|

Daire fiyatına eğitim

Özel üniversiteleri seçen öğrenci sayısı geçen yıla göre 11 bin kişi arttı. Ancak bu üniversitelerin öğrenim ücretleri cep yakıyor. Birçok dalın ailelere 4-5 yıllık maliyeti daire fiyatını bile geçiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/08/2015 Friday
Güncelleme: 21:06 - 13/08/2015 Thursday
Yeni Şafak

Gençlerin büyük bir emek ve umutla sınavlarına girdiği yüksek öğretim kurumlarının bu yılki kayıtları tamamlandı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) verilerine göre; devlet üniversitelerinin 4 yıllık lisans programlarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı geçen yıla göre 8 bin kişi artışla 283 bin 802 kişiden 298 bin 774'e çıktı.



ÖZELE DAHA FAZLA KAYIT VAR


Özel üniversitelere kayıt olan öğrenci sayısı ise 11 bin kişi arttı. 2014 yılında özel üniversitelerin ön lisans programlarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı 50 bin 786 'dan 2015 yılında 65 bin 715'e yükseldi. 2 yıllık yüksek okullarını tercih edenlerin sayısı ise yüzde 26 oranında arttı.



FİYATLAR EL YAKIYOR


Ancak geleceği parlak olarak ön görülen fakültelerin özel üniversitelerdeki fiyat oranları da ona göre yüksek seyrediyor. Tıp, Hukuk, Mühendislik Fakülteleri yüksek ücretlendiriliyor. Tıp fakültesinin ortalama 1 yıllık öğrenim ücreti 27 bin ile 47 bin arasında değişiyor. Hukuk fakültesinde öğrenim görmek isteyen öğrenciler 25 ile 30 bin lirayı, Mühendislik fakültelerinde ise 20 bin ile 27 bin arasında bir parayı gözden çıkarması gerekiyor. Özel üniversitelerin İngilizce hazırlık programlarından yararlanmak isteyen öğrenciler ise 14 bin ile 20 bin arasında değişen ücreti ödemek zorundalar.



4-5 YILLIK ÜCRET DAİRE FİYATINI AŞIYOR


Birçok dalın ailelere 4-5 yıllık maliyeti daire fiyatını geçiyor. Lisans programına kayıt yapan bir öğrenci yıllık ortalama 15 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda. Özel üniversitelerin lisans programlarına kayıt olan 72 bin 927 kişi özellere 1 milyar 93 milyon 905 bin lira gelir sağlıyor.



2 yıllıkta özeller devleti 9'a katladı


Üniversiteye yerleşme rakamlarını Yeni Şafak'a değerlendiren Vakıf Üniversiteleri Birliği İletişim Direktörü Nur Sarıkaya, özel üniversitelerin 2 yıllık ön lisans programlarında öğrenimdeki artışın yüzde 26 olduğunu fakat devlet üniversitelerinde yüzde 3'te kaldığını belirtti. Üniversitelerin ön lisans programlarına ağırlık vermesini sektörlerin ihtiyacı olan ara kademe profesyonel eleman eğitimine önem verildiğinin göstergesi olduğuna işaret etti. Sarıkaya ayrıca Türkiye'de 48 bin yabancı öğrencinin öğrenim gördüğünü sözlerine ekledi.



Özelin kalitesi de artıyor


Türkiye'deki vakıf üniversitelerinin sadece niceliksel olarak değil niteliksel olarak da büyük bir ivme kat ettiğini belirten Vakıf Üniversiteleri Birliği İletişim Direktörü Nur Sarıkaya, “Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamalarına Türkiye'den giren 10 üniversiteden 5'i vakıf üniversiteleri olmaktadır" dedi. Sarıkaya bu faktörün vakıf üniversitelerinin sistem içinde kalite ortalamasını gösterdiğini sözlerine ekledi.



2 bin lira burs imkânı


Özel Üniversiteler, ilk 100'e giren öğrencilere aylık 2 bin liraya kadar burs imkanı sağlarken aynı zamanda başarılı öğrencilere yüzde 100 öğrenim ücretlerini karşılıyor. Devlet üniversitelerinde sağlanan burs hakkından neredeyse 2 kat daha yüksek burs veren özel üniversiteler, ayrıca sınavda ilk 250 ile 1000 arasına giren öğrencilere yüzde 50 burslu öğrenim hakkı ve aylık 500 ile bin lira arasında burs sağlıyor.





#vakıf üniversiteleri
#özel üniversiteler
#Vakıf Üniversiteleri Birliği
9 years ago