|
Özel sağlıkçılar fiyatlarda yüzde 30"luk fark sınırına ne diyor (1)

Sağlık sektöründe Nasreddin Hocanın, "Sen de haklısın" fıkrasındaki gibi bir durum yaşanıyor.

Tartışma neydi onu hatırlayalım:

Halkın sağlık hizmetlerine en kolay ucuz yoldan ulaşması için devlet hastaneleri ile özel hastaneler arasındaki muayene ve tedavilerdeki fiyat farkının yüzde 30 ile sınırlandırılmak istenmesi.

Sağlık sektöründe hararetli tartışmanın sebebi bu.

Bizde özel sağlık kuruluşları ile Sağlık Bakanlığı arasında başlayan yüzde 30 fark konusundaki karşılıklı tartışmalar sürerken biz de konuya taraf olan uzmanlardan dinleyelim dedik.

İstanbul''da faaliyet gösteren Nisa Hastanesi başhekimi uzman doktor Bahri Teker''e sorduğumuzda Bakanlık ile özel hastaneler arasındaki sorunun sadece yüzde 30''luk farktan ibaret olmadığını gördük.

Bahri Teker, "Bakanlığın genelgesine uyacağız, ancak itirazlarımızı da dile getirmek istiyoruz" diyor.

* * *

Sağlık Bakanı Recep Akdağ''a göre ise özellerdeki yüzde 30''luk fark ücret az değil. Hatta makul bir ölçü.

Bakan Akdağ''ın değerlendirmesi şöyle: " Ülkemizde cebinden para ödeyerek sağlık hizmeti alabilecek insan sayısı az. Sektörde insan kaynağı yetersiz olduğu için yüksek ücretlerle doktorların özel sektörlere transferleri ve böylece vatandaşın mecburen doktorun bulunduğu yere gitme zaruretinden dolayı, vatandaş oraya gidip yüksek para vermek zorunda kalıyor. Sınır koyuşumuzun sebebi, vatandaşın sağlık hizmetine rahat erişebilmesi." Sağlık kuruluşları da hükümetin iyi niyetli olduğunu kabul ederken sakıncalarına da dikkat çekerek hükümetle ortak bir noktada uzlaşmak istiyorlar.

* * *

Sektörde faaliyet gösteren doktorlar ile özel hastane sahiplerinin tamamı yüzde 30''luk fiyat farkının hem sektöre hem de vatandaşa hiç bir katkı sağlamayacağını düşünüyor.

Fark sınırı uygulamasına tepki gösteren doktorlar ile özel hastane sahiplerinin en önemli 4 sebebi şu:

1-Fiyat farkına yüzde 30 sınır yeni yeni gelişmeye başlayan özel sağlık sektöründe yatırımları durdurur.

2-Acil olmayan sağlık hizmetlerinde –özellikle yatılı hastalıklarda kaliteli otelcilik hizmeti isteyen orta gelir düzeyine sahip– vatandaşlarda memnuniyetsizliğe neden olur.

3- Suiistimaller artacak. Bazı özeller bedava sağlık kontrolü bahanesi ile hasta sayısını gereksiz yere artırarak devleti soyacak.

4- Sermayesi zayıf yerli sağlık sektörü gelişemezken, büyük sermayeli uluslar arası sağlık zincirleri piyasaya hakim olacak.

NOT: Cuma günü sektör temsilcilerinin hükümete önerilerini yazacağız.

Farka destek veren özeller

Sağlık Bakanlığı''nın özel ve kamudaki muayene ve tedavilerde yüzde 30''luk fiyat farkına destek verenler de çıktı.

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Uzman Dr. Kürşad Özdemir, "Vatandaşın en sıkıntılı anında kendi rahatsızlığında veya çocuğunun acil rahatsızlığı durumunda fırsatçılık yapıp vatandaştan fazla ücret alınmasının karşısındayız" diyor.

Bugüne kadarki medyaya da yansıyan uygulamalara bakıldığında (Hasta ve yakınlarını rehin almak, parası olmayan hastayı kabul etmemek, acilde bekletmek, yatırmamak gibi) halkın vicdanını ne kadar sızlattığını biliyoruz.

Herkes hesabını iyi yapacak

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım, " Bundan sona hangi hastaneler sistem dışında kalacak, onları tespit edeceğiz" diyor. 5-6 sene önce İstanbul''da A grubu 4-5 tane hastane varken bu rakam bugün 40''a ulaştı. Bu hastaneler sadece cebinden para ödeyerek gelen hastayla beslenemeyeceğine göre sigortalı hastaya da bakmak zorunda kalacak. Hükümetin özel sektöre "yatırım yapın" çağrısında bulunduğunu belirten Yıldırım, tepkisini şöyle dile getiriyor: "Kamu hastalarını size vereceğiz, ''yatırım yapın'' denildi. Yatırımlar yapıldı. Şimdi ne yapar bu insanlar?"

Hekimlerin yaptığı en büyük hata ruhu düşünmeden yalnız bedeni tedaviye teşebbüs etmeleridir. Eflatun
16 yıl önce
Özel sağlıkçılar fiyatlarda yüzde 30"luk fark sınırına ne diyor (1)
Batı’da, “Yahudileri imha planı”, Müslümanlara da uygulanır mı?
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…