|

Eve dönüş zaferi

Chagos yerlileri, İngiltere'nin 30 yıl önce ABD ordusuna kiraladığı Diego Garcia adası yüzünden kaybettikleri evlerine yıllar süren hukuk mücadelesi sonunda kavuştu

Dış Haberler
00:00 - 24/05/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:32 - 24/05/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Eve dönüş zaferi
Eve dönüş zaferi

Hint Okyanusu'ndaki Chagos takımadaları yerlileri, 30 yıl önce İngiltere ile ABD arasında yapılan bir antlaşma yüzünden zorla çıkarıldıkları evlerine yıllar süren hukuk mücadelesinin sonunda geri dönmeye hazırlanıyor. İngiltere hükümetinin Amerikan ordusuna 50 yıllığına kiraladığı Diego Garcia adasına giden yolda bütün adaları boşaltmasına itiraz eden yerliler, Londra'daki temyiz mahkemesinde de haklı bulundular. Temyiz Mahkemesi, geçtiğimiz yıl Yüksek Mahkeme'nin almış olduğu ailelerin Diego Garcia dışındaki adalarda bulunan evlerine dönmelerine izin veren kararını onayladı. İngiliz hükümetinin ailelerin dönüşünü engelleme taktikleri de mahkeme tarafından kınandı. Mahkeme bu taktikleri yasadışı ve görevi kötüye kullanma olarak niteledi.


ZORLA EVLERİNDEN ÇIKARILDILAR

İngiltere 1960 ve 70 yılları arasında Chagos takımadalarından biri olan Diego Garcia'yı ABD ordusuna kiralamıştı. Londra yönetimi 30 yıl önce de Amerika'nın talebi üzerine Diego Garcia adasına giden yoldaki bütün adaları boşaltma kararı almıştı. Bunun üzerine evlerinden alınan 2 bin yerli Maldivler'in 500 kilometre güneyindeki Mauritus ve Seyşeller'e gönderildi. Evlerinden ayrılmak zorunda kalan yerliler, haklarını İngiliz mahkemelerinde aramaya başladı.


ÇİRKİN SÜRGÜN EYLEMİ

Chagos adası avukatları mahkemede, Chagos'un diğer 64 takımadasının tamamına dönüş izni verilmesini istedi. Yüksek mahkeme yargıçları geçen yıl Mayıs ayında “böylesine çirkin bir sürgün eyleminin Kraliyet adının kullanılarak yapılmasını” kınamıştı. İngiliz Hükümeti şimdi Lordlar Kamarası'nın duruma müdahalesini bekliyor.



17 yıl önce