|

Afrika Birliği ile yeni yol haritası

Türkiye Afrika kıtasında uzun yıllardır sürdürdüğü 'kazan-kazan' anlayışına dayalı ticari ve yatırım ilişkilerini yeni bir boyuta taşımayı amaçlıyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ülke ve talep bazlı bir süreci başlatarak Afrika Türkiye ilişkilerinde yeni bir yol haritası çizeceklerini söyledi.

Murat Palavar
04:00 - 12/10/2018 Cuma
Güncelleme: 01:15 - 12/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye-Afrika 2. Ekonomi ve İş Forumu kapsamında yeni yol haritası belirlendi.
Türkiye-Afrika 2. Ekonomi ve İş Forumu kapsamında yeni yol haritası belirlendi.

Türkiye, Afrika Birliği ile proje bazlı bir işbirliği süreci başlatıyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye-Afrika 2. Ekonomi ve İş Forumu kapsamında Afrika Birliği Komiseri Victor Harrison ile yaptıkları görüşme sonrasında yeni yol haritası belirlediklerini söyledi.

ÜLKE VE TALEP ODAKLI YAKLAŞIM

Pekcan, “Kendileriyle şöyle bir mutabakata vardık: Afrika Birliği olarak, ülke bazlı ve talep odaklı bir çalışma yapacaklar ve bize sunacaklar. Şu yörede şu yatırıma, bu yörede bu yatırıma ihtiyaç var... Ve biz onları irdeleyeceğiz bu konuda potansiyel yatırımcı olan şirketlerimize ulaştıracağız ve onların karşılıklı yatırımını ve ticaretini destekleyeceğiz” dedi.

KAZAN KAZAN FORMOLÜ

Pekcan, Türkiye'nin Afrikalı dostlarıyla ilişkilerine her zaman kazan-kazan açısı ile yaklaştığını aktardı. Türkiye'nin bu noktada geliştirilecek her türlü faaliyete destek vereceğini aktaran Pekcan, aynı kararlılığı Afrikalı dostlarında da gördüklerini bildirdi. Pekcan, bu görüş ortaklığının daha fazla ticarete ve refaha dönüştürülmesi konusunda hemfikir olduklarını kaydederek, şimdi el ele vererek bu amaç doğrultusunda daha fazla çalışma zamanı olduğunu vurguladı.

2 BİN 500 İŞ ADAMI GÖRÜŞTÜ

Bakan Pekcan, bugün yaklaşık 2 bin 500 iş adamının karşılıklı görüşme şansı bulduğunu, yarın da bu görüşmelerin süreceğini belirterek, "Bugün ayrıca Afrikalı kardeşlerimiz projeleri somut olarak anlatma imkanı buldu. Bu oturumlar vesilesiyle yeni projelere ilişkin bilgi alışveriş yapıldı. İş birliği imkanları değerlendirildi" ifadelerini kullandı.

  • Yeni nesiller için
  • Afrika Birliği Komisyonu Ekonomik İşler Komiseri Victor Harrison da sürdürülebilir kalkınma yolunda ilerlenilmesi gerektiğini aktararak, “Afrika özel sektörü ve Türkiye özel sektörü arasında bir ortaklık gerekiyor. Afrikalıların; yatırımların aktörü, kalkınmanın aktörü olması lazım. Yatırımların insana saygı göstermesi lazım. İnsan, kalkınmanın aktörüdür. Kaynaklarımızı düşünmemiz gerekiyor. Elimizdeki kaynakları kullanmaya hakkımız var ama gelecek nesilleri düşünme yükümlülüğümüz de var” şeklinde konuştu.
  • Harrison, 2018’in Afrika ve Afrika Birliği için “yolsuzlukla mücadele ve kayıtsız para akışlarıyla mücadele senesi” olduğunu belirterek, “Dün 2 bin 500 katılımcı vardı. Bugün de katılımcı sayısı artacaktır” dedi.
#Afrika
#Türkiye
6 yıl önce