|

TOKİ İlk Evim Arsa başvuruları e devlet yapılacak! İşte 10 soruda TOKİ arsa başvurusu merak edilenler

TOKİ arsa başvuruları büyük merak konusuydu. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinde başvurular 14 Eylül’de başlamıştı. Konutlarda başvurular e devlet üzerinden başvurular 28 Ekim'de, bankalar üzerinden yapılacak başvurular ise 31 Ekim’e kadar sona erecek. Konut konutlarında 17 ilde ilk temeller atılmaya başlandı. Proje ile arsa ve iş yeri sahibi olmak isteyenler için başvurular ise 10 Ekim itibariyle başladı. TOKİ arsa başvuruları 7 Kasıma kadar E-Devlet üzerinden ve İl Merkezlerinde Halk Bankası, İlçelerde ise Ziraat Bankası Şubelerinden alınacak. Peki TOKİ arsa başvurusu nasıl yapılır, şartları neler, Kimler başvuru yapabilecek? TOKİ kura sonuçları ne zaman açıklanacak, kura çekim tarihi belli oldu mu? İşte TOKİ arsa başvurusu yapacakların merak ettikleri 10 soru ve cevabı.

11:13 - 24/10/2022 Pazartesi
Güncelleme: 17:41 - 27/10/2022 Perşembe
Yeni Şafak
TOKİ arsa başvurusu
TOKİ arsa başvurusu

TOKİ arsa başvuruları 10 Ekim'de başladı. e devlet üzerineden alınan başvuralar 7 Kasım'a kadar sürecek. 100 bin konut arsası için başvuranlardan o ilde ikamet etme ve 16 bin liranın altında aylık gelir şartı aranacak. Başvurular Ziraat Bankası şubelerinden yapılacak. Başvuru bedeli ise 500 lira olarak belirlendi.

TOKİ arsa başvurusu nereden yapılacak?

  • TOKİ konut projeli arsa ve iş yeri başvuruları 10 Ekim'de başladı. TOKİ arsa ve işyeri başvuruları 7 Kasıma kadar E-Devlet üzerinden ve İl Merkezlerinde Halk Bankası, İlçelerde ise Ziraat Bankası Şubelerinden 10 bin işyeri için başvurular alınacak.

TOKİ konut arsa başvurularında Projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olma veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olma şartları aranacak. TOKİ işyeri için ise başvuru bedeli 2 bin lira olacak.

  • TOKİ arsa başvuru e devlet ekranı için

TOKİ arsa başvurusu merak edilenleri

TOKİ Sosyal Konut Projesi'nin ikinci ayağını oluşturan arsa satışları için başvurular başlıyor. Peki TOKİ İlk Evim Arsa'ya başvuru şartları neler? İşte projenin merak edilenleri...

TOKİ arsa satışı ne kadar?

  • Proje kapsamında ilk 2 yılda 100 bin, 5 yılda 250 bin konut arsasının satışa çıkacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada sayının 1 milyona çıktığını duyurdu.

TOKİ arsa başvuru ne zaman, nasıl yapılacak?

  • 10 Ekim’de başlayacak, 7 Kasım’a kadar devam edecek. Arsa için başvurular Ziraat Bankası şubelerine yapılacak.

TOKİ arsaya kimler başvuru yapabilecek?

  • TC vatandaşı olmak ve 18 yaşını doldurmak ilk kural. Arsanın bulunduğu belediye sınırlarına ikamet şartı aranıyor. Arsa tahsisi yapılacak kişinin kendisinin, eşinin veya ergin olmayan çocuğunun evinin ya da ev yapmaya müsait arsasının olmaması gerekiyor. Konutta olduğu gibi arsadan da dar gelirli vatandaşlar faydalanacak.

Sosyal konuta başvuran TOKİ arsaya başvuru yapabilecek mi?

  • Proje kapsamında konut, arsa ve işyeri yer alıyor. Dar gelirli vatandaşın bunlardan birine başvuru yapması bekleniyordu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, önceki gün yaptığı açıklamada sosyal konut projesine başvuru yapanların arsaya da başvuru yapabileceğini açıkladı.

TOKİ arsa başvurusu yaparken ödeme yapılacak mı?

  • TOKİ arsa başvuru bedeli olarak 500 TL yatırılacak. Kurada çıkmaması halinde ödeme iade edilecek.

TOKi arsa kuraları ne zaman çekilecek?

  • 2023’ün ilk çeyreğine kadar konut ve arsalar için tüm kuraların çekilmesi ve hak sahiplerinin belirlenmesi planlanıyor.

TOKİ arsa fiyatları ne kadar olacak?

  • Proje kapsamında iki çeşit arsa var. Müstakil konutların yapılacağı arsalar 350 ila 500 metrekare büyüklükte olacak. Buraya yapılacak konutların büyüklükleri 105 ile 150 metrekare arasında değişecek. Müstakil arsaların fiyatları 192 bin 500 liradan, taksitleri ise 1.604 liradan başlayacak. İkinci seçenek hisseli parseller olacak. Konut büyüklüğü 150 metrekare olacak. Hisseli arsalar 112 bin 500 liradan başlayan fiyatlar ve 937 liradan başlayan taksitlerle vatandaşa sunulacak.

TOKİ arsa ödeme şartları nasıl?

  • Piyasa fiyatına kıyasla yüzde 30 indirimle satılacak arsalar için yüzde 10 peşinat verilecek. Ayrıca 10 yıl vadeyle, faizsiz şekilde sunulacak.

TOKİ arsa almanın avantajı ne olacak?

Arsalar, elektrik, su altyapıları tamamlanmış, imar planı yapılmış ve inşaat yapmaya hazır şekilde teslim edilecek.

TOKİ arsa alan ne zaman ev yaptıracak?

  1. Tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2 yılda nüve kısmının tamamlanması şart. Müşterek parseller için kura çekimi yapıldıktan sonra parsel bazlı ortaklar (7 ve üzeri ortaklar için), 3 ay içinde konut yapı kooperatifi kuracak ve yapım süreci kooperatif kanuna göre yürütülecek.
  2. Müşterek asa için müracaat edenler, tapu senedinin tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde konutunu yapmaya başlamaları ve önceden tespit edilen plana göre tüm bloklar için zemin kat taban döşeme seviyesini en geç 2 yıl içinde bitirmeleri şart.

TOKİ arsa başvuru şartları neler?

  1. T.C. Vatandaşı olmak.
  2. 18 yaşını doldurmuş olmak.
  3. O Belediye sınırları içerisinde ikamet etmek.
  4. Tahsis edilecek arsalar, Büyükşehir Merkez ilçelerden herhangi birisinde ise Merkez ilçelerden herhangi birisi sınırı içinde ikamet etmek.
  5. Diğer Belediyelerde ise arsa tahsisi öngörülen Belediye sınırları içerisinde ikamet etmek.
  6. Aylık Gelir Durumu 16 binin altında olması.
  7. Arsa tahsis edilecek kimselerin, kendisinin veya eşinin veya ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içinde ev yapmaya müsait arsaya veya her hangi bir yerde bir ev veya apartmanın ayrı bir dairesine karşılık olan arsa payına sahip olmaması şart.
  8. 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılmış olan uygulamalardan daha önce faydalanmamış olmak.

TOKİ kura sonuçları ne zaman açıklanacak?

TOKİ kura çekilişi ile ilgili açıklama Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut tarafından yapıldı. Canlı yayında sosyal konut projesi ile ilgili soruları yanıtlayan TOKİ Başkanı Ömer Bulut kura çekiminin 31 Ekim'den sonraki ilk haftada başlayacağını duyurdu.

Eşi vefat etmiş kadınlara konut desteği yapılacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık “Eşi vefat etmiş sosyal yardım faydalanıcısı kadınlarımıza yönelik konut projesini hayata geçiriyoruz” dedi.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, eşi vefat etmiş sosyal yardım faydalanıcısı kadınlara yönelik yeni bir desteği hayata geçireceklerini belirterek, “Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Konut Destek Programı kapsamında 2.023 adet konut temini sağlayacağız. Toplamda 607 milyon TL bütçemiz ile hane başına 300 bin TL destek vereceğiz” dedi.

#toki
#toki arsa başvurusu
#e devlet toki başvuru
1 yıl önce