|

Tarımsal hasılada lideriz

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği ‘nin Türkiye İstişare Toplantısı, ‘Tarımda Kalkınma’ ana temasıyla Adana’da yapıldı. Türkiye’nin tarımsal hasıla bazında geçtiğimiz yıl 190 milyar TL gelir elde ettiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, “Avrupa’da tarımsal hasıla konusunda 1’nci sıradayız” dedi.

Murat Palavar
04:00 - 19/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:17 - 19/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Tarımın geleceği Adana’da masaya yatırıldı. (Arşiv)
Tarımın geleceği Adana’da masaya yatırıldı. (Arşiv)

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Türkiye İstişare Toplantısı, ‘Tarımda Kalkınma’ ana temasıyla Adana’da gerçekleştirildi. Albayrak Holding’in destekçiler arasında yer aldığı toplantı MÜSİAD Adana Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinliğe Türkiye’nin değişik yerlerinden yaklaşık 300 iş adamı ve profesyonel çiftçinin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan da katıldı. Zirvede TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, Tarım 4.0, tarım makineleri, sunumunu gerçekleştirdi.

TARIMSAL HASILAMIZ 190 MİLYAR LİRA

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Türkiye’nin tarım arazisi varlığı konusunda dünyanın 17’nci ülkesi olduğumuzu söyledi. Tarımsal hasıla ve üretim konusunda da daha yüksek rakamlara ulaşmamız gerektiğini söyleyen Tunç, “Tarımsal hasıla bazında geçtiğimiz yıl yakaladığımız rakam 190 milyar TL oldu. Avrupa’da tarımsal hasıla konusunda 1’nciyken dünyada ise 7’nci sıradayız. Biz tarım arazisi varlığı konusunda dünyanın 17’nci ülkesiyiz. Dolayısıyla tarımsal hasıla ve üretim konusunda da daha yüksek rakamlara ulaşmamız gerekiyor. Tarımsal ihracatımız 17 milyar dolarken, ithalat 12 milyar dolar civarında. 2018 yılında üreticilerimize toplamda verdiğimiz destek rakamı 14 milyar TL. Bu rakamı önümüzdeki yıl 16.1 milyar TL’ye çıkardık” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİLİKTE NÜFUS YAŞLANIYOR

  • Tarımsal nüfusun yaşlandığını ve gençlerin de tarıma ilgi duymadığını söyleyen Tunç, “Bu sorunları çözmek için dünyada birçok uluslararası kurum ve kuruluş var. Tüm bu kurumlarda çalışan uzmanlar, kırsal hayatta yaşanan sıkıntılara çözüm bulmaya çalışıyor. Biz de bu kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yaparak destek vermeye gayret ediyoruz” dedi.

LİDER TARIM ÜLKELERİNDEN BİRİ OLMAYI HAKEDİYORUZ

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, istişare toplantısı kapsamında tarım ve gıda sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendireceklerini söyledi. Kaan, “Türkiye tarım üretiminde geleneğe ve büyük bir bilgi birikimine sahip. Dolayısıyla Türkiye, dünyanın lider tarım üreticilerinden biri olmayı hak ediyor. Biliyoruz ki kaynaklar kısıtlı ve bu kaynakları en doğru şekilde kullanarak üretime çevirmek durumundayız. Çünkü tarımın gücünü, ülkenin üretim gücü belirler. Üretemezseniz, enflasyonla mücadele edemezsiniz. Hareket alanlarımızı, düşünsel sınırlarımızı küresel boyutta değerlendirmemizin gerektiği bir dönemdeyiz” değerlendirmesini yaptı. MÜSİAD Adana Şube Başkanı Burhan Kavak ise “Tarım ve Orman Bakanlığımız nezdinde, tarıma verilen önemden dolayı tüm destek verenlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

  • HEDEF 40 MİLYAR $ HACİM
  • Tarımsal üretim hacmi konusunda yapılması gerekenleri de anlatan MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Çin’in tarımsal üretim hacminden örnek vererek, “Çin’in tarımsal üretim hacmi 925 milyar dolar iken bu üretimin sadece 70 milyar dolarını ihraç ediyor. Çünkü kendi nüfusunu düşünüyor. Ülkemizde ise 56 milyar dolarlık bir tarımsal üretim hacmimiz bulunuyor. İhracatımız 17 milyar dolar. Hedefimiz, 2023’te bu rakamın 40 milyar dolara ulaştırılmasıdır” şeklinde konuştu.

  • Yerli üretim yeteneği gelişmeli
  • TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, söz konusu zirvede “Tarım 4.0, tarım makinaları” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Akıllı tarım yaklaşımları hakkında değerlendirmelerde bulunan Öğün, Türk çiftçisi için akıllı tarımın gerektirdiği ulusal altyapıyı kurmadan dönüşümünün sağlanması ve tarımda kalkınmanın milli menfaatleri uygun olarak gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yerli olarak üretilmeyen tarım ekipman ve makinelerin maliyeti çiftçilerin gelir düzeyi ile karşılanamayacak seviyelere ulaştığını aktaran Öğün “Yerli üretim yeteneğinin geliştirilmemesi halinde pazar uluslararası markalara terk edilmek zorunda kalacaktır” dedi.
  • Internet ortamında birbiriyle konuşacak tarım makinalarını yerli olarak üretilmesinin milli menfaatler açısından önem arz ettiğini de söyleyen Kurtuluş, “Söz konusu alt yapının oluşturulması ise maliyeti yüksek ürün geliştirme harcamalarını gerektirmektedir” diye konuştu.

#Albayrak Holding
#MÜSİAD
#Tarım
#Mehmet Hadi Tunç
#TÜMOSAN
5 yıl önce