Filistin’in Kimliğini Çizen Ressam: Walid Abu Shakra

04:0010/12/2023, воскресенье
G: 8/12/2023, пятница
Samed Karagöz

Walid Abu Shakra 1946 yılında Cenin yakınlarındaki Umm El Fahem şehrinde dünyaya geldi. Henüz 16 yaşındayken maddi zorluklardan ve ailesine destek olmak için okulu bıraktı. İsrail’in varlığından sonra okula başlatan ilk kuşak ressamlar arasındaydı. 1967’de Tel Aviv’deki Avni Sanat ve Tasarım Enstitüsü’nde Yaakov Wechsler, Moshe Propes, Avshalom Okashi, Yehezkel Streichman ve diğerlerinden eğitim aldı. 1974’te Londra’ya taşındı ve burada Central Saint Martin’s College of Art and Design’da gravür

Walid Abu Shakra 1946 yılında Cenin yakınlarındaki Umm El Fahem şehrinde dünyaya geldi. Henüz 16 yaşındayken maddi zorluklardan ve ailesine destek olmak için okulu bıraktı. İsrail’in varlığından sonra okula başlatan ilk kuşak ressamlar arasındaydı.

1967’de Tel Aviv’deki Avni Sanat ve Tasarım Enstitüsü’nde Yaakov Wechsler, Moshe Propes, Avshalom Okashi, Yehezkel Streichman ve diğerlerinden eğitim aldı. 1974’te Londra’ya taşındı ve burada Central Saint Martin’s College of Art and Design’da gravür eğitimi aldı.

Abu Shakra, İsrail’de Filistinli olmanın zorluklarını okul yıllarında görmeye başladı. İsrail’in sömürgeci yaklaşımından dolayı okullarda eğitim İbranice’ydi Tel Aviv’de sanat eğitimi alırken bu Abu Skakra’yı çok zorladı. Avni Enstitüsü’nde eğitim Batı kültürü ve sanatsal yaklaşımı temelliydi. Ama Abu Shakra bu eğitim içinde kendini yolunu bularak Filistin’in görsel mirasını korumanın yollarını buldu.

İşgal altındaki Filistin topraklarında İsrail sürekli olarak “yerleşimci” adnı verdiği yeni grupları koyuyordu. Buna tepki olarak Abu Shakra sanatsal kariyerinde tek renkli gravürler üretim ve bu gravürlerin tek bir tema’sı vardı. Filistin’e ait olan manzarayı kayıt altına almak.

Eserleri basit görünen ustalıklı çizimlere dayanan sanatçının bazı eserleri rahatlıkla cepte taşınabilecek boyutta yer alıyordu. Bu eserler adeta taştan kişinin kimlik kartı sayılabilirdi.

Abu Shakra yerel bitki örtüsünü özenle ve hassasiyetle işliyor ve eserlerine, İsrail işgalinin şiddetle yerine İbranice yer adlarını koyduğu Arapça yer adlarıyla başlıklar veriyor. Bir Filistinli köylünün cbinde kimlik kartı gibi taşıyabileceği bu çizimlerde İsrail haritalarında yer almayan ve almayacak olan Filistin köyleri ve manzaraları yer alıyordu

İçinde bulunduğumuz günlerde sıklıkla gördüğümüz üzere İsrail’in temel politikalarından biri yok etme ve geçmişe dair izleri silmek. Bu duruma dikkat çeken Abu Shakra eserlerinde sıklıkla kaktüse de yer vermiştir.

Kaktüs 1948’den sonra İsrailliler tarafından milliyetçiliğin sembollerinden biridir. Aynı bitki Filistinliler içinse toprakla olan dayanıklı ve kopmaz bağlalarının sembolüdür. Sanatçının kuzeni Asım da ressamdır. O da sıklıkla kaktüsleri resmeder ama o kaktüsleri saksı içinde veya kökleri dışarıda şekilde çizmiştir. Abu Shakra ise kaktüsü olduğu gibi resmetmiştir. Kaktüs sıklıkla tarlalar arasındaki sınırı belirlemek için de kullanılır Filistin’de, sanatçı buna da eserlerinde yer verir.

1980’li yılların ortasından itibaren tasavvufa yönelen Abu Shakra resme ara veriri. Yaklaşık 25 yıl boyunca hiç resim yapmaz, yapsa bile bunları sergilemez. 70’li yaşlarında tekrar sanat üretimine başlar, manzaraları, Arapça köy adları geri dönmüştür. 2012 yılında açılan retrospektif sergisi Tel Aviv Sanat Müzesi’nde ve doğrusu şehirde kardeşinin yönettiği sanat merkezinde açılır. Bu şekilde Abu Shakra her iki tarafa da sömürgeciliği göstermiştir.

Walid Abu Shakra 2019 yılında Londra’da vefat etmiştir.

#Filistin
#Toplum
#Gazze
#Sanat