|
Sıradışı

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ''un Harp Akademileri''nde yaptığı konuşma sıra dışıydı, yerleşik kalıpları kırdı.

Kimi temel konularda TSK''nın yaklaşımının değiştiğini ortaya koyan bu konuşma; Türkiye''nin "yeni gidişatı"nı işaretleyen, çok farklı bir dönemin başladığını gösteren bölümler de içeriyordu.

Başbuğ, Atatürk''e atıfta bulunarak ifade ettiği "Türkiye Cumhuriyeti''ni kuran Türkiye halkıdır" yaklaşımıyla çok önemli bir değişimi dile getiriyor.

Genelkurmay Başkanı "Türkiye yerine Türk''ü koyarsak bu etnik bir tanım olur" diyerek "Türkiyelilik" bağlamında kuşatıcı bir bakış açısı ortaya koymuş oldu.

Etnik farklılıkların tamamını kucaklamaya yönelik bu açılımı, Kürt sorununun çözümündeki kilometre taşlarından biri olarak değerlendirebiliriz.

***

Org. İlker Başbuğ''un konuşmasındaki bir başka çarpıcı husus "TSK''nın din karşıtı olmadığını" vurgulamasıydı.

"Ordumuz Peygamber Ocağı''dır" cümlesi, son derece dikkat çekiciydi…

28 Şubat döneminde TSK''nın ''Peygamber Ocağı'' diye nitelenmesine karşı çıkan, tavır koyan bir çizginin hakim olduğunu hatırladığımızda, TSK''nın yeni dönemdeki farklı yaklaşımının hayati önem taşıdığını not etmemiz gerekiyor.

Başbuğ "Bu asker milletin kendisidir. TSK milletle aynı hassasiyete sahiptir" diyerek Ordu''nun milletin değer yargılarıyla herhangi bir sorunu olmadığını da söylemiş oldu.

Genelkurmay Başkanı''nın bu sözlerini son dönemde devletle milletin barışması yolunda atılan tarihi adımlar kapsamında ele almakta fayda var.

Ayrıca…

Başbuğ''un, laikliği "nevi şahsına münhasır bir laiklik" olarak değil de, geniş bir çerçeve içinde değerlendirdiği anlaşılıyor…

Konuya "din istismarı"na karşı çıkarak özgürlükleri genişleten bir anlayışla yani evrensel ölçüler temelinde yaklaştığını görüyoruz.

***

Genelkurmay Başkanı''nın Harp Akademileri''ndeki konuşması, Ergenekon Operasyonu''nun on ikinci dalgasının ertesi günü gerçekleşmişti.

Başbuğ, Ergenekon konusuna girmedi. Buna mukabil, demokrasi ve sivil irade bağlamında önemli vurgulamalar yapması "Genç Subaylar"a yönelik demokrasi dersi gibiydi.

"Elbette askerlerin tavsiyeleri dinlenecek ve değer verilecek. Ancak son söz sivil iradededir" dedi, Org. İlker Başbuğ…

Konuşmasının demokrasi eksenindeki kısmını ''Ergenekonculara ve onları destekleyen çevrelere dolaylı mesajlar'' diye okuyabiliriz!

15 yıl önce
Sıradışı
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle