Mavi Vatan'a yeni muhafızlar geliyor

Canberk Doğan
04:00, 27/03/2025, PerşembeG: Güncelleme: 07:30, 27/03/2025, Perşembe
Yeni Şafak
Mavi Vatan'a yeni muhafızlar geliyor
Fotoğraf: Arşiv

Türkiye, denizcilik ve savunma sanayiindeki hedeflerine ulaşma yolunda önemli adımlar atıyor. Milli Denizaltı (MİLDEN), TF-2000 Hava Savunma Muhribi ve Milli Uçak Gemisi (MUGEM) projelerinin sac kesimlerinin başlamasıyla, savunma sanayiinde eş zamanlı büyük adımlar atılmaya başlandı.

Türkiye, denizcilik ve savunma sanayiindeki büyük hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir eşikten geçiyor. Türkiye, toplamda 31 askeri gemi projesini planladı ve birçoğunun yapımına başladı. Bunlardan üçü özellikleriyle öne çıkıyor. Milli Denizaltı (MİLDEN), TF-2000 Hava Savunma Muhribi ve Milli Uçak Gemisi (MUGEM) projelerinin sac kesimlerinin başlamasıyla, savunma sanayiinde eş zamanlı büyük adımlar atılmaya başlandı. Gölcük Tersanesi’nde Milli Denizaltı Projesi, İstanbul Tersane Komutanlığı’nda ise TF-2000 Hava Savunma Muhribi ve Milli Uçak Gemisi projeleri hayata geçiyor.


DENİZDE HAVA SAVUNMASI

TF-2000 Hava Savunma Muhribi, havadan gelen tehditlere karşı uzun menzilli savunma yeteneğine sahip şekilde tasarlandı. Gelişmiş radar sistemleri sayesinde uzak mesafelerden tehditleri tespit edebilecek gemi, Türkiye’nin Mavi Vatan doktrini kapsamında büyük rol oynayacak. Aynı zamanda, proje dahilinde ülkemizde ilk olacak çok amaçlı faz dizinli radar sistemlerinin de teslimi planlanıyor. Gölcük Tersanesi’nde yapılan Milli Denizaltı (MİLDEN), REİS sınıfından elde edilen yerlileştirme tecrübesi ile geliştiriliyor. Türkiye’nin ilk defa seyir füzesi atma kabiliyetine sahip denizaltısı olacak MİLDEN, havadan bağımsız tahrik sistemiyle daha uzun menzile ve daha fazla sensöre sahip olacak. GEZGİN seyir füzesiyle donatılacak denizaltı, Türk donanması için önemli bir stratejik unsur haline gelecek.


HİBRİT KULLANIM YETENEĞİ

Milli Uçak Gemisi (MUGEM): Geleneksel uçak gemilerinden farklı olarak, hem insanlı hava araçlarını hem çok sayıda insansız hava aracını (İHA) taşıyabilecek kapasiteye sahip olacak. Bu hibrit sistem, dünya genelinde ilk olma niteliğini taşıyor. Uçak gemisinin Akdeniz ve Karadeniz’in ötesinde, daha uzak bölgelerde de etkili bir gücün projeksiyonu olması hedefleniyor.


ABD'den Kızıldeniz'e yeni gemi
Dünya
ABD'den Kızıldeniz'e yeni gemi
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026