|

Keşmir göçe zorlanıyor

Hindistan’ın 5 Ağustos’ta özel statüsünü kaldırdığı Cammu Keşmir abluka nedeniyle zor günler geçiriyor. Yeni Şafak, Pakistan tarafındaki Azad Keşmir’de yetkililerle biraraya gelirken Cemmu Keşmir’in sınırında nabız tuttu. Keşmir Cumhurbaşkanı S.Masood Khan, Hindistan’ın izlediği politikayı İsrail’in Filistin politikasına benzetti: Evlere gece baskınlar yapılıyor. Çocuklara şiddet uygulanıyor. Keşmirlileri göçe zorlayıp Hintlileri yerleştirecekler” dedi.

M. Şakir Saraç
04:00 - 21/09/2019 Cumartesi
Güncelleme: 00:51 - 21/09/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Hindistan’ın 5 Ağustos’ta özel statüsünü kaldırdığı Cammu Keşmir abluka nedeniyle zor günler geçiriyor.
Hindistan’ın 5 Ağustos’ta özel statüsünü kaldırdığı Cammu Keşmir abluka nedeniyle zor günler geçiriyor.

Güney Asya’da Hindu ablukası Keşmir’i Filistin’e dönüştürdü. Asırlık İngiliz sömürgeciliğinin ardından, 70 yılı aşkın süredir tartışmalı bölge olarak savaşlara sahne olan Cemmu Keşmir 5 Ağustos’tan bu yana Hindistan tarafından dünyanın en büyük açık hava hapishanesine dönüştürüldü. 38 gündür sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cemmu Keşmir’deki durumun “sömürgeci bir işgale” dönüştüğünü söyleyen Azad Keşmir (Özgür Keşmir) Cumhurbaşkanı Sardar Masood Khan, “Şiddeti arttırarak Keşmirlileri kendi topraklarında yabancı konuma düşürüp, bölgeden göçe zorlayacaklar. Bölgede yasadışı yerleşim birimleri kurarak, Hintlileri yerleştirecekler. Demografi tamamen değiştirilecek. Tıpkı Batı Şeria ve Gazze’de gördüğümüz gibi. Hindistan bölgede İsrail politikasının bir kopyasını gerçekleştiriyor” dedi.


ÇOCUKLAR İŞKENCEDEN GEÇİRİLİYOR

5 Ağustos’tan bu yana Hindistan’ın Cemmu Keşmir’de adeta “terör” estirdiğini söyleyen Khan, “Evlere gece baskınları yapılıyor. Gecenin bir vakti insanlar evlerinden çıkartılıp dövülüyorlar. Çocuk ve yaşlılara şiddet uygulanıyor. Binlerce kişi tutuklandı ve o kadar çoklar ki, artık Hindistan’ın kuzeyindeki hapishanelere nakletmeye başladılar. Hindistan asker ve polisi 12-14 yaşlarındaki çocukları tutukluyor ve karakollarda işkenceden geçiriyor” dedi.

HASTANELER MEZARLIĞA DÖNÜŞTÜ

Khan, “Kadınlara cinsel saldırıda bulunuluyor. İşgal güçleri kadınlara, ‘Keşmir artık bizim, siz de bizim malımız, savaş ganimetimiz olacaksınız’ diyerek tehdit ediyorlar. Bölgenin iletişimi tamamiyle kesilmiş durumda. İnsanlar sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinden çıkamıyorlar. Gıda ve su sıkıntısı dayanılmaz durumda. İlaç yok, sağlık imkanına ulaşamıyorlar. Bu nedenle, hastaneler mezarlıklara dönüştü” dedi.

900 BİN HİNDU ASKER CEMMU KEŞMİR’DE

Uluslararası toplumun Hindistan hükümetine baskı uygulayarak “insanlık dışı” sokağa çıkma yasağını sona erdirme çağrısı yapan Khan, “Bölgede bir soykırım mevcut. Artık Hindistan bir savaş suçu işlemektedir. Bölge açık bir toplama kampına dönüşmüş durumda. Hindistan uluslararası hukuku Cenevre Konvansiyonu’nun 4. maddesini ihlal ediyor. Bölgeyi yasa dışı şekilde ilhak ettiler. 5 Ağustos öncesi 700 bin Hindistan askeri bulunurken, şuanda Hindistan işgali altındaki Keşmir’de 900 bin asker mevcut durumda. Bu dünyadaki birçok ülkenin ordusunun toplam asker sayısından fazla” dedi.

  • 2,5 milyar insan risk altında
  • Modi hükümetinin açıkça Pakistan’a saldırı tehditleri savuruşuna ve Hindistan savunma bakanının “nükleer güç” kullanacaklarına ilişkin açıklamasına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Sardar Masood Khan, “Açıkçası bölge bir savaşa doğru gidiyor. Kesinlikle önlenmeli. Eğer bir savaş başlarsa ve bu bir nükleer savaşa dönüşürse bilim adamlarının yaptığı öngörülere göre, dünya üzerinde 2 buçuk milyar insan bundan etkilenecek” dedi.
  • Anlaşmazlık İngiltere’nin mirası
  • Keşmir sorunu, İngiliz sömürgesinden kurtulan Hint Yarımadası’nda Pakistan ve Hindistan’ın iki ayrı ülke olarak Ağustos 1947’de bağımsızlıklarını ilan etmesiyle başladı. İngiltere, bölgenin demografik ve coğrafi yapısını gözetmeksizin iki ülkenin sınırlarını çizdi. Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bölgeler Pakistan’a, Hinduların yoğun yaşadığı yerler ise Hindistan’a bırakıldı.

#Pakistan
#Hindistan
#KEşmir
#Abluka
#İşkence
5 yıl önce