|

Filistin'de ateşkes

İç savaşın eşiğine gelen Filistin'de Hamas Devlet Başkanı Abbas'ın konutuna saldırırken, El Fetih de Tarım Bakanlığı'nı bastı, Dışişleri Bakanı'nın konvoyunu taradı. Nihayet gece ateşkes sağlandı.

Gazze
00:00 - 18/12/2006 Pazartesi
Güncelleme: 01:24 - 18/12/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
Filistin'de ateşkes
Filistin'de ateşkes

Filistin'de, Hamas ile El Fetih arasındaki gerilim, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın erken seçim çağrısının ardından had safhaya varırken, çatışmalar kardeş kavgasına dönmeden dün gece varılan ateşkes anlaşmasıyla durdu. Erken seçim çağrısını, hükümete karşı darbe girişimi olarak nitelendiren Hamas yandaşları, gündüz çağrıyı protesto için sokağa dökülürken, El Fetih taraftarları da kararı desteklemek için meydanlardaydı.


GAZZE'DE ÇATIŞMA

Ancak gösteriler çatışmaya dönüştü. İki grup birbirlerine karşı önce taş ve sopa, daha sonra silah kullandı. Gazze'deki çatışmada, 19 yaşındaki Filistinli bir genç kız ölürken, Filistin devlet başkanlığı koruma gücünün eğitim kampı silahlı saldırganlarca basıldı. Olayda bir koruma öldü, 5'i yaralandı. Ayrıca, Gazze'de Hamas'ın Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar'ın konvoyu tarandı. Hamas olaydan El Fetih'i sorumlu tuttu.

KONUTA SALDIRI

Saldırı sonrası Hamas ve El Fetih yandaşları arasında çatışma yaşanırken misilleme de gecikmedi. Hamas üyeleri, Abbas'ın Gazze'deki konutuna saldırdı. Saldırı sonrası Abbas'a bağlı güçler de Tarım Bakanlığı'nın denetimini ele geçirdi. El Aksa Şehitleri Tugayı 2 Hamas yetkilisini kaçırdığı öne sürüldü.

Ancak gece saatlerinde gelen haber Filistinlileri ve İslam alemini rahatlattı. Filistinli grupların oluşturduğu yüksek konseyin başkanı İbrahim Ebu Naci, “Tüm gruplar şiddete son vermekte anlaştı” dedi.


Ulusal birlik hükümeti için görüşecekler

Hamas Sözcüsü İsmail Rıdvan, "Sokaklarda silahla dolaşılmayacak” derken, bir Hamas yetkilisi de, ulusal birlik hükümeti oluşturmak için görüşmeler yapılması, güvenlik güçlerinin kışlalarına dönmesi, kaçırılan kişilerin serbest bıraklması ve bakanlıkların kuşatılmasına son verilmesi konusunda anlaştıklarını söyledi.


Bakan Zahar'ın konvoyu tarandı

Gazze'deki çatışmalardan Filistin Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar'ın konvoyu da nasibini aldı. Zahar'ın sözcüsü Taher El Nunu, “Silahlı kişilerin Gazze Şeridi'nde, bakanın içinde bulunduğu araca ateş açtığını, ancak olayda kimsenin yaralanmadığını” belirtti.




17 yıl önce