|

İsrail gazında sorun Kıbrıs

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME) Hidrokarbonlar Müdürü Dr. Sohbet Karbuz, Kıbrıs'ta münhasır ekonomik bölge sorunu çözülmeden Türkiye ve İsrail arasında yapılması planlanan doğalgaz boru hattı projesinin gerçekleştirilemeyeceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/07/2016 Pazar
Güncelleme: 02:44 - 31/07/2016 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye ile İsrail arasındaki olası boru hattı projesini değerlendiren Karbuz, projenin ekonomik olarak uygulanabilirliği olduğunu belirtti.



ÖNCE YATIRIM KARARI OLMALI


Karbuz, Akdeniz'deki Leviathan doğalgaz sahasının geliştirilmesi için öncelikle nihai yatırım kararının alınması ve proje finansmanının sağlanması gerektiğini belirterek, yapılacak alım-satım anlaşmasının ardından ortaya çıkacak doğalgaz fiyatının en önemli konu olacağını vurguladı. Yapılması planlanan boru hattının hukuki sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.



GÜNEY KIBRIS UZATABİLİR


Yarbuz, şunları kaydetti: “Güney Kıbrıs hiçbir şey söyleyemez çünkü; Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukukuna göre boru hattı yapılabilir' diye birçok haber görüyoruz. Doğru, boru hattını fiziki olarak engelleyemez, ama boru hattının geçmesi için iki şey yapılması lazım. Birincisi, devletler arası anlaşma imzalanmalı, ikincisi de çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) yapılmalı. Bunlar yapılırken özellikle Güney Kıbrıs ÇED'i eğer isterse uzatır, isterse 'Buralarda ben kendim sondaj yapacağım veya bazı alanlar korumaya tabidir' diyerek boru hattının yörüngesini değiştirebilir.


#OME
#Sohbet Karbuz
#Doğalgaz boru hattı
8 yıl önce