|

11 büyük projeyle 2018’e hızlı giriyor

Altyapısı güçlenen Antalya, yeni yatırımlar için cazip hale geldi. Şehirde değeri 4.5 milyar lira olan 11 büyük proje inşa ediliyor. GYODER tarafından hazırlanan raporda; kentte yatırım yapılabilecek alanlar; turizm sektörünün yanısıra inşaat, sanayi, tarım, ihracat ve yatçılık olarak sıralanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2017 Pazar
Güncelleme: 00:40 - 17/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
Antalya 4.5 milyarlık yatırımla yeniden yabancı çekecek
Antalya 4.5 milyarlık yatırımla yeniden yabancı çekecek

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği GYODER’in, gelişen kentlerin yatırım fırsatlarını sektör temsilcileri ile buluşturmak amacıyla hayata geçirdiği ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nin 9’uncusu Antalya’da yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirvede Antalya için hazırlanan “Yatırım Alanları Vizyonu” raporu açıklandı.

Raporda; büyük projelerle altyapısı güçlenen Antalya’da, turizm sektörünün yanı sıra, inşaat, sanayi, tarım, ihracat ve yatçılığın, yatırım yapılabilecek sektörler arasında yer alacağı belirtildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, şehirde değeri 4.5 milyar lira olan 11 büyük proje ile 2018’de hem yabancıya konut satışlarında hem de turizmde yeniden zirveye oturacaklarını söyledi.

NÜFUS ARTIŞ HIZI YÜKSEK

19 ilçesinde doğal sit alanı bulunan Antalya’nın 2 milyon 328 bini aşan nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 5’inci şehri olduğunu kaydeden GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, Antalya’da 2015-2016 yılı arasındaki yıllık nüfus artış hızının Türkiye nüfus artış hızının üzerinde yer aldığını söyledi. Yetgin, raporda yer alan diğer detayları ise şöyle sıraladı; Kentte bugün 54 bin 755 yabancı yaşıyor. Nüfusun yüzde 28,97’sini 25 yaş altı oluşturuyor. 25-65 yaş arası nüfus yüzde 63,37, 65 yaş üstü ise yüzde 7,66. Okuma yazma oranı yüzde 97.44 olan kentte 77 binin üzerinde lisans öğrencisi bulunuyor. Antalya’da ekonomik hayat büyük oranda ticaret, tarım ve turizme dayalı. Türkiye genelindeki 3 bin 641 adet turizm işletmesi belgeli konaklama tesisinin yüzde 20,74’ü Antalya’da bulunuyor. Tesis doluluk oranı da yüzde 47,6.

İYİ TARIMDA GELECEK VAR

Akdeniz Bölgesi’nde ihtisas dışı kredilerden sonra en fazla rağbet gören kredi türünün tarım kredisi olduğuna dikkat çeken Yetgin, “Yaklaşık 10 milyar liralık kredi kullanıldı. Bu talepte, Antalya’da yer alan iyi tarım uygulamaları etkili oldu. Mega projelerle altyapısı güçlenen Antalya’da, turizm sektörünün yanı sıra, inşaat, sanayi, tarım, ihracat ve yatçılığın, yatırım yapılabilecek sektörler arasında yer alacağı, Rusya krizi nedeniyle azalan turist sayısının yeniden artacağı öngörülüyor. Tarımsal potansiyel ve ekonomik uygunluk açısından Türkiye tarımında önemli bir yere sahip olan Antalya’nın, iyi tarım uygulaması ile tarımda sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğini sağlaması bekleniyor” dedi.


'Yabancılar' Antalya’dan vazgeçmiyor

Türkiye’ye giriş yapan 25,3 milyon turistin yüzde 23’ü Antalya’da konaklıyor. 2017 yılı ekim ayı itibarıyla ilde yabancıya satılan konut satısı 3 bin 838 olarak hesaplanıyor. Antalya bu rakamla İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Kruvaziyer ve yat limanı projesine 905 milyon lira yatırım yapılacağını belirten Başkan Menderes Türel, bu projenin yıllık 122 milyon lira gelir getireceğini söyledi. Antalya’ya kurulacak film platosu projesi kapsamında tema park alanına 665 milyon lira, film stüdyo alanına 180 milyon liralık yatırım yapılacak. Film platosunun 5 yılda 210 milyon lira, doğal yaşam alanının ise 500 milyon lira gelir getirmesi ve 10 bin kişilik istihdam oluşturması bekleniyor.

Antalya’nın dev projeleri

Boğaçay Projesi, marina, Kruvaziyer ve Yat Limanı Projesi, Film Platosu ve Doğal Yaşam Alanı, Taşkın Önleme ve Özel Proje Alanı, Konyaaltı Sahil Projesi, Tünektepe ve Teleferik Projesi, Antalya Cami ve Türk İslam Medeniyetleri Müzesi, III. Etap Raylı Sistem Projesi, Kepezaltı Kentsel Dönüşüm, Balbey Kentsel Yenileme Projesi, Doğu Garajı Kültür ve Ticaret Merkezi Projesi, Güneş Enerji Santrali Projesi, Kızıllı Entegre Katı Atık Tesisi.


Kentsel dönüşüm için kazmayı vurdu

Zirvede bir de kentsel dönüşüm paneli düzenlendi. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Sur Yapı olarak Türkiye’nin yeniden yapılanma, değişim, dönüşüm atağında sadece elimizi değil gövdemizi de taşın altına koyarak ilerliyoruz. Her alanda dönüşüm yapmamız gerekiyor ama en önemli ve acil ihtiyaç duyduğumuz değişimi yaşam alanlarımızda yapmamız gerekiyor. Çünkü deprem riski nedeniyle zaman çok hayati, çok değerli. Bu bakış açısı ve vizyonla Antalya’yı seçtik. Burada, 70 bin kişinin yaşayacağı dev bir kentsel dönüşüm projesi inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.

#Türkiye
#Proje
#Antalya
#Yabancıya Konut
6 yıl önce