Ekonomi Hedefi yeni nesil gıda fabrikası

Hedefi yeni nesil gıda fabrikası

Vejetaryen beslenme sektörü, girişimcilere yeni kapılar açıyor. Bu amaçla bitkisel havyar üretmeyi başaran Emine Yılmaz, desteklerle kurduğu firmasının ürün gamını geliştirerek ihracata başlamak istiyor. Ata tohumundan yoğurt ve yerli bitkilerden et ürünleri elde etmek için çalışma yapan girişimci Yılmaz, gıda fabrikası açmayı planlıyor.

Abone Ol Google News
Arzu Kurum Yeni Şafak
Hedefi yeni nesil gıda fabrikası
İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Hyggefood kurucusu Emine Yılmaz

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Hyggefoods kurucusu Emine Yılmaz, üretmeyi çok sevdiğini söyleyerek başlıyor söze. Üniversite döneminde ilk defa duyduğu müzikallere merak salıp, İTÜ Müzikal Topluluğu’nu kurduğunu belirten Yılmaz, şimdi de Rusya’da yediği bir havyar ile Hyggefoods’un felsefesini oluşturmuş. Yılmaz’ın yeni hedefi ise tasarımını kendi yaptığı yeni nesil bir gıda fabrikası kurmak.

TOPYEKÜN GİRİŞİMCİ

Teknik olarak üretime çok yakın biri olduğunu aktaran Emine Yılmaz, “Fabrikaları çok severim. Uzun bir kurumsal geçmişim oldu ama artık topyekûn girişimciyim” diyor. Her geçen gün büyüyen bir ekipleri olduğunu ifade eden Yılmaz, markalarının bitkisel mikrobesinler ile hayvansal gıdaların yerine geçebilecek gıdalar ürettiğini işaret ederek, “İlk ürünümüz bitkisel havyar, hyggefisk. Red, Black ve gold olmak üzere 3 farklı ürün segmentine sahip; 13 vitamin ve 9 mineral barındıran bir çeşit superfood” bilgisini paylaşıyor.”

YEM OLARAK KULLANILIYOR

Hayvansal ürün üretim modelinde çiftliklerin önemli bir yer tutuğunu söyleyen Yılmaz, “Sürü içinde yer alan bir hayvanların sağlığının korunması için düzenli olarak ilaç ve takviye besin kullanılıyor. Ortalama bir insanın tükettiğinden daha fazla antibiyotik, besin takviyesi olarak vitamin ve mineral alıyor. Ürettiğimiz hububatların ve tohumların neredeyse yarısını hayvan yemi olarak kullanıyoruz. Bu bitkilerin yem olarak değil de doğrudan insanlara ulaştığı bir yapı olsa idi, en az 10 kat daha fazla ürün üretebilirdik” ifadelerini kullanıyor.

  • Böylece hayvanları bu olağanüstü hayvansal ürün üretimi modelinden korumuş olacaklarını belirten Yılmaz, “Özellikle Z kuşağında yeni nesil bitkisel içerikli gıdalara eğilim yüksek seviyede olacak” diye konuşuyor. “Benim tasarladığım fabrikalar var. Uzun vadede teşvikler ve yatırım ile Türkiye’nin ilk yeni nesil gıda fabrikasını kurmak istiyorum” diyen Yılmaz, üretimini Türkiye’de yaptıkları ürünleri dünyaya pazarlamak istediklerini aktarıyor.

ALDIĞI DESTEKLE KISA SÜREDE ŞİRKET KURDU

Dünyada kendileriyle aynı felsefeye sahip firmalar bulunduğuna vurgu yapan Yılmaz, bu markaların ürünlerinin büyük ilgi topladığına vurgu yapıyor. Yılmaz, girişimcilik ekosistemi içinde kadınları daha çok görmek istediğini ifade ediyor. KOSGEB desteği ile şirketlerini hızlıca kurduklarını bildiren Yılmaz, şu bilgileri veriyor: “TÜBİTAK projelerimiz devam ediyor. Ayrıca ‘Big Bang Start-up Challenge’ yarışmasında İstanbul Sanayi Odası’ndan 100 bin liralık bir hibe aldık. Bu bize can suyu gibi geldi.”

YERLİ TOHUMA GÖZ DİKTİ

Markalarının sadece havyar ile kalmayıp; ilerleyen fazlarda yerli ata tohumlardan süt ve süt ürünleri, yine yerli zengin bitkilerden et ve et ürünleri üretmeyi planladıklarına dikkati çeken girişimci Emine Yılmaz, “Atıl durumdaki ata tohumlarını ki bunların içinde besin özellikle protein değerleri çok yüksek olanlar var. Onları sahip olduğumuz gıda teknolojimiz ile işleyip özel bir Türk yoğurdu yapmak istiyoruz. Şifa niyetine bu özel bitkisel yoğurdu sofralara sunmak istiyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor. ‘Türkiye’nin her yerinde benim de çok iyi bir girişimim var’ diyen insanlar bulunduğunu belirten Yılmaz, “Girişimciliğin zorlu yollarındaki yolculuğumuzu başlatalım. En azından deneyelim” şeklinde tamamlıyor sözlerini.

  • ARTIK DAHA ÇOK GÖRECEĞİZ
  • Bugün diğer tüm gıdaların tüketim artışının yüzde 2 iken, bitkisel içerikli gıdaların tüketiminin yüzde 20 artış gösterdiğini ifade eden Yılmaz, şunları söylüyor: “Dünya değişiyor, gıdalar değişiyor. Artık sofralarımızda yeni nesil gıdaları daha çok göreceğiz. Türkiye’nin bitki çeşitliliği, yüzölçümü olarak kat kat fazla olan Avrupa ile yarışır vaziyette. Bu çeşitliliği ve değeri işleyip katma değeri yüksek haline getirmek; daha sonrasında dünyaya tanıtmak Hyggefoods’un görevleri arasında.”

YAPTIĞI ÜRÜNLERİ İHRAÇ ETMEK İSTİYOR

“İlk ürünleri olan fonksiyonel bitkisel havyar hyggefisk ile sofraların kalitesini ve keyfini arttırmak istediklerine vurgu yapan Yılmaz, “Hedefimizde İngiltere, Almanya, Dubai, Nordik ülkeler, Israil, Hong Kong ve Amerika var. Ama Türkiye’den de talep görüyoruz. 5 yıldızlı otel ve restoran menüleri, business hava yolu menüleri, davet ve düğün menüleri potansiyel müşterilerimiz” şeklinde konuşuyor. Girişimci Yılmaz, ürünlerinin Türkiye’de büyük ilgi gördüğünü söyleyerek noktalıyor sözlerini.