|

Kışlık satışı havasını buldu

Bir önceki sene, kışlık ayakkabıları elinde kalan üreticiler geçtiğimiz hafta aniden bastıran soğukların ardından beklediği satış rakamlarını yakaladı. Son 10 günde bot ve çizme satışları yaklaşık 4 kat artarken, stoklar yüzde 10’a yakın eridi.

Murat Palavar
04:00 - 3/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 23:18 - 2/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
Kışlık ayakkabı stokları %10 eridi
Kışlık ayakkabı stokları %10 eridi

Soğuk havaların tüm yurdu etkilemesiyle birlikte kışlık ayakkabı talepleri zirve yaptı. Meteorolojinin soğuk hava uyarısı ile başlayan ve tüm yurdu etkisi altına alan hava kışlık bot satışlarını rekor kırdırdı.

Bir haftada stoklardaki kışlık ayakkabıların yüzde 10’u satıldı. Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkan Vekili Hüseyin Çetin bir haftada 4 milyon çift kışlık bot ve ayakkabının satıldığını söyledi. Geçtiğimiz yıl kurak geçen kışın ardından kışlık ayakkabılar üreticilerin elinde kalmıştı

YAZA DOĞRU FİYATLAR DÜŞER

Vatandaşlara bir iyi bir de kötü haberinin olduğunu söyleyen Çetin, sezon sonunu bekleyip istediği ayakkabıyı almayı bekleyenlerin bu yılki kışlıklardaki talep nedeniyle bulma şansının düşük olacağını kaydetti. Çetin, kurun düşmesiyle birlikte hammadde fiyatlarının düştüğünü bir kaç ay içinde fiyatlarda düşüş yaşanabileceğini kaydetti.

RUSYA PAZARI HAREKETLENDİRDİ

Hüseyin Çetin, özellikle Rusya’ya erken kar düşmesinin Türk ayakkabıcılarına geçilen bot siparişlerini arttırdığını kaydetti. Vatandaşlara soğuk havalarda kauçuk tabanlı botları tercih etmesi gerektiğini söyleyen Çetin, "Ayakkabının yere basan kısmının kauçuk olması çok önemli" diye konuştu

STOKLAR ERİDİ

Yılda 40 milyon çift bot ve çizme üretildiğini söyleyen Hüseyin Çetin, “Soğuk haftada satışlar hızlandı. Bot ve çizme stoku bir haftada yüzde 10'u tükendi. 4 milyon bot ve çizme bir haftada tükendi diyebiliriz” şeklinde konuştu.

  • Talep 4’e katlandı
  • Aymakoop Ayakkabıcılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Göl, soğukların aniden bastırmasıyla vatandaşların önceliklerini giyime vermeye başladığını söyledi. Kışlık ayakkabılara yaklaşık 4 kat ilginin arttığını söyleyen Göl, “Mağaza bazında günde 5- 8 arası bot çizme satılırken bu 20 30 çiftleri buldu” dedi.
#Hüseyin Çetin
#İstanbul
#Murat Göl
#Aymakoop
#TASEV
5 yıl önce