|

İhracatçılara tam destek

Eximbank Genel Müdürü H. Ahmet Kılıçoğlu, Eximbank'ın Türkiye'nin tek resmi ihracat destek kurumu olduğunu belirtirken, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil de,Oda olarak ihracatçı firmalaa gerekli bilgi ve desteği vermeye hazı olduklarını söyledi

Mustafa İşleyen
00:00 - 28/04/2007 Cumartesi
Güncelleme: 17:43 - 28/04/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
İhracatçılara tam destek
İhracatçılara tam destek

MÜSİAD Konya Şubesi-Konya Ticaret Odası ve Konya Sanayi Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen ihracat konulu konferansa konuşmacı olarak Eximbank Genel Müdürü H.Ahmet Kılıçoğlu ve Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız katıldı. Konferansın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Konya'nın Türkiye'nin ihracatında önemini artırmak için gerekli bütün çalışmaları yürüteceklerini ifade ederek, "KSO olarak firmalarımıza gerekli bilgi ve desteği vermeye hazırız" dedi. Büyükhelvacıgil, gelişen dünyada artık 'kümelenmenin' giderek önem kazandığına ve sektörlerde başarılı olan firmaların birleşerek ortak çıkar gözetmeleri gerektiğine dikkat çekti. Büyükhelvacıgil, Konyalı sanayicilere uygun kredi desteklerini kullanarak, markalaşma yolunu seçmeleri çağrısında bulundu.


EXİMBANK İSLAM KALKINMA BANKASI'NIN MİLLİ AJANSI

Eximbank Genel Müdürü H.Ahmet Kılıçoğlu ise 'Eximbank Kredileri ve İhracat Kredi Sigortası Uygulamaları' konusunda bilgi vererek, amacı ihracatçıya destek vermek olan Eximbank'ın 2006 yılında Konyalı firmalara 35 milyon dolar kredi kullandırdığını, ancak bu rakamın artırılması gerektiğini söyledi. Kılıçoğlu, Eximbank'ın geçtiğimiz yıl toplam 8 milyar dolarlık ihracat desteğini verdiğini ancak Konyalı firmaların bu rakamdan sadece 35 milyon dolar kullandıklarını vurgulayarak, "Bu rakam çok düşük. Konyalı ihracatçılarımız bu rakamı artırmalı" dedi. Kılıçoğlu, Eximbank'ın 2001 krizinde dahi kredi faizlerini yükseltmeden ve hiçbir açık krediyi geri çağırmadan ihracatçılara destek vermeye devam ettiğini kaydetti. Eximbank'ın 2006 yılında 8 milyar dolar, 2007 yılının ilk dört ayında 2.2 milyar dolar kredi desteği verdiğini söyleyen Kılıçoğlu, bu yılın toplam hedefinin 9 milyar dolar olduğunu vurguladı. Eximbank'ın kredi kullandırma oranında KOBİ'lere öncelik verdiğini ve İslam Kalkınma Bankası'nın milli ajansı olduğunu ifade eden Kılıçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "İslam Kalkınma Bankası'nın milli ajansı konumundayız. Riski bizler üstlenerek İslam Kalkınma Bankası'nın kredilerini kullandırıyoruz."


KONYA'NIN İHRACATTAKİ PAYI ARTMALI

Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız da konuşmasında 'İhracatın Görünümü ve Devlet Destekleri' konusunda katılımcılara ayrıntılı bilgi verdi. Altunyaldız, Türkiye'nin 2007 ihracat hedefinin 100 milyar dolar olduğunu ve buna paralel olarak Konya'nın da ihracattaki payını artırması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin çok kısa bir sürede dünya ihracat liginde 21. sıraya yükseldiğini ve 30 OECD ülkesi arasında birinci sıraya yükseldiğine değinen Altunyaldız, "Dünya liginde nerede olmak istediğimizi belirleyip, gereklerini yapmalıyız." dedi. Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın Ar-Ge, Eğitim, İstihdam, yurtdışı fuar katılımı gibi önemli kredi destekleri verdikleri verdiğini söyleyen Altunyaldız, "2006 yılı itibariyle toplam 110 milyon dolar Ar-Ge desteği verdik. Bizden Ar-Ge desteği alan 42 Konyalı firma var. Özellikle Ar-Ge konusunda verilen desteklerin yüzde 50'si hibe." Diye konuştu. Altunyaldız, Konyalı KOBİ'leri marka destek programı olan TURQUALİTY Programına katılma çağrısında bulundu. Konferans sonunda Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KSO Meclis Başkan Vekili İnan Yüksel ve MÜSİAD Konya Şubesi eski Başkanı Ziya Özboyacı konuşmacılara günün anısına el işlemeli çini tabak hediye etti.

17 yıl önce