR?

Mıhlamayı mısır ekmeği, laz böreği ve karalahana çorbası ile birlikte sunabilirsiniz.


#mıhlama
#mıhlama tarifi
#kuymak tarifi
#mıhlama nasıl yapılır
#mıhlama peyniri
#kuymak yapımı
2 yıl önce