|

Komünist lider öldürüldü

Filipinler'in güneyindeki Mindanao adasında faaliyet gösteren Yeni Halkın Ordusu'nun (NPA) lideri öldürüldü. 57 yaşındaki Leoncio Pitao'nun beraberindeki bir militanla öldürüldüğü belirtildi.

Yeni Şafak
17:10 - 29/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 14:16 - 29/06/2015 Pazartesi
AA
Gündem
Gündem

Filipinler ordusu yaptığı açıklamada, örgütün Davao kentinin kırsal kesimlerinde güvenlik güçleriyle 20 dakikalık silahlı çatışmaya girdiği ve çatışmada Parago Sandoval olarak da bilinen 57 yaşındaki Leoncio Pitao'nun beraberindeki bir militanla öldürüldüğü belirtildi.



Çatışmanın ardından kaçan militanların izinin sürüldüğü, NPA mensubu iki isyancının daha öldürüldüğü açıklandı.



Doğu Mindanao Komutanlığı Sözcüsü Alberto Caber, Leoncio Pitao'nun ölümünün örgütte bir liderlik krizine yol açacağını söyledi.



Üst düzey bir komutanın ölümünün NPA'nın adadaki eylemlerini azaltmasına neden olmasını beklediklerini belirten Caber, sivillerin, militanların yerleri ve faaliyetlerini kendilerine bildirdiklerini kaydetti.



Ordu kayıtlarına göre, 14 Haziran tarihi itibariyle Doğu Mindanao bölgesinde bu yıl içinde 38 NPA isyancısı öldürüldü. Haziran ayı başında örgütün üst düzey yöneticilerinden Adelberto Silva tutuklanmıştı.



Filipinler'de Komünist Parti'nin silahlı kanadı olan Yeni Halkın Ordusu, 1969'dan bu yana silahlı eylemler düzenliyor. Asya'nın en uzun soluklu direniş hareketlerinden biri olarak kabul edilen örgütün kanlı eylemlerinde binlerce kişi hayatını kaybetti. Taraflar arasında devam eden barış görüşmeleri, hükümetin tutuklu isyancıları serbest bırakmayı reddetmesi üzerine Şubat 2013'te sona ermişti. Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, bu ayın başında örgütle yeniden müzakereye açık olduğunu açıklamıştı.



#filipinler
#filipinler komünist lider
#Alberto Caber
#Leoncio Pitao
9 yıl önce