|

Rusya başkanlık seçimi için sandık başında: Putin yeniden kazanacak mı?

Rusya'da devlet başkanlığı seçimlerinde 15 Mart'ta başlayan oy verme işlemi bugün sona erecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkedeki devlet başkanı seçiminde oy kullandı. Putin, tekrar sandıktan galip çıkması halinde 5. kez Rusya Devlet Başkanlığı görevini yapacak. Putin yeniden Rusya Devlet başkanı olacak mı, şansı var mı, seçimi kazanır mı?

17:16 - 17/03/2024 Pazar
Güncelleme: 17:16 - 17/03/2024 Pazar
Yeni Şafak
Rusya seçime gidiyor: Putin 6 yıl daha görevde kalacak mı?
Rusya seçime gidiyor: Putin 6 yıl daha görevde kalacak mı?

Rusya'da üç gün sürecek devlet başkalığı seçiminde oy verme işlemi sürüyor. Seçimde 112 milyonu aşkın seçmen sandık başına gidiyor. Rusya'nın yurt dışındaki temsilciliklerinde 1 milyon 890 bin 863, Kazakistan'daki Rus Baykonur Uzay Üssü'nde 11 bin 924 seçmen oy verecek. Rusya'da devlet başkanı seçimi 17 Mart'a kadar devam edecek. Ülkede devlet başkanı seçimi, ilk defa üç gün boyunca ve federal bölgelerin neredeyse üçte birinde uzaktan elektronik oylama sistemiyle de yapılıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkedeki devlet başkanı seçiminde oy kullandı. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin, Moskova bölgesindeki konutunda Rusya Devlet Başkanlığı için uzaktan elektronik ortamda oylama işlemi yaptı.

RUSYA’DA BAŞKANLIK SEÇİMİNDE PUTİN’İN RAKİPLERİ KİM?

Devlet başkanlığı koltuğuna oturmak için 4 adayın yarıştığı seçimde, mevcut Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşik Rusya Partisinin desteğiyle bağımsız aday oldu.

Liberal Demokrat Parti Başkanı Leonid Slutskiy kendi partisi, Nikolay Haritonov Komünist Parti, Vladislav Davankov da Yeni İnsanlar Partisinden aday olarak seçim pusulasında yerini aldı.

RUSYA SEÇİM SONUÇLARI: PUTİN SEÇİMİ KAZANIR MI?

Yeni seçilecek devlet başkanı 6 yıl görevde kalacak. Seçilme şansı çok yüksek görülen Putin, tekrar sandıktan galip çıkması halinde 5. kez Rusya Devlet Başkanlığı görevini yapacak.

ANKET SONUÇLARI NE DİYOR?

Rusya'nın en büyük anket firmaları olarak kabul edilen Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi (VTsIOM), Kamuoyu Vakfı (FOM) ve Sosyal Pazarlama Enstitüsü'nün (INSOMAR) yaptığı anketlere göre Devlet Başkanı Putin'in seçimleri yüzde 80'in üzerinde oy alarak kazanması bekleniyor.Anketler, seçime katılım oranının yüzde 70'in üzerinde olacağını gösteriyor.

PUTİN NE ZAMANDAN BERİ KAÇ YILDIR RUSYA’YI YÖNETİYOR?

2000-2008 arasında 4'er yıl iki dönem devlet başkanı olarak görev yapan Putin, yasalar gereği 3. kez aday olamadığı için 2008 seçimlerine katılmamıştı.

Bir dönem ara verdikten sonra 2012'de tekrar aday olan Putin, yasada yapılan değişiklikle 6 yıllık bir süre için yeniden Kremlin'e çıkmıştı. Rus lider, 2018 yılındaki seçimleri de önde tamamlayarak görevine devam etmişti. 1999'dan bu yana devlet başkanı ya da başbakan olarak iktidarda olan Vladimir Putin, seçimi kazanması halinde, Kremlin'de en az 2030 yılına kadar iktidarda kalacak ki bu da 18. yüzyılda Büyük Katerina'dan bu yana herhangi bir Rus liderden daha uzun bir süre.

#Rusya başkanlık seçimleri
#Putin
#Rusya seçim sonuçları 2024
1 ay önce