|
Okulların açılması o kadar basit mi?

Pandemi süreci devam ediyor ama bütün dünya gibi biz de okulları açmaktan başka çaremiz olmadığını biliyoruz. Yeni dönemle birlikte bütün ülkeler okulları yeniden yüz yüze eğitime açma kararı verdi ve biz de bu kararı aldık. Ancak okulların bu kadar uzun süre kapalı kalmasının çocuklara olumsuz etkileri de oldu. Öncelikle yüz yüze eğitime ara verilmesi küçük yaştan itibaren kademeli olarak çocuklarda öğrenme kaybına yol açtı. Okuldan uzun süre ayrı kalınması, çocukların bilişsel yeteneklerini olumsuz etkiledi. Maalesef Covid-19 salgınında ortaya çıkan öğrenme kayıpları ve diğer olumsuz etkilerden en çok dezavantajlı grupların çocukları etkileniyor. Özellikle uzaktan öğrenme için teknolojik imkanlara sahip olmayan çocuklar için olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu krizle beraber farklı gelir gruplarındaki ailelerin çocukları arasındaki uçurum da açılıyor. Çocuklar sadece akademik değil aynı zamanda okulun sosyal olanaklarından mahrum kaldıkları için sosyal ve duygusal becerilerinin gelişimi ciddi zarar görmüş durumda.

Birleşmiş Milletler, UNICEF, UNESCO ve Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OECD) gibi uluslararası kuruluşlar salgının başından bu yana uzaktan sürdürülmeye çalışılan eğitim koşullarındaki sorunlara dair raporlar yayınladı ve ülkelere çağrılarda bulundu. UNESCO’nun verilerine göre Covid-19 salgını dünyada 190’dan fazla ülkede 1,6 milyardan fazla çocuğun eğitimini etkilediğini, bu sayının dünyadaki çocukların yüzde 90’ını ifade ettiğini belirtti. Save The Children

Bizim ülke olarak bu dönemde tartışmamız gereken konu okulların açılması değil, okulların nasıl açılacağı ve sonrasında ortaya çıkabilecek; uyum, okul terki, başarısızlık şoku, okul reddi gibi konularıdır. Bu konuda MEB’nın bir çalışma yapması şart görünüyor. Bakın G.Kore okula dönüş planı çerçevesinde 698 milyon dolar bütçe ayırmış ve bu bütçeyi eğitim fakültelerinde son sınıfta okuyan öğrencilerin evlere giderek öğrencileri okula hazırlama sürecinde kullanacakmış. Yine ABD okula dönüş için geçiş müfredatı hazırlamış. Birçok ülke okula dönüşün basit olmayacağını ve birçok sorunla yüzleşeceğini biliyor ve önlem almaya çalışıyor. Oysa biz halen PCR istemeli miyiz istememeli miyiz onunla zaman geçiriyoruz. Aklımızı başımıza toplamamız lazım.

Okula dönüş inanın çok kolay olmayacak. Yaşayacağımız sorunlar için konuşmaya başlamamız gerekiyor. Çünkü bugün yaşadığımız sorunların bedelini 10 yıl sonra çok ağır yaşayacağız. Önemli olan okulların kapalı kaldığı dönemin hasarını doğru tespit edip bu hasarı en aza indirmeye yönelik çalışma yapmaktır. Unutmayalım kaldığımız yerden devam etmiyoruz.

#Save The Children
#Koronavirüs
#Milli Eğitim Bakanlığı
#Birleşmiş Milletler
#UNICEF
3 yıl önce
Okulların açılması o kadar basit mi?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı