|

Hasta Adam artık Avrupa

İngiltere ve dönemin süper güçlerinin Osmanlı’yı paylaşma gerekçeleri olan ‘Hasta Adam’ terimini Başbakan Ahmet Davutoğlu bu sefer Avrupa için kullandı. Başbakan ayrıca Türkiye’nin AB üyeliğinin Brüksel’in derdine derman olabileceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2015 الأربعاء
Güncelleme: 21:11 - 20/01/2015 الثلاثاء
Yeni Şafak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye ekonomisinin son 12 yılda istikrarlı bir büyüme performansı gerçekleştirdiğini belirterek “Londra ve İstanbul alternatiftir, Doğu ve Batı’nın bir araya gelmesi. Avrupa ancak bu iki gelenek bir araya gelirse, entegre bir Avrupa ekonomisi haline gelebilir. Türkiye ve İngiltere ekonomilerinin bir araya gelmesi Avrupa Birliği açısından da Brüksel açısından da bir çare olabilir” dedi. 

TÜRKİYE ÖNE ÇIKTI

Konuşmasında bir zamanlar Osmanlı için kullanılan “Hasta Adam” teriminin artık Avrupa için kullanıldığını söyleyen Davutoğlu, “Hasta Adam terimi Osmanlı’nın son dönemi için kullanılmakta iken 21. yüzyılın başında Avrupa için kullanılmaya başlandı” ifadesini kullandı.  İngiltere başta olmak üzere Rusya, Fransa ve Almanya’nın Osmanlı’yı paylaşma gerekçeleri olan Hasta Adam terimini bu sefer Davutoğlu kullanmış oldu. 21. yüzyılın başında Türkiye’nin öne çıktığını ifade eden Davutoğlu, “Çünkü, demokratik meşruiyet, siyasi istikrarın güven unsurunu aşılaması gibi son 12 yılda Türkiye’de öne çıkan unsurlar söz konusu” dedi. 

AB’YE ÜYE OLSAYDIK FARKLI OLURDU

Türkiye’de hükümetin ortaya koyduğu çalışmalar sonucu, 2014’ten bu yana bütçe açığının azaldığına işaret eden Davutoğlu, “2013 Türkiye için kritik bir yıldı ve 1.3 milyon yeni iş imkanı ortaya konuldu. Siz burada Avrupa’da ne kadar iş kaybı söz konusu olduğunu gördünüz. Avrupa Birliği'ndeki kriz olmadan önce Türkiye üye olmuş olsaydı Türkiye’deki ortaya koyulan iş imkanları çerçevesindeki buradaki zorluklar da azalmış olabilirdi” diye konuştu.

PETROL DEĞİL İNSAN

Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Borsa İstanbul ve Türk İhracatçılar Birliği'nce, düzenlenen, “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu”na hitap etti.  Başbakan Ahmet Davutoğlu, vize serbestisi konusunda Türkiye’nin ortaya koyduklarının önemini vurgulayarak, “Türkiye’nin kaynakları petrol ya da doğal kaynaklar değil insan kaynaklarıdır. Ve insanımız nereye istiyorsa serbest bir şekilde gidebilmeli. Afrika’ya açılmak istiyorsa bunu gerçekleştirebilmeli” dedi.

VİZE SORUNU DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin 65’ten fazla ülkeyle vize serbestisi anlaşması yaptığını anımsatan Davutoğlu, bu çalışmaların Türkiye’nin dinamizm içinde olması için yapıldığını ifade etti. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunu Avrupa Birliğinin tam anlamıyla anlamış olduğunu düşünmüyorum. Vize serbestisi konusunda Türkiye’nin ortaya koyduklarının çok çok önemli olduğunu düşünmekteyim. Ve bizler, bunu gerçekleştiriyoruz çünkü Türkiye’nin kaynakları, petrol ya da doğal kaynaklar değil insan kaynaklarıdır. Ve insanımız nereye istiyorsa serbest bir şekilde gidebilmeli. Afrika’ya açılmak istiyorsa bunu gerçekleştirebilmeli.”  

Yeni anlaşma için büyük adım

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Londra Borsası ile işbirliği anlaşmasının, Borsa İstanbul’un dünyada yapacağı anlaşmaların bir adımı olduğunu belirterek, “Borsa İstanbul, sermaye piyasalarımızın merkezi konumunda ve piyasaların geleceği açısından en önemli kurumumuz” dedi. Babacan, G-20 dönem başkanı olarak sermaye piyasalarına önem verdiklerinin altını çizerek, “Dönem başkanı olarak öz sermaye finansmanının önemli gündem maddelerimizden biri olduğunu deklare ettik. Borçluluk  dünyada en önemli problemlerden biri” dedi.


Londra Borsası ile işbirliği

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Borsa İstanbul ile Londra Borsası Grubu’nun (LSEG) yaptığı stratejik ortaklık anlaşmasının bir ilk adım olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Borsa İstanbul ile  Londra Borsası Grubu arasındaki stratejik anlaşmanın ilerleyen yıllarda daha da güçlenebileceğine işaret eden Turhan, “bölgenin tartışmasız merkezi olan İstanbul’u merkez haline getirip Türkiye’nin ekonomik gücünü bütün bölgenin potansiyelini yansıtır bir noktaya ulaştırmak için var gücümüzle çalışacağız” ifadelerini kullandı. 

#Ahmet Davutoğlu
#Hasta Adam
#Avrupa
٪d سنوات قبل