Eski istihbarat şefine casusluktan gözaltı
04:00, 07/10/2026, Çarşamba
Yeni Şafak

August Hanning.
Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) 1998-2005 yılları arasında başkanlığını yapan August Hanning, devlet sırlarını casusluk yoluyla ele geçirme ve vatana ihanete teşebbüs şüphesiyle gözaltına alındı. Hanning'in İran'ın nükleer programı ve Rusya'nın askeri gücüne ilişkin bilgileri yabancı bir devletle paylaştığı belirtiliyor. Eski BND Başkanı'nın İsrail istihbarat servisleriyle yakın ilişki içinde olduğu biliniyor.
Almanya'da istihbarat tarihinin en ağır vakalarından biri gün yüzüne çıktı. Alman Başsavcılığı eski BND'nin Başkanı August Hanning (80) hakkında casusluk, devlet sırlarının ifşası, vatana ihanete teşebbüs ve yabancı bir istihbarat servisi adına faaliyet yürütme şüphesiyle soruşturma yürüttüğünü açıkladı. Hanning'in yanı sıra, kendisine yıllarca özel kalem müdürlüğünü yapmış eski BND çalışanı Manfred D. de gözaltına alındı. Savcılığın iddiasına göre Manfred D., 2010 baharından itibaren Hanning'e hukuka aykırı yöntemlerle elde edilmiş yaklaşık 2 bin gizli BND belgesi ulaştırdı. Tahkikat dosyanın kökeni 2025 yazında başlayan soruşturmaya dayanıyor. Hamburg Savcılığının, Christina Block isimli zengin bir iş kadını ile ilgili ‘‘çocuk kaçırma’’ soruşturması kapsamında Hanning'in ev ve ofislerinde yaptığı aramada ele geçirdiği bir veri dijital bellekler soruşturmaya temel teşkil ediyor. Alman basınına göre dava dosyası Mayıs 2026'da Almanya Başsavcılığı’na devredildi. Eski gizli servis direktörü Hanning, Block davasıyla bağlantısı olduğu iddialarını reddediyor.
İran ve Rusya ile ilgili bilgiler
Belgeler arasında Federal Başbakanlık için hazırlanan "Nachrichtendienstliche Lage" adlı gizli istihbarat değerlendirmeleri ile İran'ın nükleer programı ve Rusya'nın askeri kapasitesine ilişkin bilgilerin de bulunduğu belirtiliyor. Soruşturmacılar, Hanning'in bu bilgileri kendi danışmanlık faaliyetlerinde ticari amaçla kullandığından ve en az bir olayda yabancı bir istihbarat servisi için güvenlik analizi hazırladığından şüpheleniyor. Alman Devlet Televizyonu ARD'nin haberine göre söz konusu servisin ‘‘Rusya olmadığı’’ özellikle vurgulanıyor.
Hakim Karşısına Çıkarılacak
Hanning ve Manfred D.'nin bu hafta sorgu için Federal Yüksek Mahkemesi hakimliğine sevk edilmesi planlanıyor. Federal Savcılık kaynakları, Hanning'in hazırladığı ileri sürülen analizlerin fiilen yabancı bir istihbarat servisine ulaşıp ulaşmadığı sorularını ise cevapsız bıraktılar. Gelişme Alman basınında geniş yankı buldu. Euronews Almanya haberi "Casusluk şoku: Eski istihbarat şefi Hanning tutuklu" başlığıyla duyururken, Handelsblatt savunma tarafının suskunluğuna dikkat çekti. Haberinde "Hanning'in avukatları kısa süreli bir talebi şimdilik yanıtsız bıraktı" ifadesine yer verdi.
Belgeleri Mossad'a mı verdi?
Eski BND Başkanı August Hanning’in İsrail istihbaratıyla uzun yıllara dayanan yakın ilişkileri bulunuyor. Hanning, 2021’de Jerusalem Post’a Mossad ve Shin Bet mensuplarıyla yakın çalışma ilişkileri ve dostluklar geliştirdiğini, eski Mossad Başkanı Danny Yatom ile de çalıştığını söylemişti. Hanning’in adı bugün Alman milyarder Christina Block’un çocuklarının kaçırılması soruşturması nedeniyle yeniden gündemde. Alman makamlarının soruşturmasına göre Hanning’in bu dosyayla bağlantısı bulunduğundan şüpheleniliyor. Hanning suçlamaları reddediyor. Uzun süredir Almanya gündeminde olan çocuk kaçırma olayı artık Almanya, Danimarka ve İsrail’i de içine alan karşılıklı komplolarla örülü bir hukuki sürece dönüşmüş durumda. Dosyada ayrıca, Hanning’in bağlantıları üzerinden İsrailli güvenlik çevrelerinin rol oynadığına ilişkin iddialar da araştırılıyor. Bu iddiaların önemli bölümü henüz yargı tarafından doğrulanmış değil. Bu nedenle Hanning’in İsrail istihbaratıyla geçmişteki ilişkileri, Block dosyasındaki şüpheler ve İran’ın nükleer programına ilişkin gizli bilgilere hukuk dışı yöntemlerle erişimi aynı soruşturma zincirinde dikkat çekiyor.
BAŞBAKANI İSTİFA ETTİREN OLAY
- Almanya geçmişte de casusluk vakalarının odağında oldu. ABD liderliğindeki Batı İttifakı ile Sovyetler Birliği liderliğindeki Doğu Bloku arasında Soğuk Savaş'ın en yoğun rekabetin yaşandığı dönemde, Doğu Almanya istihbarat servisi Stasi'nin Günter Guillaume isimli ajanı, dönemin Federal Almanya Başbakanı Willy Brandt'ın danışmanlığına kadar yükseldi. Guillaume'nin Stasi ajanı olduğunun belirlenmesinin ardından 1974'te Başbakan Brandt istifa etmek zorunda kaldı.

Ekonomi
Almanya’da imalat sanayisinde sert düşüş: Siparişler geriledi

Dünya
Berlin’den Moskova’ya mesaj: Ne korkutmalarına ne de bölmelerine izin vereceğiz

Dünya
Alman istihbaratından Avrupa'yı sarsacak uyarı: Rusya ile gizli bir savaş içindeyiz

