|

SpaceX uzaya yapay zekalı robot gönderdi

SpaceX görevi kapsamında astronotlara yardım etmesi için ilk kişisel yapay zeka destekli robotu uzaya gönderdi. Falcon 9 roketinin taşıdığı kargoda bilimsel deney malzemeleri ve astronotlar için erzakta bulunuyor.

Yeni Şafak ve
14:35 - 29/06/2018 Cuma
Güncelleme: 14:39 - 29/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
ISS'de görev alacak olan CIMON bu şekilde görünüyor.
ISS'de görev alacak olan CIMON bu şekilde görünüyor.

SpaceX, bu sabah erken saatlerde 15. Kargo görevini NASA için Uluslararası Uzay İstasyonuna Falcon 9 roketiyle gerçekleştirdi. Araçta uzay istasyonunda yaşayan 6 astronot için gıda ve su sevkiyatının yanı sıra, yer çekimsiz ortamda test edilecek teknolojiler ve yeni yapay zekalı mürettebat üyesi de yer alıyor.

Yapay zekalı mürettebatın adı CIMON, üstünde ekran bulunan bir voleybol topunu andırıyor. Ekranda ISS’de görev yapan astronotlarla iletişim kurmak için kullanacağı basitleştirilmiş bir surat bulunuyor. CIMON, etrafında bulunan 14 fan uzay istasyonunda havada hareket etmesini sağlayacak şekilde çalışıyor. Bu fanlar sayesinde uzay istasyonunda herhangi bir noktaya hareket edebilecek.



Airbus tarafından Alman ulusal uzay ajansı için geliştirilen robotun asıl amacı yapay zekanın astronotların hayatını kolaylaştırmak olduğu belirtiliyor.

Star Wars ve Alien serisinde yer alan yardımcı robotları çağrıştıran CIMON, ISS’de görev yapan Alman astronot Alexander Gerst ile birkaç kez eğitime tabi tutulmuştu. Bu robotun mikrofonları ve kameraları Gerst’in sesini ve yüzünü tanımak için özel olarak ayarlandı. Deney prosedürü sonunda robotun verimliliği ölçülerek devam kararı ayarlanacak.

#SpaceX
#Uzay
#ISS
#CIMON
6 yıl önce