|

Tercih yaparken bütçeyi de düşünün

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/07/2015 Salı
Güncelleme: 21:12 - 13/07/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

1 milyon 233 bin öğrencinin geleceğini şekillendirecek üniversite tercihleri devam ediyor. Puanlarının hangi üniversiteye girmek için yeterli olacağını araştıran öğrencilerin tercihlerini yaparken aile bütçelerini de göz önünde bulundurması gerekiyor. Özellikle öğrencilerin rüyalarını süsleyen İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirlerdeki yurt, ev ve ulaşım maliyetleri, aileleri şimdiden kara kara düşündürüyor. İşin zor kısmının sonradan başlayacağını bilen aileler tercih döneminde fiyat araştırması da yapıyor. Uzmanlar, tercih sürecinde üniversite ve şehir kadar maliyetleri de düşünmeniz gerektiği konusunda uyarıyor. Biz de, İstanbul özelinde aylık maliyetleri minimum değerler üzerinden sizler için araştırdık.


EN BÜYÜK SORUN BARINMA

İstanbul'da kayıtlı üniversite öğrenci sayısı 550 bini aşıyor. Büyük bir kısmı il dışından gelen öğrencilerin en büyük derdi ise uygun fiyatlara kalabileceği bir yer bulmak. Beylikdüzü, Etiler, Eyüp, Şişli, Beşiktaş, Ortaköy, Kadıköy, Maltepe ve Sarıyer gibi ilçelerde yurt ücretleri 1000 ila 2000 lira arasında değişiyor. Fiyatların kız ve erkek öğrencilere göre şekillendiği piyasada üniversitelere uzak noktalardaki yurtlar ise en az 500 liradan başlıyor.


ÖĞRENCİYE KİRALIK YOKTUR

Yurt yerine evde kalmak isteyen öğrenciler içinse Fatih, Kocamustafapaşa, Fındıkzade, Esenler, Bahçelievler, Bakırköy, Avcılar, Şirinevler gibi semtlerdeki kiralar 1000 ila 1.500 lira civarında. İstanbul'un Anadolu yakasında okumayı tercih eden öğrenciler daha az fiyatlarla kiralık ev bulabiliyor. Ancak diğer şehirlerde olduğu gibi İstanbul'da da en büyük sorunların başında öğrenciye kiralık ev verilmemesi geliyor.



Hesaplar şaşmasın


İstanbul'da ulaşım maliyetleri de öğrenci harcamalarının büyük bir bölümünü kapsıyor. 1.10 kuruş olan tek seferlik biniş ücreti en düz hesapla bile öğrenciye ayda 300 liraya mal olabiliyor. Bunun yanında yemek için mutfak harcamalarına ayrılan


para miktarı ise aylık en az 400 lira. Masraflar sadece kira, yurt, ulaşım ve yemek harcamalarıyla bitmiyor. Öğrencinin


kitap parası, cep harçlığı derken ailelere hayli kabarık bir hesap çıkıyor.


#üniversite
#tercih
#İstanbul
9 yıl önce