|

Kafkasya’ya yeni ticaret kapısı

MÜSİAD, 196’ncı irtibat noktasını Gürcistan’da açtı. Geniş bir katılımla açılışı yapılan MÜSİAD Tiflis Şubesi, Türk iş dünyası için Kafkaslara açılan yeni ticaret kapısı oldu. Gürcistan’a özel önem verdiklerini vurgulayan MÜİSAD Genel Başkanı Kaan, “Gürcistan ile ticaretimizi arttıracak ve üçüncü pazarlara birlikte açılamaya vesile olacak şekilde çalışacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2018 Salı
Güncelleme: 00:52 - 24/04/2018 Salı
Yeni Şafak
Türk iş dünyası için Kafkaslara açılan yeni ticaret kapısı oldu.
Türk iş dünyası için Kafkaslara açılan yeni ticaret kapısı oldu.

Gürcistan, Türkiye için önemli ticari fırsatları sunuyor. Avrupa Birliği ve Çin ile Serbest Ticaret Anlaşması bulunan ülkenin, ABD ile de Tercihli Ticaret Anlaşması var. Doğu komşumuz olan ve Kafkaslar ile Orta Asya’ya açılan önemli bir kapı konumundaki ülke ile Türkiye’nin üçüncü ülkelerde birlikte ticaret yapma potansiyeli de var. Bu potansiyelin farkında olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Gürcistan’da şube açtı.

YOĞUN TİCARET DÖNEMİ

Yurt dışındaki irtibat nokta sayısını 196’ya çıkaran MÜSİAD, Tiflis’te açtığı şubeyle faaliyet gösterdiği ülke sayısını 73’e çıkardı. Yoğun bir katılımla Tiflis Şubesi’nin açılışını yapan MÜSİAD ile Gürcistan İşverenler Konfederasyonu arasında iş birliği anlaşması da imzalandı. Açılış töreninde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türk iş dünyasının kapı komşusu olan Gürcistan ile stratejik işbirliği yapılabileceğini söyledi. Kaan, Gürcistan'ın Türkiye'nin kapı komşusu olduğunu hatırlatarak iki ülkenin ekonomik olarak birbirine bağlı olduğunu ifade etti. Kaan, “Burada ekonomik olarak para kazanmak gibi MÜSİAD'in bir misyonu yok, MÜSİAD hem bir ekonomik kuruluş, bir sermaye platformudur aynı zamanda da ülkeleri birbirine birleştiren ticaret diplomasisiyle birlikte gönülleri birleştirme özelliğimiz de var bizim” dedi. Türkiye'nin Gürcistan'la olan ekonomik ilişkilerini daha da genişletmek için bugün Tiflis'te bir ofisin açılışını gerçekleştirdiklerini dile getiren Kaan, Gürcistan ticaret odası yetkileri ile ticaretin artırılmasına ilişkin, Tiflis ziyareti kapsamında bir anlaşma imzalayacaklarını söyledi.

ÜÇÜNCÜ PAZAR VURGUSU

Türkiye'nin Gürcistan'a olan ihracat hacminin yaklaşık 210 milyon dolar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Kaan, "Gürcistan'ın ihracatını da artıracak şekilde aynı zamanda üçüncü pazarlarda dünyaya açılamalarına vesile olacak şekilde çalışacağız. Bizim amacımız bunu yaygınlaştırmaktır” diye konuştu. MÜSİAD Tiflis Ofisi Başkanı Özgür Yücel ise, Türk devletine ve MÜSİAD merkez yönetimine verdikleri destek için teşekkür etti.

EKONOMİK İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNİ SAĞLAYACAK

Yücel, MÜSİAD olarak Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamaya devam edeceklerini aktardı. Gürcistan ile güç birliğini daha sağlam noktaya taşıyabilecek bir çalışma başlattıklarını dile getiren Yücel, "Türk yatırımcıların Gürcistan'daki doğrudan yatırımı 1,5 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye, Gürcistan'ın en büyük ticari ortağıdır. Gürcistan ile ikili ticaret hacmimiz yaklaşık 2 milyar dolara ulaşmıştır” dedi. Yücel, bu rakamların artırılması için çaba sarf edeceklerini kaydetti. Türkiye ile Gürcistan hükümetlerinin özellikle son yıllarda yatırımcılar için olabilecek en iyi koşulları yarattığını vurgulayan Yazgan, devlet olarak iş adamlarını her zaman desteklediklerini belirtti.

“VAZGEÇİLMEZ BİR ORTAK”

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan da, iki ülke arasındaki dostane ilişkilerine değinerek "Gürcistan, Türkiye'nin kardeşi, komşusu ve vazgeçilmez ortağı ülkedir. Türkiye de Gürcistan'ın kardeşi, komşusu ve vazgeçilmez bir ortaktır" şeklinde konuştu. AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de konuşmalarında MÜSİAD Tiflis ofisinin Türkiye ile Gürcistan arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için son derece önemli olduğunu ifade etti.

  • MÜSİAD TİFLİS ŞUBESİ TÖRENLE HİZMETE ALINDI
  • Türk iş dünyasının Kafkaslara açılan yeni ticaret kapısı MÜSİAD Tiflis Şubesi’nin açılış töreni geniş katılım oldu. Açılış kurdelasını MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye’nin Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan, Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, MÜSİAD Tiflis Ofisi Başkanı Özgür Yücel, Gürcistan İşverenler Konfederasyonu Başkanı Elguja Meladze, MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Başkanı İbrahim Uyar, TİKA Tiflis Koordinatörü Hüseyin Şanlı, Türk ve Gürcü İşadamları Derneği (GÜRTİAD) Başkanı Celal Sancar birlikte kesti.

Gürcistan’a özel önem

MÜSİAD’ın Tiflis şubesinin açılışı vesilesiyle gala programı da düzenlendi. Burada da kornuşan MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Gürcistan’ın çok özel önem verdikleri ülkelerden biri olduğunu belirtti. Gürcistan’ın Türkiye için dost, komşu, stratejik ortak ve önemli bir ticaret partneri olduğunu vurgulayan Kaan, büyümeyi ve genişlemeyi sürdürdüklerini söyledi. Kaan, “Biz dünyanın en yaygın, en etkili sivil toplum kuruluşu ve güçlü bir sermaye platformuyuz” diye konuştu.

“TÜRKİYE DESTEKÇİMİZ”

Gala programında konuşan Gürcistan Ekonomik ve Sürdürebilir Kalkınma Bakanı Yardımcısı Giorgi Çerkezişvili de Gürcistan ile Türkiye arasında sadece ticari ve ekonomik ilişkilerin olmadığını, iki ülke arasında güçlü tarihi bağlar bulunduğunu kaydetti. Çerkezişvkili, “Türkiye, Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekliyor, her zaman Gürcistan’ın yanında. Gürcü halkı, bu desteği ve dostluğu hiçbir zaman unutmayacak” değerlendirmesinde bulundu.

#Kafkasya
#İş Dünyası
#MÜSİAD
6 yıl önce