|

Nijerya ekonomide işbirliği istedi

Nijerya Heyeti Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Sokoto Eyaleti Valisi Alhaji Zubairu Yari, "Ziyaretlerin sayısını arttırarak hem ticari hem de ekonomik alanlarda işbirlikleri oluşturmalıyız" dedi.

Zabit Durmuş
00:00 - 1/02/2011 Salı
Güncelleme: 18:42 - 1/02/2011 Salı
Yeni Şafak
Nijerya ekonomide işbirliği istedi
Nijerya ekonomide işbirliği istedi

Türkiye ve Nijerya arasında ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla ülkemizde bir dizi ziyarette bulunan Nijerya'nın Sokoto Eyaleti Valisi ve beraberindeki heyet Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ettiler. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Settar Çanlıoğlu ve Cengiz Ağar'ın ev sahipliğini yaptıkları ziyarette, Nijerya heyetine Sokoto Eyaleti Valisi Alhaji Zubairu Yari başkanlık yaptı. Bakanların, Ticaret Müsteşarı ve işadamlarının yer aldıkları heyete Genel Sekreter Yardımcısı Settar Çanlıoğlu tarafından Gaziantep hakkında çeşitli bilgiler sunuldu. Dost ve kardeş ülke Nijerya'dan gelen heyetin ziyaretinden memnun olduklarını söyleyen Çanlıoğlu, “Gaziantep Türkiye'nin endüstri ve sanayi konularında önder kentlerinin başında gelmektedir. Ülkemizde tekstilin yüzde 80'nini üreten Gaziantep'in ekonomik yönü kadar tarihi ve kültürel zenginliklerini de tanıtmak konusunda yapacağımız ev sahipliğimizden memnun kalmanızı umuyoruz. Türkiye ve Nijerya her ne kadar mesafe olarak uzak iki ülke olsa da, geçmişten gelen bağlar bizi yakınlaştırmaktadır” dedi. Sokoto Eyaleti Valisi Alhaji Zubairu Yari, “Türkiye'ye geldiğimizden beri çok iyi karşılandık. Aynı düşünceleri taşıyorum, ülkelerimiz uzak olsa bile tarihten gelen bağlarımız bizi yakınlaştırmaktadır. Bu ziyareti daha önce gerçekleştirmemiz gerektiğini anlıyoruz. Türkiye adında bir kardeşimiz var, onun için buradayız. Ziyaretlerin sayısını arttırarak hem ticari hem de ekonomik alanlarda işbirlikleri oluşturmalıyız” dedi.

Türkiye'nin en çok beğendikleri yönlerinin başında endüstriyel gelişiminin çok hızlı olmasının geldiğini söyleyen Yari, “Nijerya'da Türk fabrikalarını görmekten büyük bir mutluluk duyacağız. Ülkemizde kurulacak fabrikalar kurulacak ekonomik ilişkilerin bir başlangıcı olacaktır” diye konuştu.


'İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ'

Settar Çanlıoğlu'nun, Gaziantep'te ikisi vakıf biri devlet üniversitesi olmak üzere üç üniversite bulunduğunu, bu üniversitelerde Nijerya ve diğer Kuzey Afrika ülkelerinden onlarca öğrencinin eğitim gördüğünü ifade etmesi üzerine, kendilerinin en büyük arzularından birinin öğrencilerinin özellikle teknik ve tıp konularında Türkiye'de eğitim görmeleri olduğunu söyleyen Sokoto Eyaleti Valisi Alhaji Zubairu Yari, “Türkiye'nin teknolojideki ilerlemesini yakından görüyoruz, bu gelişmeleri gördükçe Türkiye'nin Nijerya için neler ifade ettiğini daha iyi anlıyoruz. İyi bir işbirliği sağlamak, ikili ve çok ortaklıkları arttırmak istiyoruz” dedi.

Ziyaretin sonunda heyete, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Settar Çanlıoğlu ve Cengiz Ağar çeşitli hediyeler sunuldu. Gaziantep'te Valilik, Büyükşehir Belediyesi, GTO, GSO, Ticaret Borsası, çeşitli sanayi kuruluşlarında bir dizi incelemede bulunacak heyet ardından Şanlıurfa'ya hareket edecek.


13 yıl önce