|

Kur artışı ABD’ye yarıyor

Dolar kurundaki aşırı hareketlilik masaya yatırıldı. EKK’ya sunulacak çalışmaya göre, ABD, dolardaki artışla dünya ekonomilerinin borçlarını kur yoluyla arttırıyor. Borcu yükselen ekonomilerden alacağını garantilemek için de petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarını düşürüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/03/2015 Pazar
Güncelleme: 19:12 - 28/03/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Ekonomi kurmayları son haftalarda dolar kuru üzerinde spekülatif hareketliliğin nedenleri ve gelişen ülke ekonomileri üzerine etkisini masaya yatırdı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na da (EKK) sunulacak çalışmada, dolar kurunun dünya piyasalarında artmasının sanıldığı gibi ABD ekonomisine olumsuz değil, aksine büyümesini artırıcı şekilde olumlu katkı sağladığı ortaya konuldu.



DÜNYAYI KENDİNE BORÇLANDIRDI


ABD'nin dünya piyasalarında dolar kurunun artışı ile 'enflasyon ihraç' ettiğini ortaya koyan ekonomi kurmayları, ABD'nin ayrıca dolar kurundaki artışla dünya ekonomilerini borçlandırırken, ekonomilerin çökmeyip parasını alabilmesi için de petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarını düşürme taktiği izlediğini ortaya koydu. Uzmanlar, ABD'nin ihracatının ekonomisine katkısının yüzde 12'ler seviyesinde olduğunu bunun da ekonominin büyümesinde fazla etkili olmadığına işaret ediyor. İthalat ağırlığı yüksek ülkenin dolar kurunun artışından ise olumsuz yönde etkilenmediğini ortaya koydular.



ENFLASYON İSTİKRARSIZLIĞI YÜKSELTECEK


Dolar kurunun dünya piyasalarında artmasının da ABD ekonomisine olumlu katkısı olduğu belirlendi. ABD'nin dolar kurunun artırılması ile dünya piyasalarına 'enflasyon ihraç' ettiğini ortaya koyan kurmaylar, enflasyonun gelişmekte olan ülkelerde istikrarsızlığı artıracağına dikkat çektiler.



Spekülasyon doları tetikledi


Dolar kurundaki artışla ABD'nin hem satarken hem de alırken kazanmış olduğunu dile getiren ekonomi kurmayları, “Böylece ABD kendisini büyütmek için dünyaya enflasyon ihraç ediyor. Enflasyonu da dolar kurunu yükselterek bilinçli bir şekilde gerçekleştiriyor. Doların da değer kazanmasına imkan tanıyor, bunu da faizi artıracağım gibi söylentilerle spekülas- yonlar ortaya atarak yapıyor” tespiti yaptılar.




İthalatta ABD kazançlı


İthalat yaparken de doların dünya piyasalarında yüksek oluşundan ABD ekonomisinin kazançlı olduğunu belirleyen kurmaylar, “Dolar düştüğünde gelişmekte olan ülkeler için dezavantajlı olabiliyor. Çünkü bu ülkeler ithalat yaparken karşı tarafa dolar verdiği için düşük kurdan dolayı daha fazla dolar vermelerinden dolayı dezavantajlı oluyorlar” uyarısında bulundular. ABD'nin adımlarının dünyada basınç etkisi yaptığını hatırlatan uzmanlar, basınç etkisini kırmak içinse emtia fiyatlarını spekülatif olarak düşürdüğünü aktardı.


#Dolar
#ithalat
#amerikan ekonomisi
9 yıl önce