|
KOBİ"leri AB"ye hazırlamak için yapılan Tasarım Kongresi"ne "Kale" gibi destek

İş dünyasında üretim, işçi-işveren ilişkisi, verimlilik kavramlarındaki değişim hızı neredeyse 10 yıla kadar düştü. Son 50 yıl içinde önceliklerde seri üretimi marka oluşturma takip etti. Bugün ise şirketler tüketicinin sürekli aklında kalacağı farklılık peşinde.

Moda anlayışı üretim odaklılıktan ürün odaklıya geçti.

ABD'de 1 milyon marka olduğu belirtiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre alışverişe çıkan bir vatandaş yarım günlük bu süre boyunca en fazla 40 bin markayı görüyor. Ancak seçtiği toplam marka sayısı ortalama bin civarında.

Zeka ve akıl gücü ile fark sağlayarak markaların tanınırlıklarını arttıran tasarımcılar, iş dünyasında değişimin en büyük aktörleri haline geldiler.

Dün sadece mobilya sektörünü ilgilendiren tasarım bugün elektronik eşyalardan (cep telefonu, fotoğraf makinesi, TV vb) konut sektörüne, otomotivden tekstile kadar iş dünyasının bütün alanlarına yayıldı. İşte bu yüzden günümüz iş dünyasında tüketicinin algı alanına girmek için şirketler arasında kıyasıya bir yarış başladı. Bu yarışta farklılığı yakalayan ön sıraları kapıyor. Farklı olmanın yolu da tasarımdan geçiyor.

Uluslararası şirketler önceleri Ar-Ge departmanlarının içinde yer verdikleri tasarım konusuna şimdi dev bütçeler ayırıyor ve onlarca elaman istihdam ediyorlar. İngiliz tasarımcılar gelirlerinin yüzde 80'ini yurtdışından sağlıyor. Samsung bünyesinde 300 tane tasarımcı çalıştırıyor.

Türkiye'deki teşvik sistemi eski OECD tanımlarına göre uygulandığı için Küçük ve Orta Boy İşletmeler, tasarım desteğinden mahrum kalıyorlar.

Türkiye'de yetenekleri ortaya çıkartan bir eğitim sistemi olmadığı için sanayide farklılıktan ziyade kopyacılık hakim oldu. Devlerle cücelerin aynı sahaya çıktığı acımasız rekabet ortamında Türkiye'deki KOBİ'lerin ayakta durmasını sağlamak için Kale Grubu'nun Çanakkale Seramik&Kalebodur, RocaKale ve Kalekim markalarının desteğiyle Tasarım Kongresi düzenleniyor.

Kongrenin tanıtımı amacıyla basının ekonomi temsilcileriyle biraraya gelen Kale Grubu Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, sanayide tasarım kültürü oluşturmak istediklerine dikkat çekerek, "Küresel sistemde yarışa devam edebilmenin rekabet gücümüzü geliştirmekte göstereceğimiz başarı belirleyecektir" dedi.

Üretime konu olan nesnenin yalnızca "mamul mal" olmaktan çıkıp, hizmetleri de kapsar şekilde genişlediğini belirten Zeynep Bodur Okyay, bugün rekabet ortamında ürünleri farklılaştıran en önemli unsurun "innovasyon" olduğunu, innovasyonun temelinde de AR-GE ve tasarımın yatttığını söyledi.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde şirketler cirolarının yüzde 3-4'ünü, Avrupa'da ise yüzde 2'sini Ar-Ge'ye ayırırken, Türkiye'de Ar-GE yatırımlarının cirodaki payı ortalama binde 5. Ar-Ge yatırımları ile Avrupa ülkelerini yakalayan Kale Grubu'nun Ar-Ge yatırımları ise cirolarının yüzde 2'si civarında.

Kale Grubu'na bağlı KaleAltınay tarafından Türkiye'de ilk defa sanayi robotu üretimi gerçekleştirildi. Grup şirketleri bugün Arçelik, Renault ve Toyota'ya robotlu üretim yapıyor.

ÇEKİRDEK

Gözün gündüze benzeyen beyazı, geceye benzeyen siyahlığıyla beraber olmazsa; göz, göz olmaz.

Kale, tasarım virüsünü KOBİ'lere bulaştıracak

Kale Grubu sponsorluğunda yarın başlayacak ve perşembe gününe kadar sürecek olan 3. Ulusal Tasarım Kongresi'nin amacı tasarım virüsünü topluma ve iş dünyasına bulaştırmak. 19-21 Haziran tarihlerinde İTÜ Taşkışla'da gerçekleşecek akademik programın yanı sıra, 22 Haziran 2006 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek tek günlük bir "Sanayi Programı" hazırlandı. Proğrama Prof. John Heskett (Hong Kong Polytecnic University) de davetli konuşmacı olarak katılıyor.

Tasarımcı Pierre Cardin kongre haftasında geliyor

Tayt'ı icat ederek tüm dünyayı tayt çılgınlığına sürükleyen 84 yaşındaki Pierre Cardin, Kale Grubu'nun sponsorluğunu yaptığı Tasarım Kongresi'nin yapılacağı bu hafta içinde İstanbul'da olacak.

İş dünyasına bir de "marka olmak" konulu konferans verecek olan Pierre Cardin, Swıssotel the istanbul teknesiyle istanbul'u gezecek. Armani, Valentino gibi pek çok ünlü tasarımcı Pierre Cardin'in yanında çıraklıkla işe başladı. Pierre Cardin'in 60 yıllık moda tarihini yansıttığı "Dünden Bugüne Pierre Cardin" konulu defilesi 21 Haziran'da Çırağan sarayında gerçekleştirilecek. 600 davetlinin izleyeceği defileye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

Aydınlı Grup, 15 yıldır erkek hazır giyim lisansörlüğünü yürüttüğü Pierre Cardin'in Türkiye dahil 7 ülkede tüm haklarını satın aldı. Aydınlı Grup ile marka arasında, 27 Temmuz 2005 tarihinde yapılan anlaşma ile stratejik ortaklık kuruldu.

İş'in sırrı O'nda

Bizi aldatan bizden değildir

Çarşıyı denetlemektedir.

Bir dükkanın tezgahında duran buğday çuvalına elini daldırır.

Üstteki buğdaylar iri, parlak ve kalitelidir. Fakat çuvalın içinden eline ıslak ve kötü buğdaylar gelir.

Kaşlarını çatarak dükkancıya bunun nedenini sorar.

Dükkancı: Böyle yapmazsam buğdayları satamam

Hz Muhammed: Bizi aldatan bizden değildir.

Emir verir, ıslak buğdaylar çuvalın üzerine çıkarılır ve öyle satılır.

Örnek şirket

Alman Real'in önceliği yoksulluk

Sosyal sorumluluk konusunda yoksulluğu öncelikli sorun olarak görerek Türkiye'deki şirketlere örnek olan Alman sermayeli METRO Group kuruluşu Real Hipermarketler Zinciri'nin Türkiye genelindeki 7 mağazasında alışveriş yapan müşterilerin bağışları, 56 bin yoksul aileye Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından dağıtıldı.

Kartal'daki Real Hipermarketleri'nde düzenlenen basın toplantısının ardından Diyarbakır ve Antalya'ya 2 TIR dolusu un ve kuru gıda törenle uğurlandı.
18 yıl önce
KOBİ"leri AB"ye hazırlamak için yapılan Tasarım Kongresi"ne "Kale" gibi destek
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi