|

DHKP-C''nin Yunanistan ağı lideri bakın kim

Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin 30 Temmuz'da Sakız Adası açıklarındaki şişme botta ele geçirdikleri DHKP-C'li teröristler ile patlayıcı ve silahın Türkiye'ye nakledilmesi organizesini Atina'da restoran işleten 50 yaşındaki İstanbul kökenli Rum Kosmas Z.'nin yaptığı belirtiliyor.

Cihan
00:00 - 3/08/2013 Cumartesi
Güncelleme: 17:07 - 3/08/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
DHKP-C''nin Yunanistan ağı lideri bakın kim
DHKP-C''nin Yunanistan ağı lideri bakın kim

Araştırmalarını derinleştirerek yeni bağlantılara ulaşan Yunan Antiterör Birimi, Atina'da 2 kebapçıya operasyon yaptı.

Yunanistan Antiterör Birimleri'nin DHKP-C'ye yönelik geniş çaplı operasyonları devam ediyor. Yunanistan'da örgüte destek ve yataklık yapanlara yönelik araştırmalarını genişleten polis, Yunan vatandaşı, Atina'da yaşayan Türk vatandaşı ve İstanbul kökenli Rumlar ile özellikle Atina'da faaliyet gösteren bazı kebapçı, kafe ve bar gibi işletmelerin DHKP-C'li teröristlerle ilişkili olduklarını belirledi. Atina'da faaliyet gösteren ve Türk kebap çeşitlerini mönülerinde bulundurmalarıyla bilinen bazı işletmeler ile bu restoranlarda çalışanların DHKP-C gibi örgütlerle ilişkili oldukları ifade ediliyor.

2 KEBAPÇIYA DHKP-C OPERASYONU

To Vima gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre Atina'da özellikle İstanbul kökenli Rumların yaşadıkları Paleo Faliro ve Agios Dimitrios gibi semtlerde Türk kebapçısı adı ile faaliyet gösteren tanınmış bazı kebapçıların sahibi ya da çalışanlarının DHKP-C gibi örgütlerle ilişki içerisinde olduklarına dair şüpheler doğrulandı. Yunan polisi, Paleo Faliro semtinde faaliyet gösteren 50 yaşındaki İstanbul kökenli Rum Kosmas Z.'in Sakız Adası açıklarında ele geçirilen silahlarla ilgili tüm sırları ve detayları bildiğini belirledi. DHKP-C'lilerle ilişkili olduğu anlaşılan ve Yunanistan'daki faaliyetlerinin liderliğini yaptığı belirtilen Kosmas Z. , Yunan polisi tarafından mercek altına alındı.

Öte yandan genişletilen operasyon çerçevesinde Paleo Faliro semtindeki İstanbul Rum'u kebapçı Kosmas Z.'nin Agios Dimitrios semtinde bulunan Vosporos (Boğaziçi) adlı bir başka kebapçının sahibi Türk vatandaşı ile ilişkili olduğu belirlendi. Aynı restoranda çalışan bir Yunan vatandaşının ise daha önce uyuşturucu işine karıştığı anlaşıldı. Polis, geçtiğimiz günlerde her iki kebapçıya da operasyon yaparak çalışanların ifadelerini aldı.

Yargı belgelerine göre 50 yaşındaki kebapçının botta ele geçirilen silah ve patlayıcılarla ilişkisinin olduğu ayrıca Yunanistan'daki DHKP-C üyeleri ile tam işbirliği halinde bulunduğu anlaşıldı. Kosmas Z.'ni Sakız Adası açıklarından Türkiye'ye nakledilen cephaneliğin İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin diğer hangi bölgelerinde kullanılacaklarını bildiği ifade ediliyor.

YUNAN POLİSİNİ DHKP-C ENDİŞELENDİRİYOR

DHKP-C'ye Yunanistan'da bazı Türk, Yunan ve İstanbul kökenli Rumların verdikleri destek ve ilişki ağının Yunan polisinin endişeye kapılmasına sebep olduğu ifade ediliyor. 1999'da patlak veren ve Yunan ajanlarının da karıştığı Öcalan skandalından sonra yapılan son DHKP-C operasyonlarıyla birlikte ilk defa Türkiye merkezli terör örgütlerine Yunan vatandaşlarının destek verdiklerinin tespit edildiği ancak bağlantılarının tam olarak bilinemediği değerlendirmesi yapılıyor.

Yunan polisi, son yapılan operasyonlarda ele geçirilen Yunanların, silahlı Türklerle para karşılığı iş yapan bir grup insan kaçakçısı olabileceği tahmininde bulunurken, zamanla toplanan yeni bilgilerin Yunan yetkililerde konunun oldukça ciddi bir olay olarak değerlendirmesine yol açtığı yorumu yapılıyor. Atina'da gözaltına alınan 50 yaşındaki restoran sahibi Kosmas Z. ile oğlunun sorgulandığı ve Türkiye'ye nakledilirken yakalanan silahlar konusundaki rollerinin araştırıldığı öğrenildi.

BOTU KULLANAN ÖĞRENCİNİN İFADESİ

Terör örgütü DHKP-C'ye Yunanlar tarafından verilen destek ağına ilişkin en geniş çaplı bilgi, geçen salı günü botu kullanırken yakalanan Atina yakınlarındaki Aspropirgos Deniz Ticaret Okulu öğrencisi olan 22 yaşındaki Yunan tarafından verildi. 50 yaşındaki kebapçı dükkanının sahibinin fizyoterapist oğlu ile 2012 yılının yaz ayında tanıştığını söyleyen öğrenci şunları anlattı: "Eylül 2012'de arkadaşımın babası bir örgüte üye kişilerin Yunanistan'dan Türkiye'ye Türkiye'den de Yunanistan'a kaçırılmalarına yardımcı olduğunu ve bana 500 Euro karşılığında bu girişime katılmamı istedi."

DHKP-C'LİLERİN KOD ADI "KOSTAS"

Öğrenci ifadesinde şu detayları verdi: "2013 PaskalyaYortusu'ndan (Mayıs) sonra 54 yaşındaki (Sakız Adası açıklarında ele geçirilen botun kaptanı olduğu gerekçesi ile tutuklanan) Al. Fr. ile birlikte, takma adları "Kostas" ve "Mihalis" olan 2 Türk ve Türk vatandaşı 2 yabancının Türkiye'den Yunanistan'a geçirilmeleri işine katıldık. 29 Temmuz'da botun kaptanı ile birlikte Sakız Adası'nın Vrontades bölgesinde bir otel odası kiraladık. Bir gün sonra da (operasyonun yapıldığı 30 Temmuz) 50 yaşındaki kebapçı dükkanı sahibi Kosmas Z., Kostas sahte ismini taşıyan bir kişi, Düz Sabri (kod adını kullanan DHKP-C'li Hasan Biber) ve Mehmet Yayla isimli Türk vatandaşları ile buluştuk."

Yunan basını, Yunan polisinin Türkiye kökenli terör örgütlerinin Yunanistan'daki faaliyetlerine ve kimlerle ilişki halinde bulunduklarına dair zamanla daha fazla bilgiye ulaşmasının beklendiğini yazdı. Arap saçına dönen operasyonların yeni gelişmelere gebe olduğu yorumunda bulunuldu.

11 yıl önce