|

Enflasyon hızlı düşecek

Gıda fiyatlarının yılın ikinci yarısında enflasyonu aşağı çekebileceğini söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonda özellikle 2016 yılında çok daha hızlı bir düşüş görebiliriz” dedi. Bakan Şimşek, TL’nin değer kazanma ihtimalinin de yüksek olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
04:00 - 29/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:10 - 28/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun gıda fiyatlarının etkisiyle yılın ikinci yarısında düşüş trendini koruyabileceğini belirterek, “Enflasyonda özellikle 2016 yılında çok daha hızlı bir düşüş görebiliriz” dedi. Forum İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Şimşek, TL'nin seyrini değerlendirdi. Şimşek, şunları söyledi: "TL'nin reel olarak orta-uzun vadede değer kazanma ihtimali yüksek. Piyasadaki oynaklık ABD'den gelecek verilere göre artabilir de azalabilir de ama TL aşırı değerli değildir." Enflasyon konusuna da değinen Şimşek, "Gıda fiyatları enflasyonu aşağı çekecektir, Baz etkisi olumlu, iç talep ılımlı, emtia fiyatlarında bir düşüş söz konusu, bir de iyi bir tarım yılı olması halinde gıda fiyatlarının etkisiyle yılın ikinci yarısında düşüş trendini koruyabilir" dedi.



DIŞ VARLIKLAR 191 MİLYAR


Hane halkının 191 milyar dolar net dış varlığı olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, “Devletinki 35 milyar dolar. Ama ülkenin net dış varlıklarına baktığınız zaman net dış yükümlülükler çok daha yüksek. O da reel sektörün yatırımları finanse için aldığı borçtan kaynaklanıyor” dedi.



DÖVİZ BORCU DÜŞÜK


Özel sektör yatırımlarında çok ciddi bir artış olduğunu, bunun da bir miktar döviz borcunu artırdığını belirten Şimşek, "Biz bunların analizini iyi yaptık. Türkiye'deki firmaların yüzde 63'ünün hiç döviz borcu yok. Geriye kalanların büyük bir kısmının ya turizm ya da ihracat geliri var” dedi.



HARCAMA REFORMU YAPACAĞIZ


Seçim sonrasın dayanıklı tüketim malları ve genel anlamda yatırımlarda artış ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Bakan Şimşek, gelir vergisi reformunun ise Meclis'te olduğunu anlattı. Harcama reformu yapacaklarını açıklayan Şimşek, bundan kasıtlarının kamu mali yönetim ve kontrol anayasasının güncellenmesi olduğunu, Kamu İhale Yasası'nın gözden geçireceklerini bildirdi.



YATIRIMA 50 MİLYAR $


Rekabet açısından da hızlı tren demiryolları ile Türkiye'yi örmeleri gerektiğini vurgulayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek yıllarda en az 45-50 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını, hızlı tren ağını en az 10 bin kilometreye çıkaracaklarını ifade etti. Bakan Şimşek, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda ikinci pisti yapma çabası içinde olduklarını sözlerine ekledi.





#Mehmet Şimşek
#enflasyon
#fiytlar
9 yıl önce