|

Güçbirliğiyle devler listesine

Türkiye’nin tarım ülkesi olmasını sağlayan en önemli unsur şüphesiz ki çiftçiler. Türk çiftçisinin ortak gücü ise kooperatifler. Kooperatif birlikleri çatısı altında yapılan güçbirliği çiftçileri sanayi devleri arasına soktu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan, 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 6 kooperatif birliği yer aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2018 Pazar
Güncelleme: 00:38 - 10/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Çiftçi iSO 500 liginde
Çiftçi iSO 500 liginde

İSO'nun açıkladığı sıralamada Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) iştiraki Konya Şeker 43. sırada yer aldı ve kendi performansını artırarak sürdürdü. Konya Şeker'in takipçisi Kayseri Şeker 99. sırada yer aldı. İSO'nun açıkladığı ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içinde Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakyabirlik),113. sırada yer aldı. Listede Tarım Kredi Yem Sanayi ise 153. sırada yer alırken Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği iştiraki Gübretaş ise kendine 226. sırada yer buldu.

KONYA ŞEKER SEKTÖRÜN LOKOMOTİFİ

Listede en başta yeralan Konya Şeker bir başarı hikayesi olarak dikkatleri çekiyor. Firma bir çiftçi kooperatifi iştirakinin, Türkiye’nin tarımsal sanayi devine dönüşmesinin öyküsünün en canlı göstergesi durumunda.1954’te üretime başladı. Şirketin büyük hissedarı, 46 bin üreticinin ortak olduğu Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi.

2000’li yıllara kadar sadece tek kalem kristal şeker üreten Konya Şeker, bugün bir gıda devi oldu.Konya Şeker'in ardından sıralamada en yukarıda yer alan kurum Kayseri Şeker. Kurum 2017 yılı cirosu Bir milyar 354 milyon 161 bin TL olarak açıkladı. Kuruluşun sektörde önemli bir yeri var. Son yıllardaki çalışmalarıyla ilerleme kaydeden kurum Türkiye’deki şeker sektörünün ayakta kalması konusunda önemli bir rol üstlendi.

Trakyabirlik, üretici birlikleri klasmanında liste başı sıralamasında 3. sırada yer alıyor. Kuruluş yıllarından günümüze kadar hızlı ve istikrarlı bir gelişme gösteren Trakya Birlik’in kuruluşunda 3 olan Kooperatif sayısı bugün Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde faaliyetlerini sürdürmekte olan 48 kooperatife yükselmiş durumda. Trakya Birlik ülkemizde üretilen ayçiçeğinin yılda ortalama % 30 - % 50 sini satın alıyor. Kuruluş yıllarında ortaklarından ve ayçiçeği üreticilerinden aldığı ürünleri depolayıp, uygun fiyat bulduğunda satan kuruluş, ortak ürünlerini değerlendiren, ayrıca üreticinin tohum, gübre, zirai araç-gereç, gibi ihtiyaçlarını karşılayan birlik olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

ANADOLU YEMİNİN ÜRETİCİSİ

Üretici kooperatifleri listesinin dördüncü sırasında Tarım Kredi Yem Sanayii geliyor. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Yem Fabrikaları adında faaliyetlerine başlayan kurum "Tarım Kredi Yem" adı altında birleşti. Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine bağlı 12 yem fabrikası tek çatı altında faaliyetlerini sürdürüyor. 2013 yılında tescil edilen Tarım Kredi Yem, ana hissedarı Tarım Kredi Kooperatifleri olmakla birlikte çok ortaklı anonim şirket durumunda.

  • Gübrede Türk imzasını taşıyor
  • Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği iştiraki Gübretaş listede 226. sırada kendine yer buldu. Yüzde 75'nin Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği'ne ait şirketin yüzde 25'de halka açık bir durumda. Yılda 985 bin ton katı gübre üretme kapasitesine sahip şirket, 100 bin ton sıvı ve toz gübre üretiyor. 2 limana sahip şirketin satış noktası 2 bin 755. Şirket İran ve Ortadoğu’nun en büyük gübre üretim tesislerinden biri olan Razi Petrokimya'nın sahibi.
#İstanbul Sanayi Odas
#Türkiye
#Tarım
6 yıl önce