|

Merkel: İslam karşıtlarının peşinden gitmeyin

Merkel, İslam karşıtı PEGIDA hareketine tepki gösterdi: "Pazartesi günleri ‘Halk biziz’ çağrısıyla yürüyorlar. Bu tür gösterilere katılan herkese şu söylüyorum: Size bu çağrıyı yapanların peşinden gitmeyin, Çoğu zaman kalplerinde ön yargılar, soğukluk ve hatta nefret var" dedi.

10:34 - 31/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 11:35 - 31/12/2014 Çarşamba
AA
Almanya Başbakanı Angela Merkel, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı "Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" (PEGIDA) hareketinin üyelerine tepki göstererek “Pazartesi günleri ‘Halk biziz’ çağrısıyla yürüyorlar. Bunu söylerken gerçekte şunu kastediyorlar: Sizler, ten renginiz ya da dininiz nedeniyle buraya ait değilsiniz” dedi.


Merkel, televizyonda yayınlanan yeni yıl mesajında, ''Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar” (PEGIDA) hareketini isim vermeden eleştirdi, ırk ve din ayrımı yapmakla suçladı. Vatandaşlara seslenen Merkel, bu hareketin söylemlerinin peşinden gidilmemesini istedi.


Dresden kentinde geçen hafta yaklaşık 17 bin 500 göstericiyle yürüyüş düzenleyen ve diğer kentlerde de benzer oluşumlara örnek olan PEGIDA’ya tepki gösteren Merkel, şunları kaydetti:


"Pazartesi günleri ‘Halk biziz’ çağrısıyla yürüyorlar. Bunu söylerken gerçekte şunu kastediyorlar: Sizler, ten renginiz ya da dininiz nedeniyle buraya ait değilsiniz. Bu tür gösterilere katılan herkese şu söylüyorum: Size bu çağrıyı yapanların peşinden gitmeyin! Çoğu zaman kalplerinde ön yargılar, soğukluk ve hatta nefret var!”


Merkel, yabancı düşmanı ve göçmen karşıtı söylemleri eleştirirken, nüfusu yaşlanan, dijital devrime ayak uydurması gereken Almanya’nın, göçmenlere ihtiyacı olduğuna işaret etti. Merkel, “Almanya’ya göçmen olarak gelenler, hepimiz için bir kazançtır” ifadesini kullandı.


IŞİD'le mücadeleye destek


Yeni yıl mesajında dış politika konularına da değinen Merkel, Almanya’nın IŞİD tehdidiyle mücadeleye destek vermeye devam edeceğini kaydetti.


Merkel, “Bu terör örgütü, Suriye ve Kuzey Irak’ta şiddetle hüküm sürme çabasında ve aynı zamanda burada değerlerimize karşı tehdit oluşturuyor. Özgür dünya buna karşı duruyor” şeklinde konuştu.


Suriye’deki iç savaş ve Irak’ta çıkan çatışmaların, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mülteci akınını da beraberinde getirdiğini vurgulayan Merkel, ölümden kaçanlara yardım edilmesi, mülteci olarak kabul edilmeleri gerektiğini söyledi.  


Almanya’nın bu konuda sorumluluk üstlendiğini belirten Merkel, şunları kaydetti:


“Bir süre önce bana anlatılan bir yaşam öyküsü var, artık Alman vatandaşı olmuş bir Kürt hakkında. Yıllar önce çok zor şarlar altında Irak’tan kaçmış. Almanya’da kendisi için en önemli olan şeyin, çocuklarının burada herhangi bir korku duymadan büyüyebilmeleri olduğunu söylemiş. Bu belki de ülkemiz hakkında yapılabilecek en büyük iltifat: Baskılar altında yaşamış olanların çocuklarının ülkemizde korku duymadan büyüyebilmeleri.”


Merkel, 25 yıl önce Doğu Almanya’da komünist rejime karşı sokağa çıkan halkın da çocuklarının korku altında büyümemesi için, demokrasi ve özgürlükler için mücadele ettiğini ve bunda başarıya ulaştıklarını kaydetti.
#PEGIDA
#Almanya
#İslamofobi
#göçmen karşıtlığı
#Almanya'daki Türkler
#Türk diasporası
#Angela Merkel
9 yıl önce