|

Gayrimenkul Borsası haziranda halka açılıyor

Gayrimenkulde dijital devrim haziranda başlıyor. Vatandaş, tapuya dair her türlü bilgiyi Gayrimenkul Borsası (GABORAS) üzerinden ilk dönem ücretsiz öğrenebilecek. GABORAS Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, sistem üzerinden üç ay sonra alım-satım ve kiralamalara da başlayacaklarını söyledi.

Mine Açar
04:00 - 5/05/2019 Pazar
Güncelleme: 01:20 - 5/05/2019 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

MÜSİAD ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle kurulan Gayrimenkul Borsası’nda (GABORAS), ilk işlemler için geri sayım başladı. Tapuya dair her türlü bilgiyi vatandaş 26 gün sonra GABORAS.com.tr’den tek bir zeminde takip edecek. Halkın kullanımına sunulacak hizmet ile satın almak istenilen, satılacak ya da mevcut tapu hakkındaki güncel veriler tapuya özel borsadan öğrenilebilecek. GABORAS Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun, Türkiye’deki tüm gayrimenkullerin tek tek check-up’larını çektiklerini söyledi.

Altun, “184 milyon tapuya yönelik bilgiyi GABORAS’ın dijital devrim olarak nitelendirdiğimiz altyapısıyla haziranda halkın kullanımına açacağız. Bilgiye 20 saniyede 6 dilde ulaşılabilecek. Senelik 4 milyon kullanıcıya hizmet verebileceğiz. Bunun 2,5 milyonu tapu satışı, 1,5 milyonu da kiralama” bilgisini verdi. Sistem kısa sürede imalattaki gayrimenkullerin inşa aşamaları hakkında da bilgi sunabilecek.


BELLİ BİR SÜRE ÜCRET YOK

Altın, tapu borsasının bilgi kirliliğinden uzak, şeffaf, çok dilli ve en ileri teknolojik imkânlarla hizmet vereceğini aktardı. Türkiye’nin en büyük sektöründe bilgileri bir araya getirmenin kolay olmadığını ama bunu başardıklarını belirten Kurtuluş Altun, “Vatandaş buradan kaynak temini, beyan kontrolü, anlık tapu takibi, anlık toplu değer haritaları, anlık noktasal değerlere ulaşabilecek. Tapu takip sistemini yıl sonuna kadar ücretsiz vereceğiz. Vatandaş mevcut gayrimenkulüyle ilgili güncel verileri de dilerse düzenli olarak cep telefonundan SMS yoluyla takip edebilecek. Bunun için ise sisteme kayıt yaptırıp bu hizmeti cep telefonu üzerinden talep etmesi gerekecek” dedi. Altun, vatandaşın Türkiye’nin neresinde bir gayrimenkulü varsa bunu sisteme tanımladığı anda gayrimenkulüne özel fırsat ve tehdidler hakkında düzenli bilgi sahibi olacağını da aktardı.

İKİNCİ AŞAMA ALIM SATIM VE KİRALAMA

Alım satım, vatandaşlık, kiralama ve kiraya verme konularında da hizmet verecek Gayrimenkul Borsası’nda bu aşama üç ay sonra başlayacak. Güvenli alım satım platformu olmazsa olmazlar arasında. Altun, “Biz gayrimenkul satış vaadi sözleşmesini hemen alacağız. Ama gayrimenkulün satışını hemen yapmak istemiyoruz. En az 3 ay yani bir çeyrek kadar gayrimenkulle ilgili bilginin müstakbel alıcıya verilmesini istiyoruz. Bunun doğrusu 8 çeyrektir. Emlakçının ve müteahhidin denetlenmediği bir alanda güvenli alım satımdan ve kiralamadan bahsetmek mümkün değil. GABORAS, Türkiye’de ilk kez alıcının yanında bir sistem. Özellikle de yabancılar için” dedi. Sistemin güvenli alım satımı sağlaması sigortayla mümkün olacak. Altun, dünyanın en büyük sigorta gruplarından biriyle bütün süreçleri sigortalama üzerine konuştuklarını, emlakçının lafının bile sigortalanacağını söyledi.

  • MENKULLEŞTİRME 2021’DE
  • Her sözün sigortalanması güvenli alım satımı oluşturacak. Alım satım ve kiralamalarla da endeksler oluşacak. Endeksler ise GABORAS’ı son aşama olan menkulleştirmeye hazırlayacak. Altun, GABORAS ile birlikte hazırlanılan Gayrimenkul Kıymetler Borsası’nın 2021’den sonra devreye alınabileceğini dile getirdi. Bu konunun gerekçesini ise şöyle özetledi: “Çünkü öngörümüze göre 8 çeyrek boyunca yapılacak güvenli alım satımlar bizi güvenli değerlere ulaştıracak. Bir de bu işin birçok kurumu ilgilendiren yasal alt yapı değişiklikleri var. Onların tümü tamamlandığında tapular menkulleşip ekonomiye tekrar tekrar kazandırılabilir.” Altun, menkulleştirmeyle birlikte ihracat potansiyelinin artacağına, İSEDAK ülkeleri olmak üzere 78 ülkeye ihracat kapasitesinin artacağına da dikkat çekti.
#GABORAS
#İshak Kurtuluş Altun
5 yıl önce