Dünya'da yaşayan ilk canlı keşfedildi!

Omurgasız hayvanların evveliyatı tahmin edildiğinden çok daha eski!

Furkan Özata Yeni Şafak
Dünyada ilk yaşayan canlının ne olduğuna yönelik araştırmalar devam ediyor. Bu konuda bilim insanlarının farklı görüşleri var. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne (MIT) göre ise bu varlık bir deniz süngeri.

Discovery News'in haberine göre, MIT ile çalışan araştırmacılar, 640 milyon yıllık kayaların genetik analizlerini yaptı ve bu kayalarda deniz süngerinin izine rastladı. Bu sonuçlara dayanarak, bilim insanları dünyada yaşayan ilk canlının deniz süngeri olabileceğini öngörüyor.

  • Deniz Süngeri: Büyük denizlerin diplerinde yaşayan ve basit yapıda bulunan bu omurgasız hayvanlar, yaşamlarını büyük oranda taşlar, kayalar ve deniz kabukları üstünde sürdürüyor. Su sıcaklığı yüksek olan denizlerde yetişen süngerler, tespit edilmiş bir şekilleri olmadığından bulundukları ortama göre biçim alırlar.



640 milyon yıl önceye ait nesnelerin üzerinde bu kalıntıların ortaya çıkması, şüphesiz bu omurgasız hayvanların evveliyatının tahmin edildiğinden çok daha eskiye dayandığını kanıtlıyor.

Bilim insanları araştırmada 24-isopropylcholestane molekülüne rastladı ki bu molekül deniz süngerlerine işaret ediyor. Burada ilginç olan şey ise molekülün; Kambriyen patlamasından daha önceye dayanıyor olması. Kambriyen patlaması bildiğimiz gibi, dünyadaki canlı çeşitliliğinde yaşanan ani artışı ifade ediyor ve 542 milyon yıl önce yaşandığı tahmin ediliyor. Yani eğer erişilen sonuçlar doğruysa, deniz süngerlerinin dünyada yaşamın oluştuğu zamanın öncesinde var olduğu anlamına geliyor.