Ekonomi ve enerji kıskacında Merz

Ahmet Özay
04:00, 08/05/2025, PerşembeG: Güncelleme: 06:58, 08/05/2025, Perşembe
Yeni Şafak
Ekonomi ve enerji kıskacında Merz
Friedrich Merz

Alman hükümeti Başbakan Friedrich Merz (CDU) başkanlığında Federal Meclis Bundestag’da yemin ederek görevine başladı. Enerji maliyetlerinden, her gün etkisini hissettiren Ukrayna savaşına, oto sanayinde yaşanan krizden, sığınmacı ve şiddet dalgasına kadar büyük bir hayal kırıklığının hakim olduğu Almanya’da yeni başbakandan çok şey bekleniyor. Her gün etkisini arttıran global nedenlerden ötürü Amerika–Almanya ilişkilerinde oldukça yoğun bir etkileşim döneminin başlayacağını söyleyebiliriz. Yakın bir gelecekte Amerika ile Almanya arasında bir gerilim sürecinin başlayacağını da ön görebiliriz. Bu gerilimin işaretleri Almanya Alternatif Partisi AfD partisinin anayasa karşıtı bir parti olarak tanımlanması ve Merz’in Ukrayna’ya gelişmiş silahlar vaad etmesi olarak kendini gösteriyor. Amerika AfD’ye açık bir destek verirken, Ukrayna’daki savaşın Almanya’yı tehdit eder bir nitelik kazanabileceği olgusuna kayıtsız kalıyor.


YENİ BAKANLAR GÜVEN VERMİYOR

Tam bu noktada Dışişleri Bakanlığı görevine başlayan Johann Wadephul ismi tartışmalara neden oluyor. Zira Wadephul bu alanda ehliyet sahibi bir siyasi olarak görülmüyor. Aslında sadece Dışişleri Bakanı Wadephul değil kabinedeki birçok isim bu eleştirilerin hedefi oluyor. Belki oylamanın ilk turunda hükümetin güven oyu alamamasının nedeni de bu. Pahalı işgücü ile Rusya orjinli enerji maliyetleri arasına sıkışmış Almanya’da ekonomi ve enerji bakanlığı büyük bir önem kazanıyor. Seçimlerden hezimet ile çıkan eski Başbakan Olaf Scholz hükümette yer almıyor. SPD koalisyonda Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil başkanlığında temsil ediliyor. Koalisyon ortakları hem CDU hem de SPD saflarında karşılıklı güvensizliğin ilk tur oylamasına 9 milletvekilinin katılmamasıyla daha şimdiden kendini göstermiş oluyor. Oylamaya katılmayarak hükümetin göreve başlamasını engelleyen vekillerin kimlikleri üzerine tartışmalar hala sürüyor. Çalışma ve Kalkınma Bakanlıkları ile birlikte SPD’li 7 bakan hükümet bünyesinde görev yapıyor. Ayrıca hükümette Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Serap Güler (CDU) de yer alıyor. 7 Temmuz 1980 tarihinde Almanya’nın Marl şehrinde Kars kökenli bir madenci ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Güler, Alman Parlamentosu Savunma Komisyonu üyeliğinde bulunmuş bir isim.


TÜRKİYE İLE YENİ SAYFA

Bugüne kadar geleneksel bir uygulama olarak Almanya Başbakanı Friedrich Merz ilk ziyaretini Fransa’ya yaptı. Fransa’da Macron ile görüşen Merz, Paris’te Amerika ile ilişkiler, Ukrayna Savaşı ve Avrupa Birliği'nin küresel konumunu masaya yatırdı. Bir süre önce Alman Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Carsten Breuer Türkiye’yi ziyaret ederek savunma sanayi tesislerinde incelemelerde bulundu. Daha şimdiden Alman medyasında ‘Türkiye ile yeni dönem’ başlıkları atılıyor. Türkiye’nin AB’ye üye olmaması yönünde klasik bir çizgisi olan koalisyonun büyük ortağı CDU’nun, Avrupa’nın Türkiye’ye yönelik durağan enerjisini ikili ilişkilerin geliştirilmesine ağırlık vererek geliştireceğini söyleyebiliriz.


Merz zayıf başladı: Almanya'da başbakan ilk kez ikinci turda seçildi
Dünya
Merz zayıf başladı: Almanya'da başbakan ilk kez ikinci turda seçildi
Merz’in kabinesinde bir Türk bakan
Dünya
Merz’in kabinesinde bir Türk bakan
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026